Hét díjazott és 110 műalkotás a LOKART fesztiválon

Pécs legújabb kortárs képzőművészeti fesztiválja, a LOKART megnyitóján a nemzetközi zsűri döntése alapján kiválasztották a győztes alkotásokat.

Ezek is megtekinthetők azzal a 110 műalkotással együtt, amelyek a belvárosban összesen 11 helyszínen bukkannak fel. Másodszor rendezik meg Pécsen a LOKART - kortárs képzőművészeti fesztivált, amely országosan is egyedülálló kezdeményezés. A rendezvény keretében kiállítások, zenei performanszok, szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket, díszvendégek Pécs partner- és testvérvárosai, többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék. Összesen 110 mű, 80 alkotó vagy alkotócsoport mutatkozik be a fesztiválon.

A díjakról egy szakmai és egy műkritikus zsűri döntött. A szakmai zsűri tagjai: Thierry Raspail, a lyoni biennálé alapítója, a zsűri elnöke; Pierre Vasarely, az aix-en-provence-i Foundation Vasarely elnöke; Dénes Andrea, műgyűjtő; Pinczehelyi Sándor képzőművész, a Pécsi Galéria alapítója; Jeneses Ádám, a Fiatal Művészek Stúdiójának elnöke. A zsűri azokat az alkotásokat díjazta, amelyek a II. LOKART fő témájára, az illúzióra rezonálnak és a kortárs művészeti tendenciákat legeredetibb módon jelenítik meg.

A LOKART fődíja a Zsolnay Örökségkezelő NKft. által alapított 500.000 Ft-os alkotói támogatás és a párizsi Liszt Intézetben egy önálló kiállítás rendezésének lehetősége. Ez utóbbit Burányi Adrienne kulturális tanácsos, a párizsi Liszt Intézet igazgatója ajánlotta fel, aki a francia partnervárosok részvételét is figyelemmel kísérte a fesztiválon.

A II. LOKART fődíjasa Várnai Ágnes és Tina Kult a T(n)C csoport tagjai lettek.

A szakmai zsűri különdíjasaként Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia egy önálló kiállítást nyert a m21 Galériában.

A Vasarely Fondation különdíjasa, Pierre Vasarely felajánlásával Romhányi Veronika lett, aki alkotói rezidenciaprogramon és kiállításon vehet részt az aix-en-provence-i Vasarely Alapítványnál.

A műkritikusok díjáról Andrási Gábor, a zsűri elnöke, Török Tamás, Bojár Iván András művészettörténészek és Gálosi Adrienn esztéta, a PTE Bölcsészkar oktatója döntöttek.

A műkritikusok zsűrije két díjról döntött: A műkritikusok díja egy kiállítási lehetőség a Pécsi Galériában, ezt Niloufar Basari lyoni képzőművész kapta. A kritikusok zsűrijének különdíjasa a legjobb fiatal alkotói kategóriában Zalavári András, aki egy pécsi kiállítást és rezidencia programot kapott ezzel.

A Musée d'art contemporain de Lyon (Mac Lyon) különdíjként kéthetes rezidenciaprogramot ajánlott fel a múzeum szervezésében, melynek győztese Neográdi Kis Barnabás.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. Vizuális Művészeti Centrumának különdíja egy kiállítás az m21 galériában, ezt Erell, street art művész nyerte.

A LOKART Prológ keretében már június elejétől láthatók olyan kiállítások, amelyek kapcsolódnak a fesztivál idei témájához, az illúzióhoz: így a budapesti Illúziók Múzeumának utazó kiállítása a Zsolnay Negyedben, a Labor – Interaktív Varázstérben, ami elsősorban a gyerekeket és fiatalokat várja. A belvárosban pedig június 9-től a divat és művészet határait feszegető Cipőfantáziák című kiállítás tekinthető meg a Pécsi Galériában.

Június 21. és 25. között a LOKART a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjaival egészül ki. 

A LOKART kiállításai a kiállítótereken kívül a Zsolnay Negyed több pontján és a belvárosban, összesen 11 helyszínen láthatók. A kiállítások meghívásos, országos válogatások, természetesen pécsi művészek részvételével.

A fesztivál kísérőprogramjai tárlatvezetések, szakmai beszélgetések többek között a műgyűjtésről és műkereskedelemről, a mesterséges intelligenciáról, az NFT-ről, valamint zenei performanszok a belvárosban és a Zsolnay Negyedben.

Részletek itt.