Őszi jazz ünnep Budapesten

Steve Gadd, Patricia Barber, Snétberger Ferenc, Richard Bona.

A második, tavaszi Jazzfest Budapest sikerén felbátorodva ősszel ismét négy napon át a jazzé lesz a főszerep a fővárosban. A Jazzfest Budapest célja, hogy a legnagyobbakat hozza el évről-évre a város számos jeles koncerthelyszínére példátlan összefogásban, ráirányítsa a világ figyelmét a hazai, világszínvonalú jazz-zenészeinkre. Az őszi jazz ünnepen november 6. és 9. között nyolc év után ismét Budapesten lép fel a jazz- és popvilág egyik legkeresettebb és legnagyobb hatású dobosa, Steve Gadd és nem kevésbé kiváló zenésztársai. Idei egyetlen budapesti koncertjét az őszi Jazzfest Budapesten adja Snétberger Ferenc, ezúttal szólóban – egy szál gitárral - hallhatjuk a legendás művészt. Nem először tér vissza Budapestre Patricia Barber - utánozhatatlan énekhangjával és játékával egy szűkkörű, beszélgetéssel egybekötött exkluzív koncerten, majd egy nagykoncerten is elvarázsolja közönségét. Nem utolsó sorban: érkezik a Grammy-díjas Richard Bona a világ egyik legkiválóbb basszusgitárosa, zeneszerző és multiinstrumentalista, akinek a koncertjei teltházasak mind az öt kontinensen. A Jazzfest Budapest őszi koncertjeire az Erkel Színházban kerül sor, a szűkkörű koncertnek az Aria Hotel ad otthont.

Elképesztő stílusérzéke, összetéveszthetetlen lüktetésű és végletekig megbízható játéka miatt Steve Gaddet a legnagyobb sztárok hívják lemezfelvételeikre és koncertturnéikra. A partnerek listáját vég nélkül lehetne sorolni, köztük van Frank Sinatra, Paul Simon, Al Di Meola, Eric Clapton, Paul McCartney, Chick Corea és David Sanborn is. Gadd vallja, hogy a zene műfajfüggetlen, a jazz lényege pedig a nyitottság. Ott volt a smooth jazz születésénél, de ő dobolta fel például a szombat esti láz hullámát elindító The Hustle című diszkóslágert is, Paul Simon Fifty Ways To Leave Your Lover című számának Gadd által dobolt intróját pedig minden idők legsikerültebbjei között tartják számon. Chick Corea szerint minden dobos úgy akar játszani, mint Gadd, ugyanis ő tökéletes. Zenésztársai is fantasztikusak, hiszen Michael Landau pengetett Miles Davisszel, Michael Jacksonnal, a Pink Floyddal és Joni Mitchellel, Walt Fowler trombita játéka Frank Zappa, Ray Charles és a Toto produkcióit gazdagította. Larry Goldings erősítette Pat Metheny, Al Jarreau, Robben Ford, John Scofield és David Sanborn zenekarát, de kísérte Tracy Chapmant és Melody Gardot-t is.

A Berlinben élő Snétberger Ferenc gitárművész és zeneszerző világszerte ismert improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően. Zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Repertoárját a hazai roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Idén ez az egyetlen koncert, amelyen Budapesten hallhatjuk a sokat utazó művészt.

A TIME magazin szerint „ha Diana Krallt Susan Sontaggal keresztezzük, Patricia Barbert kapjuk”. A chicagói jazz zongorista, énekes fülledt hangulatot sugárzó énekhangjával, lenyűgöző zongorajátékával szerzett nemzetközi elismerést, és mára jelentős amerikai zeneszerzőnek is tekintik. Barber, aki Chicagótól, Párizson át Osloig a legkitűnőbb jazz klubok és fesztiválok vendége, novemberi európai turnéjának részeként egy egészen különleges, intim és interaktív koncerttel áll a közönség elé kvartettjével Budapest zenei tematikájú luxus szállodájában, az Aria Hotelben. A fellépést a zenészek mélyebb betekintést nyújtó történetekkel színesítik. A koncertet követően a beszélgetést egy ital vagy vacsora mellett folytathatják a résztvevők. A legendás Patricai Barber két nappal később az Erkel Színházban ad koncertet. “Kevés olyan előadó van a jazzben vagy azon kívül, aki olyan következetesen briliáns, mint Patricia Barber” – írta róla a Jazz Times. A kortárs jazz poétikus, különutas énekesnője, a melodikus zenei világot sötét tónusú, misztikus alt hanggal és merész zongorajátékkal ötvöző Patrica Barber így nyilatkozott: „Dalszerző vagyok, ami nem azonos a költővel. A költészet szenvedély, vezetőm, aki mindig kéznél van, és a legfőbb inspirációm. A zene nyelvével szemben a szavak mindenki számára elérhetőek. Akár a költészetet tanulmányozom akár a zenét, közvetlenül az eredeti forrásból várom az útmutatást. Mivel a költészet zene, és a zene mágikus minőség, így a költészet is az.”

Képzeljünk el egy olyan művészt, akiben Jaco Pastorious virtuozitása, George Benson énekhangjának folyékonysága, Joao Gilberto dal- és harmóniaérzéke keveredik az afrikai kultúrával. A Grammy-díjas Richard Bona zenéje Afrika hagyományait, kultúráját, szépségét és problémáit dolgozza fel. Az az egészen egyedi mód, ahogyan a közönségével kapcsolatot teremt, a világzene, a jazz és az afropop egyik meghatározó nevévé tette őt. Hosszú azok listája, akikkel Richard Bona turnézott, de köztük van Herbie Hancock, Chick Corea, Cesária Évora, Sting, Mike Stern és a felfedezője, Joe Zawinul is. Ezúttal legújabb formációjával érkezik Budapestre.

További információ és jegyek a Jazzfest Budapest weboldalán.

2023.11.06. hétfő 20.30 Erkel Színház

Steve Gadd Band

   Steve Gadd – dob

   Michael Landau – gitár

   Travis Carlton – basszusgitár

   Larry Goldings – billentyűk

   Walt Fowler – trombita és szárnykürt

Jegyek itt.

2023.11.07. kedd 19.00 Aria Hotel Budapest

Patricia Barber Exclusive

Jegyek itt.

2023.11.07. kedd 20.30 Erkel Színház

Snétberger Ferenc

Jegyek itt.

2023.11.08. szerda 20.30 Erkel Színház

Richard Bona Band

   Richard Bona – basszusgitár, ének

   Nicolas Vicarro – dobok

   Mica Lecoq – billentyűk

   Ciro Manna – gitár

   Alex Herichon – trombita

Jegyek itt.

2023.11.09. csütörtök 20.30 Erkel Színház

Patricia Barber

   Patricia Barber – zongora, ének

   Emma Dayhuff – nagybőgő

   Neal Alger – gitár

   Greg Artry - dobok

Jegyek itt.