Humoros zenés gyerekelőadás és Marlon Brando stand-up

Klem Viktor három új előadás alkotójaként látható a 6SZIN-ben.

Balázsy Panna riportja Klem Viktorral:

2 éve nyilatkoztad, hogy szeretnél minél többet színházzal foglalkozni. Ebben az évadban szinte beköltözöl a 6SZIN-be – Múviláv, Szuper Verda, Botrányhős.

A 6SZÍN egy olyan befogadó színház most, amely tökéletesen reprezentálja a törekvéseivel azt, amivel 2023-ban azonosulni tudok alkotóként: Szenvedéllyel, önállóan, fiatal csapattal, nagyon sokszínű repertoárt tárnak a nézők elé. Nekem vonzó és inspiráló ez a fajta ambíció. Az Orlai Produkció Múviláv című zenés vígjátékában Trokán Nórával a filmtörténet legromantikusabb jeleneteit és dalait adjuk elő egy humoros és érzelmes színházi esten. A Szuper Verda és a Botrányhős ötleteivel tavasszal kezdtem kerestem meg Földvári Pétert és Katz Petrát, akik a 6SZÍN-t vezetik. Előbbi, egy általam versbe szedett, zenés gyerekelőadás lesz, melynek november 5-én lesz a dupla premierje, 11 és 14 órai kezdettel. Élő - és báb szereplők lesznek egyszerre a színpadon, sok humorral és dalokkal spékelve. Forgács Péter rendezi majd, aki az egyetemen osztályfőnököm volt. A Botrányhős pedig egy stand up előadás lesz Marlon Brando életéről, aki jövőre lenne százéves. Ezt Anger Zsolt rendezi majd, novemberben.

A Szuper Verdát te írtad és a főszerepet is te játszod. Kik voltak még az alkotótársaid?

Szabó Attila prózai története inspirálta a darabot, én írtam át versbe a nyáron, és turbóztam fel dalszövegekkel. Szitha Miklós, Liszt - díjas zeneszerző barátom pedig nagyszerű dalokat költött ezekhez. Kicsit olyan jellegű játék lesz ez, mint anno a Pumukli volt: Egy élő ember, és egy mesebeli báb karakter dimenziói csúsznak össze, a huszonöt centis fickó menti meg az életét a százkilencven centis pasinak. Nagyon boldog voltam, hogy Forgács Péter igent mondott a felkérésre, mert Péter humora és absztrakciós színházi fantáziája sokat emel a produkción. Fehér Dániel bábművész lesz a partnerem.

Hogy jött az ötlet, hogy gyerekdarabot hozz létre?

Én nagyon szeretem a gyerekeket. Három unokaöcsém van, és rajtuk keresztül rájöttem az évek során, hogy a gyerekek sokszor egy nagyra nőtt gyerekként tekintenek rám, nem felnőttként. Gyorsan átlátnak rajtam, hogy lételemem a játék, a vicc, ahogyan nekik is. Gyorsan teremtek kommunikációs platformot a gyerekekkel, és imádom nevettetni őket. Azt hiszem innen jött a felhajtóerő a műfaj felé. Az pedig, hogy kvázi új darabot írtam Szabó Attila sztorijából, azért történt, mert szerettem volna verses formájú anyaggal dolgozni. A vers lüktetése és zenéje egy nagyszerű metrum. Emellett a rímek játékossága, végtelen potenciált adnak a humornak. Nagyon élveztem írni.

Minden gyerekdarab kicsit kell, hogy szóljon a szülőkhöz is, ez a Szuper Verdában érzésem szerint nagyon igaz. Mit gondolsz erről?

Egyetértek veled. Úgy szocializálódtam, hogy van a családi humor, amely a családunk nappalijában jelen van. A családi humor olyan, amit a felnőttek is értenek, és a gyerekek is, mindig mindenki nevet rajta. Mondhatja a legkisebb a magáét, azt is érti a legidősebb, de a nagyszülők viccét is érti, és szereti az óvodás életkorú is. Miközben írtam a Szuper Verda versszakait, ez a családi humor dolgozott bennem. Ott ültek a lelki füleimben a szüleim, nagyszüleim is és az unokahúgom is, aki most négyéves.

Tele vagy ötletekkel, és meg is valósítod őket. Milyen feladataid vannak erre az évadra?

Igyekszem eleget tenni a kőszínházaktól és egyéb produkcióktól érkező felkéréseknek, emellett fontos, hogy a saját invenciómnak is teret adjak. Ebben az évadban például karácsonyig a fent említett saját darabokkal dolgozom, majd az évad második felében végig "külsős felkéréseket" teljesítek. Don Juan leszek Nyíregyházán és Debrecenben is színpadra lépek tavasszal egy Euripidész darabban. A tervek szerint nyáron forgatni fogok. Fontos, hogy artikulálhassam és definiálhassam magam kreatív alkotóként, és szeretek a management adottságaimmal is törődni. Végtére én egy színész vagyok, játszanom kell a legmagasabb színvonalon, és kötelességem évről évre fejlődni is. Ezt mindig szem előtt tartom egy szezon kialakításakor.

Szuper Verda

A Szuper Verda és Áron, a gazdája, üzleti tárgyalásra száguldanak vidékre. Áron és autója eltévednek. Szó szerint, és szimbolikusan is. Szuper verda lerobban, Áron pedig tehetetlenül remél segítséget valahol a világvégén, egy útkereszteződésben. Toda Mester, a "mindenes bácsi" talál rájuk. Toda kedéllyel és jóindulattal a szerelő műhelyébe invitálja az idegeneket. Áron, a városi rohanásból, a vidéki tempóra kénytelen váltani.

Közben Toda, nem csak a Szuper verdát pofozza ki, hanem egyúttal Áron rozsdásodó lelkét is kiszuperálja. Áronban felsejlik a gondolat, hogy talán Toda mester nem is csak egy halandó autószerelő, s nem csak csapágyat és futóművet tud javítani...Áron felismeri Todában a feltétel nélkül segíteni kész, és szeretni tudó embertársát. Hőseink konfliktusai, barátsággá kovácsolja kapcsolatukat. Kalandjuk végén Áron szinte új emberként, szeretettel teli lélekkel, gondoskodni vágyó apaként indul haza családjához, felturbózott bajtársával, a Szuper verdával.

Az előadás hossza: 60 perc, 1 felvonás

Zeneszerző: Szitha Miklós               Történet: Szabó Attila

Írta: Klem Viktor

Rendező: Forgács Péter

Szereplők: Klem Viktor, Fehér Dániel

Előadások: 2023. november 05., vasárnap, 11:00., 14:00., november 25., szombat, 11:00