Hatalmas sikert aratott a Cigány Dal Napja

Egész Magyaroroszág Párkány és Krakkó is zengett a cigány daloktól!

„Legyünk büszkék a cigányzenére, és arra, hogy ezzel az egyetemes magyar nemzeti kultúrát gazdagíthatjuk” – köszöntötte a résztvevőket Sztojka Attila, a Roma kapcsolatokért felelős Kormánybiztos, a Nemzetközi Cigány Dal napja budapesti eseményén, a csordultig telt Kobuci kertben. A tíz magyarországi helyszínen – Budapest mellett Pécs, Nagyecsed, Nyíregyháza, Csobánka, Szécsisziget, Kiskunmajsa, Százhalombatta, Balatonfüred, Balatonbogláron, Szlovákiában, Párkányban és Lengyelországban, Krakkóban szólt a cigányzene!

Az idén másodszor megrendezett eseményen összesen közel háromezer ötszázan vettek részt. Az érdeklődést alighanem az is serkentette, hogy Novák Katalin köztársasági elnök asszony is beharangozta az eseményt a Facebook oldalán. Üzenetében gratulált az egyik fővédnöknek, Lakatos Mónika Kossuth-díjas énekesnek és Rostás Mihály „Mazsi”-nak, a Cigány Dal Napja megálmodójának, koordinátorának és főszervezőjének.

Az összesen több mint 40 produkciót egy dolog fogta össze: a cigány kultúra előtti tiszteletadás, zenével, tánccal, jókedvvel.

A Roma kapcsolatokért felelős Kormánybiztos, az NKA és az esemény főtámogatója a MOL-ÚJ Európa Alapítvány támogatásával valósult meg! Az eseménnyel kapcsolatban Rostás Mihály „Mazsi” előrebocsátotta, hogy jövőre még több külföldi helyszínen rendezik meg a legendás macedón énekes, Esma Redzepova születésnapjára eső új ünnepet. A Nemzetközi Cigány – és Világzenei Hálózattal, Mazsi távlati célja, hogy az Európai Unió minden tagállamában megszervezzék a Nemzetközi Cigány Dal Napját!

Mazsi az esemény főszervezője, innen is köszönetet mond minden partnernek és minden fellépőnek a közreműködésért és hozzájárultak ahhoz, hogy egy világméretű rendezvény első lépéseiben a segítségükre voltak. Köszönet a Cigány Dal Napja 2023-as médiatámogatójának is, a DIKH Médiának!