Összefogás indul a magyar kozmetikumok sikeréért

A Magyar Termék Nonprofit Kft. új terület felé fordul!

Egyértelmű szándéka, hogy segítse a hazai kozmetikai és szépségipari gyártókat a minél jobb piaci eredmények elérésében. A paletta igencsak széles, hiszen kétszáznál is több különböző hazai gyártó kozmetikai termékéből és szolgáltatásából választhatnak a fogyasztók, ám ezek ismertsége - a multinacionális cégek készítményeihez mérve -, egyelőre csekély.

A Magyar Termék egyik első lépéseként több magyar kozmetikai márka képviselőjével gyűlt össze a PANDHY'S™ szépségszalonjában, hogy áttekintsék a honi szépségipari lehetőségeket. A kozmetikai szektorban a hazai kisvállalkozók első és messze legnagyobb nehézsége, hogy márkáik ismertsége nem kellően széles körű – foglalták össze a Magyar Termék szervezésében, a PANDHY'S™ beautique szépség loungeban tartott szakmai fórumon. A multinacionális cégekkel a kiépített kommunikációjuk és kereskedelmi rendszerük miatt nem könnyű felvenni a versenyt. Ám nem kérdés, hogy színvonalban a magyar technológia, a szakembergárda és a termékek minősége vetekszik a globális márkák termékeivel és megütik a nemzetközi elvárásokat.

„Kutatásainkból kiderül, hogy védjegyeinknek közvetítő szerepe van. Üzenetet hordoznak, amely egyetlen pillantás után tudatosul a vásárlókban. Két asszociáció ébred a fogyasztóban általuk, a megbízhatóság és magyar eredet.  Ezek olyan mondanivalók melyek, minden hazai vásárlónak értékesek, ha választaniuk kell két termék közül” – emelte ki Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szakmai fórumon nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyar Termék Nonprofit Kft. kiépült követőbázisával, a közösségi kommunikáció erejével, különböző kampányaival és 15 éves rutinjával segítő kezet nyújthat a hazai kozmetikai vállalkozóknak. Ugyanis a védjegyek szektorsemlegességéből adódóan nem csak az élelmiszeripari gyártókat tudják támogatni. A PANDHY’S™ kozmetikai márka elsőként csatlakozott és január óta büszkén tünteti fel termékein a hazai eredetet igazoló jelzést.

„25 éve a PANDHY'S™ tevékenysége az exportpiacon kezdődött és a mai napig ott csúcsosodik ki. Egyre fontosabbnak tartjuk azonban, hogy a hazai piacot is jobban kiépítsük. Ennek okán kezdtünk tudatosan tervezni és így döntöttünk a Magyar Termék védjegyek használata mellett” – mondta Borbíró Gertrud, a PANDHY'S™ és a PANDHY'S™ Beautique alapítója. Kitért arra is, hogy milyen fontosnak tartja, hogy a kozmetikai gyártók rendszerben gondolkodjanak és mindenki a saját tudományosan átgondolt stratégiáját merje képviselni, hiszen így fogja tudni a fogyasztókat is kellően edukálni.

A gyártók az egyik legnagyobb problémát pontosan ebben, a megfelelő edukáció hiányában látják. A fogyasztót felvilágosítani, a szakembert pedig folyamatosan képezni kell. „Fontos, hogy a vásárló, illetve a vendég jót és jól válasszon. Ez azonban nélkülünk, kozmetikusok nélkül elképzelhetetlen. Nyitottságra és tudásvágyra van szükség ahhoz, hogy minden problémára megtaláljuk a megfelelő megoldást” – hangsúlyozta Both Tímea, a Herbsgarden alapítója.

A natúrkozmetikumokkal foglalkozó szakember pályája elején szembesült azzal a problémával, hogy sok esetben, nincs meg a megfelelő megoldás bizonyos kozmetikai problémákra. Ennek hatására természetes alapanyagokkal, egészen pontosan olajokkal kezdett kísérletezni és megalkotta saját márkáját a Herbsgardent. Jelentős kihívás azonban számára, hogy prémium minőségű készítményei, hogyan veszik fel a versenyt az alacsonyabb árkategóriás natúr termékekkel.

Siffel Ágnes, marketing szakember szerint erre is megoldást kínálnak a Magyar Termék kommunikációs kampányai.  55.000 fős adatbázisuk segítségével felméréseket tudnak készíteni a piaci igényekről, meg tudják határozni a megfelelő célcsoportot, segítséget tudnak nyújtani a termékek pozicionálásában és a megfelelő marketing kommunikációs kampány kidolgozásában. Ez egy kisebb márka esetében, aki nem költött eddig kutatásra óriási előnyt jelenthet. A Magyar Termék ernyőkommunikáció alkalmas arra, hogy a produktumok hazai eredetét kiemelve és az egyes márkákat hangsúlyosan megmutatva biztosítson kedvező kampányrészvételt.

A külföldi trendek szerencsére hamar elérnek hazánkba is és a gyártók rövid időn belül át is emelik ezeket, de ahhoz, hogy elterjedjenek és együtt tudjon a magyar iparág is haladni a globálissal, a fogyasztókkal is meg kell értetnünk, hogy mi miért jó. Ebből következik, hogy a megfelelő kommunikáció és edukáció a gyártó érdeke.

A kerekasztal-beszélgetés és az azt követő kötetlen diskurzus során egyértelművé vált, hogy a márkák nyitottak egymás irányába, hiszen közös a céljuk. Szeretnék, ha a magyar vásárlók minél több hazait válasszanak a kozmetikumok tekintetében is, ehhez azonban szükség van összefogásra és támogatásra. A magas minőségű hazai kozmetikai termékek és szolgáltatások kommunikációját nem kérdés, hogy erősíteni kell. A Magyar Termék védjegyei az élelmiszer piacon már bizonyítottak, a vásárlók elkötelezettek a védjegyek irányában. A cél az, hogy ugyanezt az eredményt elérjék szépségápolás ágazatában is. (a fotón magyar termek noi szepare pandhys)