Sikerrel zárult 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

A verseny döntőjébe öt karmester került.

Augusztus 28-án a díjátadóval egybekötött gálakoncerttel zárult a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny a debreceni Kölcsey Központban, amelynek keretében ezúttal a karmesterek mérhették össze tudásukat.

Öt kontinens 56 országának 308 fiatal muzsikusa jelentkezett a Kodály Filharmónia Debrecen és a JM Hungary szervezésében augusztus 20–28. között lezajlott 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre, akik közül végül 26 karmester kezdhette meg az élő fordulókat.

A verseny döntőjébe öt karmester került, akiknek a nemzetközi zsűri a következő díjakat adta ki:

  2. díj (megosztott) – Alexander Sinan Binder& Mateusz Gwizdalla

  3. díj – Erdélyi Dániel

  4. díj – Eric Staiger

  5. díj – Jiří Habart

Jiří Habart az ötödik helyezés mellett a Kodály Filharmónia Debrecen, a Magyar Állami Operaház és a Budafoki Dohnányi Zenekar különdíjában is részesült. Eris Staiger a negyedik díj mellett a Filharmónia Magyarország meghívását érdemelte ki. Erdélyi Dániel a harmadik helyezés mellett a közönség szavazatai alapján kiérdemelte a Papageno különdíját, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság és a MÁV Szimfonikus Zenekar különdíjában is részesült. Alexander Sinan Binder a Danubia Zenekar és a temesvári Banatul Filharmonikusok különdíját vihette haza, Mateusz Gwizdalla pedig az Egyesült Államok-beli ETSU Symphony Orchestra meghívásával lett gazdagabb.

A Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny során a fiatal dirigensek végig a Kodály Filharmónia együtteseivel dolgoztak. A harmadik, mindent eldöntő fordulóban a versenyzők Kodály Zoltán idén éppen 100 éve bemutatott, Psalmus Hungaricus című művét vezényelték. A szólista Kovácsházi István Liszt-díjas érdemes művész volt.

A verseny hétfős zsűrijének elnöke egy igazi legenda, a 93 éves Jorma Panula finn karmester volt, a további zsűritagok pedig olyan kiválóságok, mint Ács János, Peter Broadbent (UK), Remy Franck (LU), Hamar Zsolt, Kollár Imre és Oksana Madarash (UA).

A díjátadó alkalmával Dr. Puskás István, Debrecen város kultúráért felelős alpolgármestere elismerését fejezte ki a Kodály-verseny díjazottjainak, valamint köszönetet mondott a szervező Kodály Filharmónia Debrecen és Jeunesse Musicales Hungary nemzetközi ifjúsági szervezet munkatársainak. Beszédében hangsúlyozta, hogy a versenyre beérkezett több mint 300 nevezés azt is jelenti, hogy a nemzetközi zenei élet felfigyelt Debrecenre és értékeli azokat az erőfeszítéseket, amik mentén az elmúlt időszakban immár második alkalommal jöhetett létre egy rangos nemzetközi zenei verseny. Végül reményét fejezte ki, hogy a verseny második kiadásának sikere kellő alapot biztosít ahhoz, hogy a jövőben a Kodály-versenyek Debrecen zenei életének, nemzetközi láthatóságának egyik alapköve legyen.

A verseny minden fordulója visszanézhető a verseny hivatalos oldalán, valamint a verseny médiapartnere, a Papageno felületein. Videofelvétel a gálakoncertről itt.