House. Music. Europe

Zenévé alakuló történetek.

"Elmondanád nekünk, mit jelent számodra az otthon?" Erre a kérdésre gyűjtötte a válaszokat 12, különböző műfajokhoz, művészeti ágakhoz tartozó művész Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában és Spanyolországban. A válaszok alapján születő benyomásaikból egy színházi előadás és egy kiállítás született, amelyek szeptember 19-én mutatkoznak be a Bethlen Téri Színházban, A Moment to Land címmel az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál önálló eseményeként.

A HoME - House. Music. Europe Magyarország, Ausztria, Szerbia és Spanyolország négy kortárs művészeti szervezetének együttműködésével megvalósuló, hároméves, komplex művészeti - közösségi program. Kiindulási pontja a résztvevő országokban együtt élő kisebb és nagyobb közösségek történetei, 12 (résztvevő országonként 3-3) fiatal, több műfajban és művészeti ágban alkotó művész együttműködése, valamint egy számítástechnikai értelemben is innovatív, utánfutóra épített installáció, melynek segítségével az egyéni történetmesélés akciója közösségi zenei eseménnyé alakítható. A projekt ötletadója és művészeti vezetője Gryllus Samu, akinek a kiindulási pontja a közösség emlékezetének megismerése, az egyéni és a kollektív narratívák valamiféle összeegyeztethetőségének gondolata volt.

A négy nemzetközi művészcsoport alkotói különböző területekről érkeztek a projektbe: egy-egy zenei alkotó a hangszeres komolyzene, illetve az elektronikus zene világából – hozzájuk minden esetben egy harmadik társművészeti ágban dolgozó művész kapcsolódik, ezzel garantálva a projekt során megalkotott művek sokszínűségét.

A szeptemberi eseményen a #HoME projekt három fázisa most együtt látható:

    A HoME installáció egy interaktív mobil stúdió és az azt körülvevő tér. A stúdióban elhangzó egyéni válaszok a kollektív térben zene formájában jelennek meg. A privát térben a látogatók egyedül maradhatnak és elgondolkodhatnak otthonuk valódi természetéről, miközben az installáció körül mások hallgatják a bent zajló folyamatok segítségével létrehozott, szavak nélküli hangzásokat.

    A HoME kiállítás hét különböző típusú audiovizuális alkotás gyűjteménye, amelyet a résztvevő művészek az installációval való utazásokat követően hoztak létre.

    Az A Moment to Land a résztvevő művészek zenés színházi előadása. Hangszeres és elektroakusztikus zeneszerzők, videoművészek, táncosok, előadóművészek, színészek és rendezők dolgoznak együtt, hogy betekintést nyújtsanak abba, mit jelenthet számukra az otthon. Az előadásban angol nyelvű szövegek hangzanak el.

A projektben részt vevő művészek:

Ricardo Castro Arceiz - interdiszciplináris előadóművész.

Bolcsó Bálint - zeneszerző

Dunja Crnjanski - zongoraművész, előadóművész

Marco Döttlinger - zeneszerző

Éry Franciska - rendező

Gryllus Ábris - interdiszciplináris előadóművész

Branislav Jovancevic - zeneszerző

Jug Marković - zeneszerző

Carlos Nuñez Medina - zeneszerző

Julio Cesar Palacio - zeneszerző és hangművész

Eva Maria Schaller - koreográfus

Conny Zenk — videóművész, visual composer

A HoME projekt előadása és kiállítása szeptember 19-én 18 órától mutatkozik be a Bethlen Téri Színházban, a kiállítás megnyitója 18 órakor, az ingyenes előadás 19 órakor kezdődik. Az előadás hossza kb. 70 perc. A kiállítás szeptember 22-ig látható. Az esemény támogatója az Osztrák Kulturális Fórum.

Az előadás és kiállítás Facebook eseménye itt.

A HoME projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.

A projektben résztvevő partnerek: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál (HU), Mixtur Fesztivál (ES), The Black Page Orchestra (AT), Cultural Centre of Vojvodina Milos Crnjanski (SRB)

A projekt weboldala itt.       A projekt trailere itt.