Örökmozgókönyvek a Zöld Pardonból

Elindult az Örökmozgókönyvek projekt. A projekt célja a kultúra támogatása, s az, hogy egyre többen olvassák és megismerjék a magyar írók remekműveit.

Neves hazai írók és költők csatlakoztak műveikkel az egyedülálló kezdeményezéshez, például Esterházy Péter, Dragomán György, Fehér Béla, Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos, Varró Dániel és Spiró György. Hazánk egyik legrégebbi és legnagyobb kiadója, a Magvető Kiadó (Az Év Kiadója 2010) a 81. Ünnepi Könyvhét alkalmából megrendezett záróünnepségén kérte fel a hazai írószcéna nagyjait, hogy a Zöld Pardon Örökmozgókönyv programjához csatlakozzanak egy-egy kedvenc könyvükkel. Legyen az akár sajátjuk, akár más író-költő műve, melyet annyira szeretnek, hogy másnak is szívből ajánlják. A könyvekbe még személyes üzenetek is kerültek, ellátva tanácsokkal a következő ideiglenes, ámbár annál szerencsésebb tulajdonost. Ezek a különleges könyvek a ZP örökmozgó-könyvespolc első darabjai, melyeket bárki szabadon elvihet, elolvashat, majd továbbadhat. A Zöld Pardon a Magvető Kiadó segítségével hozta létre az örökmozgókönyvtár alapjait.

Az Örökmozgókönyvek mozgalmában résztvevők, ha könyvet hoznak a Zöld Pardon örökmozgó-könyvespolcára, el is vihetnek egyet cserébe, megosztva ezzel a rengeteg élményt, amit akár egyetlen könyv is nyújthat. A könyvespolcon megforduló darabok egyedi Zöld Pardonos pecsétet kapnak, így örökítve meg a kezdeményezést és az abban résztvevő könyveket. Elolvasás után vissza is vihetjük a ZP-be, de tovább is adhatjuk barátainknak, szeretteinknek, és ők is továbbadhatják bárkinek. Fontos, hogy ha kiolvastuk, mindenképp adjuk tovább a könyveket! Tehát a leghosszabb fesztivál, a Zöld Pardon új lakója ezentúl az örökmozgó-könyvespolc, amely éjjel-nappal várja az olvasásra kiéhezetteket és az új örökmozgókönyveket!