Pazarlásmentes ünnepek, avagy így ne kerüljön étel a szemetesbe

Valószínűleg valószerűtlen azt állítani, bárki is azzal a szándékkal vásárol ételt, hogy az később egyenesen a kukában végezze.

Mégis, évente fejenként 93 kilogramm ételt dobunk a szemétbe, amellyel nem csupán a Földnek, de egyben a pénztárcánknak is ártunk. A KHS adatai* alapján, Magyarországon a teljes élelmiszer-hulladék mintegy 70 százaléka a háztarásokban keletkezik, nagyrészt a túlvásárlásnak köszönhetően, ami nagyban jellemzi a közeledő ünnepeket. Az erőforrás-pozitív jövő támogatójaként, a Starbucks összegyűjtött néhány praktikus tanácsot, hogy az idei ünnepi szezon ne az ételpazarlásról szóljon.

Kerüljük el a felesleges vásárlást az ünnepi menü megtervezésével

A később feleslegessé váló ételek és az impulzusvásárlás megelőzésének leghatékonyabb és egyben legegyszerűbb módja, ha előre megtervezzük az ünnepi menüt, valamint összeírjuk a pontos hozzávalókat. Ez utóbbival összefüggésben érdemes felderíteni a mélyhűtő, valamint a kamra tartalmát is, hiszen gyakran feledkezünk el már korábban beszerzett, hosszú ideig elálló ételek meglétéről.

Az élelmiszerboltok ilyenkor sok akcióval várják a vásárlókat, de próbáljunk ellenállni az olyasfajta csábításnak, aminek bár a pénztárcánk örülne, a listánkon nem szerepel. Amennyiben szeretnénk felkészülni egy-egy váratlan vendégre, inkább olyan ételekhez vegyünk plusz hozzávalókat, amelyek önmagukban sokáig elállnak, így ha bevetésükre mégse kerülne sor, a szemetes helyett később még az asztalra kerülhetnek.

Mit tehetünk a megmaradt finomságokkal?

Az ünnepek alatti vendégségekre jellemző, hogy az ételek mennyisége gyakran több, mint amennyit a meghívottak el tudnak fogyasztani - hiszen senki sem szeretne abba a kínos helyzetbe kerülni, hogy az asztalnál elfogy valami finomság. Ilyenkor remek megoldás és kedves gesztus a még kellően impozáns falatok elcsomagolása, amelyet a vendégek haza tudnak vinni magukkal.

Hiába a mérnöki pontosággal megírt és betartott menülista, még így előfordulhat, hogy túlszámoljuk magunkat. Amiket nem tudunk lefagyasztani - megelőzve, hogy a hűtő hátsó részébe kerüljenek örök száműzetésbe -, adjuk oda például egy kedves szomszédunknak, barátunknak, rokonunknak. Ám fontos, hogy mindig csak olyan ételt adjunk, amit mi is szívesen fogadnánk, továbbá bizonyosodjunk meg arról, hogy ezzel nem okozunk másnál ételtöbbletet.

Gondolhatunk a megmaradt ételek és hozzávalók újbóli felhasználására is, hiszen egyrészük azért kerül végül kidobásra, mert unjuk több napon át ugyanazt enni. A sült szárnyasból és a leves főtt zöldségéből például gyorsan kellemes ragu készíthető, a burgonyapüré pogácsa formájában kaphat új esélyt, az előre kifőzött tésztából és a hidegtálból megmaradt felvágottakból, sajtokból pedig kiváló tésztasaláta állítható össze. Ehhez nem kell más, csak némi fantázia és elhatározás.

Nem csupán a konyhában lévő ételek felhasználásával, hanem a kiváló minőségű, de kidobásra ítélt ételek megvásárlásával is komoly lépéseket tehetünk az ételpazarlás ellen. A Starbucks Magyarország évek óta vesz részt olyan kezdeményezésekben, amelyek célja a fenntarthatóbb jövő megteremtése. Ebben a szellemiségben állt 2021-ben a hazai fejlesztésű ételmentő Munch törekvései mellé, amelyen keresztül már több mint 750 vendéglátóhely és üzlet értékesíti kedvezményesen az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A pazarlás ellen fellépő platformmal közösen, 2021 óta temérdek mennyiségű kidobásra ítélt élelmiszert mentettek meg.