Két előadás a Zsámbéki Nyári Színházban Cseh Tamás emlékére

Múlt és jelen ér össze a dalokban a Másnap és a Füst a szemében című előadásokban.

Cseh Tamás életműve hatalmas és a dalok művészi értékét, a szerző nagyságát az is mutatja, hogy ma is inspirálja az alkotókat. „Ezek a dalok engedik, hogy időről-időre beleköltözzenek mások, akár úgy, hogy játsszák, akár úgy, hogy hallgatják (őket).” (Beck Zoli) Asztalfiókból előkerült dalkezdemények, töredékek születnek újjá és színpadra Beck Zoli és Szűcs Krisztián Másnap című előadásában. Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs és Ratkóczi Huba alkotóhármasa pedig Cseh Tamás életét, betegségének történetét és Bereményi Gézával való barátságát dolgozta fel Bérczes László interjúkötete alapján 25 dalban és szövegrészletekben a Füst a szemében című előadással. A Zsámbéki Nyári Színház produkciója a januári zsámbéki főpróba és a Magyar Zene Háza-beli bemutató előadás után számos helyen mutatkozott be óriási sikerrel Kárpát-medence-szerte, most a zsámbéki Zichy-kastély szabadtéri színpadán lesz látható-hallható.

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán, vagy éppen Dénesnél Keszthelyen. Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián Csengey Balázs segítségével. A Zoli és Krisztián által befejezett dalok régiek is, mégis maiak, hiszen most nyerték el végső formájukat. A rekonstruáló, alkotó folyamatot követően „a fiúk a dolgok mélyére ásnak” a színpadon, így elevenedik meg és ér össze múlt és jelen a dalokban. A Másnap (lásd fotócímű közös produkció július 9-én látható a zsámbéki Zichy-kastélyban.

„Cseh Tamás úgy gondolkodott azt hiszem a dalokról, hogy ezek a dalok lényegi igazságát akarják fókuszba helyezni és nem azt szolgálják, hogy őrá magára fény vetüljön. Ezek a dalok engedik, hogy időről-időre beleköltözzenek mások, akár úgy, hogy játsszák, akár úgy, hogy hallgatják” (Beck Zoli, (Forrás bemutató videója, Youtube)

A Füst a szemében című esten Vecsei H. Miklós Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája) és Ratkóczi Hubával (SeeN) lép színpadra július 16-án Zsámbékon, ahol Cseh-Bereményi szerzemények mellett egyes szám első személyben mesélik el az ikonikus magyar alkotó életét és Gézával való barátságát.

   GÉZA: És mit szólnál, ha írnék neked?

   TAMÁS: Ma is látom Géza arcát, ahogy felém hajolt.

   GÉZA: Nem próbáljuk ki?

   TAMÁS: Kipróbálhatjuk.

   GÉZA: Hol laksz?

   TAMÁS: Iskola utca 35.

A színpadi változat Bérczes László Cseh Tamással közös beszélgetőkönyve nyomán született, bemutatójára a Magyar Kultúra Napján, 2023. január 22-én került sor – ezen a napon lett volna Cseh Tamás 80 éves.

„Miután kiderült, hogy Tamás beteg, Bérczes Laci színházrendező jóbarátja megkérte, hogy készítsenek egy interjúsorozatot - szinte a haláltól megyünk a születés felé. Ez a mi előadásunkban meg van fordítva, tehát egy életművet próbálunk megmutatni 25 dal kíséretében kiemelve a (Bereményi) Gézával való barátságát” (Vecsei H. Miklós) (Forrás bemutató videója, Youtube)

„Nemcsak azok az izgalmas ügyek vannak, ami közkincs lett, hanem van egy csomó olyan dal és történet i, ami elveszett a többi dalnak a hangzavarában. Talán azt a történetet sokan ismerik, amikor Gézával megismerkednek, de hogy milyen körülmények között mennek szét hét évre és hogy aztán hogyan találkoznak újra és ez alatt hogyan őrlődik ez a két ember - arról már talán kevesebbet beszélnek” (Szabó Balázs) (Forrás bemutató videója, Youtube)

A Zsámbéki Nyári Színház idei nyári évada augusztus 27-ig várja a közönséget, a pontos műsort itt https://zsambekiszinhaz.hu/musor-2023/ lehet megtalálni. Az előadásokra nemcsak külön jegyek, hanem Szabadbérlet is vásárolható. A frissen megnyitott szabadbérletekről itt  lehet tájékozódni. Jegyvásárlás itt.

Július 9. 20:00 Zichy-kastély, Zsámbék

MÁSNAP

Cseh-Csengey / Becz Szűcs 1986 / 2021

Közreműködik: Beck Zoltán, Szűcs Krisztián

szerzők: Cseh Tamás, Csengey Dénes

előadók: Beck Zoltán, Szűcs Krisztián

szerkesztő/dramaturg: Csengey Balázs

művészeti tanácsadó: Bérczes László

Július 16. 20:00 Zichy-kastély, Zsámbék

FÜST A SZEMÉBEN

előadók: Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs, Ratkóczi Huba

Zene: Cseh Tamás, Másik János

Dalszöveg: Bereményi Géza, Csengey Dénes

A Zsámbéki Nyári Színház produkciója az EMMI támogatásával valósul meg.