Nyáron is magával ragadó felvételekkel bővülnek a Müpa felületei

Exkluzív koncertfelvételekkel és podcastekkel frissül nyáron a Müpa médiatára és a Müpa Podcast felületei.

A kulturális intézmény a nyári szünet alatt is gondoskodik arról, hogy ne maradjanak lenyűgöző tartalmak nélkül a kultúra szerelmesei. A közönség közel harminc, korábban nem hallott, nem látott felvétellel hangolódhat a következő évadra. Szeptemberig emlékezetes komoly- és könnyűzenei koncertfelvételek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget azoknak, akik az online térben keresik a kulturális betevőt.

Már elérhető a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltánnak emléket állító hangversenye, ahol a nagyra becsült zongoraművész és karmester zenei világához közel álló zeneszerzők művei hangzanak fel. Újra átélhető a párizsi Notre-Dame orgonistája, Olivier Latry varázslatos előadása is, amelyen korunk egyik leghíresebb francia zeneszerzője Bach és Liszt előtt tiszteleg műsorával. Érdekesség, hogy a produkció során elhangzó két Bach-mű egyike, valamint a Liszt-darab egy-egy honfitársának átiratában hallható, amivel Latry előlegezi a műsor másik célkitűzését: betekintést nyújtani a francia orgonamuzsikába.

A könnyedebb műfajok rajongói is több lenyűgöző felvétel közül válogathatnak. Teljes hosszában elérhető a Don’t Worry Be Happy című világsláger alkotója, Bobby McFerrin 2018-as koncertje, ahol az afrikai és közel-keleti hagyományokon alapuló meditációs és improvizatív circlesongs című lemez anyagának újraértelmezését élvezhetjük, a rajongók pedig Avishai Cohen és triójának 2017-es, érzelemdús és lebilincselő jazzkoncertjét élhetik újra. A magyar könnyűzene szerelmesei sem maradnak tartalmak nélkül: felkerült a médiatárba az egyik legmeghatározóbb hazai alterzenekar, az Eric Sumo Band addigi történetének tizenhárom évét megkoronázó 2018-as fellépése is, és újra megnézhető a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet 2019-es koncertje,(lásd fotó) ahol a zenekar a jazz nyelvén mesél arról, miként lehet békére találni a zajos városok és a közösségi média felgyorsult világában.

Közel húsz epizóddal frissül a Müpa Spotify-, valamint Apple Podcast-oldala. Újabb epizódok érhetőek el a 2016-ban indult Jazzrajongók sorozatból, ahol Náray Erika ismert beszélgetőpartnerei – mások mellett Fullajtár Andrea, Boldizsár Ildikó és Háy János – nemcsak a műfaj iránti szenvedélyükről vallanak, de mindennapi életükbe is betekintést engednek. Visszahallgathatók a Müpa kortárs írókat bemutató sorozata, a Literárium 2022/23-as előadásai is, köztük Bartis Attila és Szijj Ferenc estje, és újra élvezhetjük Bereményi Géza és Grecsó Krisztián beszélgetését vagy a Balaton együttes Ady-verskoncertjét.

A Müpa digitális médiatára szeptember 4-éig regisztráció nélkül is nyitva áll a nagyközönség előtt, de a Müpa+ hűségprogram tagjai számára ezt követően is elérhetőek maradnak a felvételek. Müpa Podcast itt.

(fotó Hegyi Júlia Lily)