Takarítási csodák

5 tipp, hogy ragyogó otthonnal várd az Újévet!

A karácsonyi lakoma és az elmaradhatatlan bejgli-kóma után körbe tekintve fáradt sóhajjal konstatálhatjuk: az előkészületek közé tartozó takarítás után a romeltüntetés vár ránk. Süteménymorzsa a kanapén, tűlevél a szőnyegben, parkettán és a karácsonyi menü és a fenyőfa aromájának egyvelege a levegőben. A karácsony elbúcsúztatása és az Újévre való készülés során a porszívózás és a légtisztítók használata kulcsszerepet játszik abban, hogy otthonunk ne csak az ünnepi dekorációnak köszönhetően ragyogjon – hívják fel a figyelmet a Dyson szakértői.

A csúcstechnológiás porszívókat gyártó Dyson laborjaiban a 70 mikron vastagságú emberi hajszálaktól a 0,1 mikron méretű vírusokig tanulmányozzák a por összetevőit, és saját poratka-kolóniákat tenyésztenek. Az év végén azonban a brit cég mérnökei és kutatói is kipihenik az egész évnyi kemény és alapos munka fáradalmait. De csak azután, hogy alaposan kitakarítottak, és ehhez néhány hasznos tippet is megosztottak.

1. Lustálkodás egy tiszta kanapén! Karácsonykor a szokásosnál több időt töltünk a kanapén, így a kárpit könnyen megtelhet bőrsejtekkel, amelyek aztán kiváló táplálékot nyújtanak a poratkáknak. Porszívózzuk ki a kanapét és a foteleket! Érdemes továbbá kimosni a kárpitot és párnákat is, a poratkák ugyanis a meleg, párás körülményeket kedvelik, így nincs számukra jobb hely, mint egy kényelmes, meleg kanapé.

2. Tartsuk melegen az otthont tiszta radiátorokkal és kandallóval! Figyeljünk oda a fűtőtestek mögötti részekre! A radiátor mögött ugyanis jelentős mennyiségű por gyűlik össze, és ezt a meleg levegő által keltett légáramlás szétoszlathatja a szobában. Ha kandallónk van, porszívózzuk össze a körülötte felgyűlő égésterméket, és használjunk HEPA-szűrővel ellátott légtisztítót, hogy csökkentse a fa égése során felszabaduló részecskék mennyiségét a szoba levegőjében.

3. Dőljünk Szilveszterkor is tiszta ágyba! Napunk egyharmadát az ágyban töltünk, az ünnepek során pedig még többet is, ezért ilyenkor különösen fontos és komfortos, hogy az ágyneműnk tiszta legyen. Porszívózzuk le a matrac mindkét oldalát, hogy megszabaduljunk a poratkáktól és bőrpelyhektől az ágyban! Ugyanebből az okból javasolják a Dyson szakértői az ágyneműhuzat cserélését és mosását, méghozzá1 60-90 fokon, hogy biztosan megszabaduljunk az allergénektől.

4. Figyeljünk a karácsonyfára! A tűlevelek porszívózása minden év végén visszatérő rituálé, de akkor is érdemes bekapcsolni a porszívót, ha műfenyőnk van: lágy keféjű fejet használjuk a por eltávolításához anélkül, hogy veszélyt jelentenénk a díszekre. Jó tudni, hogy a karácsonyfa környékén könnyebben tapadnak meg a penészspórák a falon, ezért a közeli falakat érdemes nedves ruhával letörölni vagy speciális szűrővel ellátott porszívóval megtisztítani. Fontos: a fenyőfák 40% körüli relatív páratartalom mellett maradnak meg a legtovább. Használjunk párásító légtisztítót, hogy minél tovább élvezhessük a karácsony hangulatát!

5. Pazar menük tiszta sütőben! Legalább egy héttel a kiadósabb lakomakészítés előtt tisztítsuk meg a sütőt, mivel a sütőtisztító szerek gyakran káros illékony szervesanyagokat bocsátanak ki. Használjunk HEPA-szűrővel ellátott légtisztítót, hogy gyorsabban semlegesítsük a káros vegyületeket! Tartsuk észben azt is, hogy a főzés, különösen a sütés nemkívánatos gázokat és részecskéket szabadíthat fel. Egy teljesen zárt szűréssel rendelkező légtisztító nemcsak ezeket a gázokat, hanem a főzés nehéz, kellemetlen szagát is eltávolítja.

Takarítás során nem mindegy, hogy milyen porszívót választunk. Nagy könnyebbség például, ha a készülék vezeték nélkül működik, így sokkal mobilabbak vagyunk, nem kell egyik konnektorból a másikba dugdosnunk a porszívót, és attól félnünk, hogy a zsinórral feldöntjük a karácsonyfát. Napjainkban már olyan porszívók is vannak, amelyek érzékelők segítségévek folyamatosan monitorozzák a felszívott por mennyiségét, és automata módra kapcsolva ennek alapján képesek a pormennyiséghez igazítani szívó erejüket – így a szükségestelen zaj sem zavar a pihenésben.