Hajdu és Pálfi az Írisz-díjért

Mindössze tizenegy játékfilm, köztük két magyar, indulhat a brüsszeli filmfesztivál díjaiért. A belga fővárosban június 23-án kezdődik az európai mozgókép ünnepe.

A szervezők Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal és Pálfi György Nem vagyok a barátod című legutóbbi filmjeit hívták meg a versenybe, melynek fődíja a tízezer euró értékű Arany Írisz. A Bibliotheque Pascal című filmet Kovács Gábor és Pataki Ági producerek részvételével mutatják be a belga fővárosban.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. Kilenc elsőfilmes rendező - köztük Apaföld című filmjével Nagy Viktor Oszkár - versenyez a Valencia Holdja díjért Spanyolországban a napokban. A valenciai Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált 25. alkalommal rendezik meg, a zsűriben részt vesz Péter Hilda a kolozsvári magyar színház színésznője és Fenyő Iván filmszínész. Nagy Viktor Oszkár (képünkön) személyesen mutatja be filmjét Valenciában.

Trencsénteplicen szombatig tart a nagyvilág filmművészetének újdonságait felvonultató ArtFilm Fest. Pacskovszky József A vágyakozás napjai és Sopsits Árpád A hetedik kör című filmjeit versenyen kívül tűzi műsorra a szlovákiai fürdőváros filmfesztiválja.

A lengyelországi Lagówban szintén a filmeké a főszerep a napokban. A nagy hagyományokkal rendelkező, június 20-án kezdődött nyári filmfesztivál versenyében Gárdos Péter Tréfa című játékfilmje és Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című kreatív-dokumentumfilmje kapott meghívást. Az információs programban Mátyássy Áron Utolsó idők Sopsits Árpád A hetedik kör és Szajki Péter Intim fejlövés című rendezései lesznek láthatóak.