Várják a jelöléseket a Cziffra Fesztivál díjaira

Díjfelhívás.

A Cziffra György Fesztivál Balázs János művészeti vezető kezdeményezésére 2024 februárjában nyolcadik alkalommal adja át díjait Tehetség és Életműdíj kategóriában, valamint második alkalommal ítélik oda a Kreatív Művész díjat. A Fesztivál küldetése hazánk egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének emlékápolása. Ennek a szerteágazó tevékenységnek a keretében valósul meg a fesztivál tehetségprogramja, mely kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra. Így többek között évről évre díjakkal ismerik el a pályájuk elején álló legtehetségesebb zeneművészeket, mellettük pedig a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket.

Az idei évben is várják a jelöléseket a fesztivál díjaira három kategóriában, a beküldési határidő 2023. december 31. A jelölésekből rangos szakmai grémium választja ki a legjobbakat. Az elismeréseket ünnepi koncert keretében adják át a Cziffra Fesztiválon 2024 februárjában. A Cziffra Fesztivál díjainak támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök és a XIII. kerületi Önkormányzat.

A Tehetség díj korhatára 18–32 év. A díj kimagasló egyéni teljesítményért ítélhető oda. A Tehetség díjat elnyert művészek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek.

Az Életműdíjat olyan zeneművész, pedagógus, kulturális szervező vagy szakember érdemelheti ki, aki több évtizedes munkájával nagyban hozzájárult hazánk kultúrájának gyarapításához. Az Életműdíjat elnyert személyek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek.

Kreatív Művész díj korhatára 18–32 év. A díj kimagasló egyéni teljesítményen felül olyan zeneművészeknek ítélhető oda, akik egyedi gondolkodásukkal, improvizatív stílusukkal leginkább képviselik azt a szellemiséget, a műfaji határok elmosását, a nyitottságot, amely Cziffra előadói egyéniségét jellemezték. A Kreatív Művész díjat elnyert művészek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek.

A jelölés menetéről és pontos szabályairól a Cziffra Fesztivál weboldalán lehet tájékozódni.

További információ a Cziffra Fesztivál díjairól és az eddigi díjazottakról itt található.

(fotó Kresz Albert)