Érték és Minőség Nagydíj

Negyven pályázó, köztük egy határon túli vállalkozás vehette át az Érték és Minőség Nagydíjat az Országházban szeptember 7-én.

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Gazdaság Ünnepén, az Országház Főrendiházi Üléstermében szeptember 7-én. Idén a védjegyhasználatot és a kitüntetést 40 pályázó 47 pályázata érdemelte ki, a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoport több mint 100 témakörében meghirdetett nívós megmérettetésen. A legkiemelkedőbb pályázatok közül 11-en munkájuk külön elismeréseként különdíjakban is részesültek. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. A Kiírói Tanács ebben a kihívásokkal teli időszakban pozitívan értékelte, hogy nőtt a védjegyhasználatot érdemelt pályázatok száma, és hogy újra köszönthettek határon túli vállalkozást is.  Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a mezőgazdasághoz kötődő termékek voltak többségben, az ágazatot érintő ismert nehézségek ellenére. Ez az arány a hazai mezőgazdaság és az élelmiszeripar megkérdőjelezhetetlen fontosságát, jelentőségét támasztja alá.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2023-ban hatodik alkalommal írta ki és valósította meg a DIAMOND Szervezőiroda Bt., az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Saint-Gobain Hungary Kft., a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft., mint a pályázati rendszer Kiírói Tanácsa. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat eseményeinek fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. Kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, szakmai támogatója az Agrárminisztérium, szakmai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit idén is az Országház Főrendiházi Üléstermében adták át ünnepélyes keretek között szeptember 7-én. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használata és vele a kitüntető cím viselése azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése, amelyek megfelelnek egy komplex feltételrendszernek, és tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt.  A pályázat és maga a védjegy olyan bizonyítottan kiemelkedő produktumokra fókuszál, melyek az előállítás során a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak is megfelelnek.

Idén a szigorú öt fordulós értékelés eredményeként 40 pályázó 47 munkája érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát.  46 hazai és 1 külhoni, székelyudvarhelyi győztes munkát hirdettek. A legkiemelkedőbb pályázatok közül 11-en, munkájuk külön elismeréseként értékes különdíjakban is részesültek. A díjazottak többsége, közel 70%-a rendelkezik már ÉMIN, vagy valamilyen más minősítéssel, díjazással, védjeggyel.

Szám szerint 13 pályázó már korábban is részt vett a megmérettetésen, rendelkezik ÉMIN védjegyhasználattal, 27 pályázó pedig most 2023-ban gondolta úgy, hogy termékei, szolgáltatásai elérték azt a színvonalat, hogy elinduljanak a védjegy használatáért folyó küzdelemben. A 2023. évi díjazottak az ország 14 vármegyéjéből érkeztek. A hazai nyertesek 30%-a budapesti, 67,5%-a vidéki székhelyű. Az idei díjazottak között – hasonlóan az előző évekhez – többségében kis- és középvállalkozás található, de több mikrovállalkozás, is bebizonyította, hogy képes világszínvonalú produktum előállítására, szolgáltatás nyújtására.

A gazdaság és kultúra területéről, közel 40 különböző témában tevékenykedő vállalkozás mutatta meg alkotó erejét, kreativitását. A hagyományokhoz híven a mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek főcsoportjába neveztek a legtöbben. Ezt követi az oktatási, képzési, továbbképzési, nevelési módszertan és tevékenység, valamint a kozmetikai termékek főcsoportja. További kimagasló munkák érkeztek még az építőipar, a világítástechnika, a kultúra, a táplálkozás tudomány, az állatgyógyászat, az orvosi műszerek, a csomagolástechnika és a játékgyártás területéről is.

A legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerték Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát és ezzel együtt az Érték és Minőség Nagydíj Kitüntető Cím viselését. A Nívódíjakat és Különdíjakat magyar és angol nyelvű, Balázs Károly grafikus művész által tervezett kitüntető oklevél tanúsítja. Jelképe, a Ferenczy Noémi Díjas iparművész Szőcs Andrea által tervezett egyedi trófea.

Az alapítók és a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesültek kiemelkedő pályázatok:

•                Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíjat a CSOMIÉP Beton és MeliorációsTermékgyártó Kft. érdemelte ki.

•                 Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjat a Pannon Agroteh Kft., a ’MARHA-VARÁZS szarvasmarhatrágya briklett mikroelemekkel’ pályázata nyerte el.

•                 Az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat a GREEN-GOES Kft. az ’Infrastrukturális és technológiai fejlesztés a GREEN-GOES Kft-nél’ pályázata kapta.

•                 Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíj idei tulajdonosa a Bastion Security Kft., az ’Innovatív biztonságtechnikai szolgáltatás robot-és drón technológiával kiegészítve’ című pályázatával.

•                 Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat év Felfedezettje különdíjat a FANNIZERO Kft-t nyerte el.

•                 Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Ifjúságért Nívódíjat a SULISZERVIZ Oktatási és Szakértői Iroda érdemelte ki.

•                 Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Nívódíjat a Matula Média Kft. vihette haza.

•                 Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Média Nagykövete Díjat Gecse Vivien, a TV2 hírigazgatója érdemelte ki.

•                 Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat a Hír TV Hír és Magazin műsorainak szerkesztősége, a Mediaworks Tömeglapok Divízió, Aktuál Szerkesztősége és a Magyar Távirati Iroda (MTI) hírszolgáltatásának alkotógárdája érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázaton sikerrel szerepelt pályázók és pályázatok számára, teljesítményük elismeréséül a kiírók külön-külön is, valamint különböző cégek, főhatóságok, civil szervezetek további értékes különdíjakat ajánlottak fel. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy nemzetközileg is egyértelműen utal használójának kiemelkedő színvonalára. Feltüntetése méltán biztosítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság erősödését.

A kitüntetettek listája és további információ itt.