A klasszikus zenétől a könnyedebb hangulatig

Balázs János ünnepi koncertje Cziffra György születésnapján.

Pályájának kezdete óta november 5-én, Cziffra György születésnapján Balázs János zongoraművész emlékkoncerttel tiszteleg a mester emléke és zenei nagysága előtt. A koncertek – már hagyományosan – minden évben kicsit más fókuszt kapnak, sokféleségük mutatja azt is, milyen sokszínű és szerteágazó Cziffra György zenei hagyatéka az utókor számára. Idén a Kossuth-díjas zongoraművészhez a koncert utolsó részében Gubik Petra is csatlakozik. A különleges programnak a MOMkult Színházterme ad otthont, ahol sor kerül a Cziffra Fesztivál Kőbányai Önkormányzat által támogatott díjának átadására is. Az esemény támogatója az Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség.

Az ünnepi koncert bemutatja a mester művészetének két oldalát, a klasszikus zenészt és az improvizatív stílust egyaránt. Cziffra György kiemelkedő technikai tudása megkérdőjelezhetetlen, egyedisége azonban az improvizációs képességében rejlik. Szellemiségéhez egyértelműen hozzátartozik a határok feszegetése. A zene szabadságát, amikor az előadó belső érzelmei hangokká formálódnak, ezen az estén Balázs János zongoraművész tolmácsolásában élheti át a közönség. A klasszikus repertoárt Balázs János ezúttal is átiratokkal, saját improvizációkkal színesíti, majd Gubik Petra színésznő-énekesnővel közösen idézik meg az ’50-es évek pesti lokál hangulatát, ahol csodájára jártak Cziffra György játékának.

A szervezők az estet Cziffra György szavaival ajánlják közönségnek:

„Hála állandóan változó rögtönzéseimnek, hírnevem az ínyencek világában gyorsan elterjedt… Ebben a korszakban szokatlan mesterségbeli tudásom híre annyira elterjedt fővárosunk legkülönbözőbb bárhelyiségeiben, hogy mindenütt megengedhettem magamnak azt a luxust, hogy azt játsszak, amihez éppen kedvem van… Este 9-től az ismertebb romantikus irodalmat játszottam, olyan programmal, melyben például néhány Chopin-etűd és noktürn szerepelt meg néhány közismert Liszt-darab. A hajnalt pedig opera- és operettrögtönzéseimnek szenteltem… Az emberek, akik szerették, amit csináltam és ismerték kacskaringós vándormuzsikusi útjaimat, jöttek utánam egyik bártól a másik night clubig.” (idézet Cziffra György Ágyúk és virágok című életrajzi könyvéből)

A koncert előtt átadják a Cziffra Fesztivál Kőbányai Önkormányzat által támogatott díját. A sorozatban további eseményeken tisztelegnek Cziffra György emléke előtt, így november 7-én az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban ad ingyenes koncertet Oláh Krisztián és Ifj. Balázs Elemér. 

2023. november 5. vasárnap 19.30 I Momkult, Színházterem

Balázs János zongoraestje Cziffra György születésnapján

Vendégművész: Gubik Petra színésznő

Műsor: Scarlatti: 2 szonáta, Schubert: Asz-dúr impromptu, op. 90, Schumann: Toccata, Chopin: 2 keringő, Liszt: Nagy kromatikus galopp, Szerelmi álmok, 6. magyar rapszódia *** Vecsey–Cziffra–Balázs: Valse Triste, Brahms–Cziffra–Balázs: 2 magyar tánc, Strauss–Cziffra–Balázs: Reminiszcenciák, valamint válogatás a pesti bárok 20. századi dalaiból

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Jegyvásárlási lehetőség ezen a linken érhető el.

(fotó Teknős Miklós)