Karinthyráda - monodráma Haumann Petra előadásában

Lakásszínház a De la Motte-Beer-palotában.

Különleges lakásszínház-sorozatot indít a Várkert Bazár. Az eseménysorozatnak a várnegyed De la Motte-Beer palotája ad otthont, ahol elsőként október 4-én, 19 órától Haumann Petra monodrámáját láthatjuk. Az előadás Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezsőné írásait ötvözve női szemszögből próbálja meg átélhetővé tenni a "Karinthy-s" életérzést és világszemléletet úgy, hogy közben Karinthy Frigyes magánéletébe is bepillantást nyerhetünk.

„Tinédzserkorom óta olvasom Karinthy írásait, nagyon közel állnak a szívemhez. Ennek a darabnak az alapját Kosztolányi Dezsőné „Karinthy Frigyesről” című műve adta, amelyet megtűzdeltünk Karinthy-monológokkal. Így sikerült úgy összeraknunk egy női Karinthy-darabot.” – szól Haumann Petra ismertetője az előadásról.

Közreműködik:

Kosztolányiné Harmos Ilona: Haumann Petra

Jelmez: Papp Janó

Dramaturg: Gyulay Eszter

Rendező: Király Attila

Az előadást megelőzően az érdeklődők egy exkluzív sétára is jegyet válthatnak a De la Motte-Beer-palota festett barokk tereibe, ahol a falképekkel díszített szalonok megtekintése  mellett az épület történetét is megismerhetik.

Az építtetői nevét őrző palota a Budavári Palotanegyedben, a Dísz téren áll. A szerény külsejű épület legpompásabb dísze az emeleti síkmennyezetes „emphilade” vagyis az egy tengelyre felfűzött öt szobából álló barokk térsor. 1773-ban a De la Motte család eladta az épületet Beer József Kajetán császári és királyi katona-gyógyszerésznek. A patikus nevéhez fűződik a barokk motívumokkal, és képi ábrázolásokkal díszített térsor létrehozása. A díszítőfestések sokáig rejtve maradtak az évszázadok során rájuk festett rétegek alatt. A második világháborúban a palota bombatalálatot kapott, majd a végső helyreállítás 1963 tavaszán fejeződött be. Ekkor a födémcsere előtti kötelező falkutatás során a kutató sávokban előbukkantak a falfestések, majd mintegy 15 réteg festés eltávolítása után előtűnt a korabeli barokk díszítőfestés. A feltárt felület mennyiségében és tematikájában is példa nélküli a budavári polgári építészetben.

Találkozó helyszíne: 1014 Budapest, Dísz tér 15.

Időpontja: 17:45

A tárlatvezetés kezdete: 18:00

A tárlatvezetés vége: 18:30