Különleges művészeti programok az Eger patak vízgyűjtő területén Öcsön és Taliándörögdön

Folytatódik az "Eger-víz patakművészeti őrség" programsorozata.

Az „Eger-víz patakművészeti őrség…” projekt következő eseménye augusztus 12-én (szombaton)  lesz, amikor két településen  kerül sor a 7. és 8. Eger-víz Napok megrendezésére.

15 órakor Öcsön, az evangélikus templomban a Szirtes Edina Mókus - az Eger-víz ihlette - 5 tételes dalciklus bemutatója lesz a Szirtes Quintet előadásában.

19 órától Taliándörögdön az egykor mosókútnál a helyi gyerekek Vizivilág című kiállításának megnyitójára kerül sor. A gyerekek a nyári táborok alkalmával újrahasznosított anyagokból készítettek olyan állatokat, növényeket, melyek megtalálhatók (voltak) a patakban. A kiállítást Mohos József Taliándörögd polgármesteri nyitja meg, Juhász Réka népdalének pedig vizes témájú népdalokkal működik közre.

Taliándörögd emblematikus helyszínén, a 12. századi Szent András templomnál, közismert nevén a Klastromnál 20 órai kezdéssel a Bakonyi Csillagászati Egyesület tart meteorit bemutatót az egybegyűlteknek, majd 21 órától Érdi Tamás zongoraművész ad csillagfényes koncertet. (a mellékelt fotón Dörögd Klastrom este)

A világítás nélküli szabadtéri hangverseny után folytatódik a csillagfigyelés. Szabadszemmel jól látható lesz a csillaghullás (amennyiben a felhők nem takarják el), távcsővel pedig a bolygók kémlelésére lesz lehetőség.

A program a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 sorozat keretében valósul meg. Szervező a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet.

A programokon való részvétel ingyenes. További információ itt,    ,facebook itt.

Megjelent a HÍD Tájművészeti Ösvény című kötet!

Az Eger-vízre, vagy mellé készült 18 szabadtéri alkotást 12 művész, ill. a kapolcsi asszonyokból álló Kunszt Kollektív csoport hozta létre ez év áprilisában.

A 82 oldalas kötetet Kovács Rózsa szerkesztette, aki egyben a projekt vezetője is. A kötetet a Márta István vezette Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet adta ki Göntér Eszter, Becze Anita és Holczer Balázs fotóival. Az anyagok elkészítésében – többek között - Kaposi Dorka, Csejtei Orsolya és Kardos Tibor vettek részt. Az előszót Bojár Iván írta. A könyvben bőséges leírás található az alkotókról és a művekről, ill. a kiállítás létrejöttéről. Balázs Péter, Becskei Andor, Freund Éva, Kő Boldizsár, Kövics Milán, Kunszt Kollektív Kapolcs, Szabó Eszter, Szanyi Borcsa, Szirmai Nóra, Szurdi Éva, Tóth Eszter, Tóth Tamás, Turcsány Villő gondolatai isolvashatóak a kötetben.

A Nagyvázsony és Monostorapáti között látható különleges kiállítás őszig szabadon megtekinthető. A Vigántpetend-Kapolcs közötti út (sétány) hozzávetőleg másfél órás kirándulást jelent.

Az „Eger-víz patakművészeti őrség..” című nagyprojekt részeként létrejött HÍD Tájművészeti Ösvényt kiállítást az EKF támogatta. A kötet a Művészetek Völgye alatt és után az Egylet központjában (Kapolcs, Kossuth u. 35. Molnárház/Falumalom) megvásárolható. 2900 Ft-os áron. Megrendelés itt.