Körforgásban

Mától látogatható Buliash Todaeva kiállítása a Ráth-villában.

Megnyílt az Iparművészeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Ráth-villában, a Körforgásban: Buliash Todaeva, a megnyitón személyesen is részt vett az orosz-kalmük származású, jelenleg Franciaországban élő alkotó, a Körforgásban-sorozat hatodik designere, valamint a Kaliforniában élő Szilvássy István formatervező is. A múzeum kortárs design gyűjteményének vezetője, Horváth Judit, a kiállítássorozat kurátora ugyanis a projekt kezdetén mindig arra kéri az alkotókat, az Iparművészeti gyűjteményéből válasszanak tárgyat vagy tárgycsoportot, amely ihletet ad egy új design létrehozásához. A friss alkotás pedig bekerül a múzeum kollekciójába. Polgár Judit nemzetközi nagymesterrel, minden idők legjobb női sakkozójával közösen nyitotta meg a tárlatot Horváth Judit, a kurátor ugyanis olyan nőt akart felkérni erre, akinek az egész pályáját az autoritáson való felülemelkedés jellemzi.

Az orosz-kalmük származású Todaeva a hatvanas–hetvenes évek fordulójáról származó piros lakktáskát, valamint Szilvássy István 1985-ben készült, öt darabból álló Kentaur-bútorcsaládjából a karosszéket és az asztalt választotta. A kiállítás eredetileg 2022 márciusában nyílt volna meg, de mikor egy hónappal korábban az oroszok bevonultak Ukrajnába, jobbnak tartották ezt az eseményt elnapolni. A projektet még Moszkvában kezdte Buliash, de a háború kitörése után hamarosan Franciaországba költözött, mivel nem értett egyet az orosz kormány döntéseivel. Saint-Étienne-ben egy év alatt elvégzett egy mesterszakot. A múzeum vezetése úgy döntött, a 2023-as Budapest Design Week alatt bemutatja az elkészült anyagot, az újrahasznosított anyagból készült doboz- és övtáskákat – a háború tragikus hatásait is beépítve.

A kiállítás katalógusát egy javítással adja közre a kortárs design főosztály, amely jelzi: a háború milyen folyamatokat indíthat el egy művész életében. A kötet a Körforgásban-sorozat korábbi kiadványaival együtt megvásárolható a Ráth-villában. A kísérőprogramok közül e hétvégén különösen izgalmasnak ígérkezik Buliash Todaeva szombat délután 16 órakor kezdődő, angol nyelvű tárlatvezetése, valamint a Szilvássy Istvánnal közös előadásuk vasárnap 16 órától - szintén angol nyelven.

A későbbiekben több olyan program is várható, amely a recycling szemlélet erősítésére törekszik: november 4-én ökoruhatárat lehet készíteni újrahasznosítható anyagokból a múzeum családi programján, november 25-én rendhagyó kémiaóra lesz a PVC-től a PLA-ig címmel. A december 2-i családi napon doboztáskát lehet készíteni, a magyar nyelvű tárlatvezetéseket pedig szombatonként 16 órától tartja a kiállítás kurátora. A programokra az  oldalon lehet regisztrálni jegyvásárlással. A kiállítás 2024. január 7-ig látogatható.