Kiosztották az A-ból B-be díjakat

Lezárult az A-ból B-be Díj, mely a Transeuropa Festival részeként a European Alternative, Youth Press Italia, Youthmedia és a European Youth Press együttműködésével valósult meg. A magyarországi zsűri Nagy Timea, Csőke Csilla és Sinkovics Norbert alkotását választotta győztesnek, valamint különdíjban részesítette Popper Eliza Hello, World! című írását.

A magyarországi tagszervezet aktív közreműködésének köszönhetően a vártnál több magyar pályázat érkezett be, így egy hazai zsűri a magyar pályaműveket külön is díjazta. Ezáltal az itthoni pályázók nemzeti és nemzetközi szinten is megmérethették magukat.

A magyar zsűri tagjai voltak:

  • Balassy Mihály, a Youthmedia Magyarországi koordinátora, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja
  • Szirkó András, a cafebabel.com európai online magazin budapesti szerkesztőségvezetője
  • Végh Zoltán, a CSEPPEK.hu kulturális magazin munkatársa, a BuSho Nemzetközi Rövidfilm fesztivál szervezője

A magyarországi nyertesek:

Legjobb írás: Nagy Timea, Csőke Csilla, Sinkovics Norbert
A szerzőhármas Belül tágasabb? című cikke három ország fiataljainak véleményét és tapasztalatait mutatja be. Az írók maguk is e három országban – Szerbiában, Horvátországban és Magyarországon – élnek, 2007-ben egy EU-s projekt keretében, média szakos hallgatóknak szervezett szemináriumon találkoztak. Írásukban arra keresték a választ, máshogy látják-e az Európai Uniót egy tagország, egy tagjelölt ország és egy potenciális tagjelölt ország fiataljai.
A cikk teljes terjedelmében elolvasható itt: http://www.youthmedia.hu/media/98253-bel-l-t-gasabb-

Különdíjat kapott Popper Eliza Hello, World! című írásáért. Eliza Brüsszelben, Európa szívében él, ahol rendkívül színes nemzetközi kapcsolatai segítségével mutatja be egy napját a belga fővárosban.
Az angol nyelvű írás teljes terjedelmében elolvasható itt: http://www.youthmedia.hu/media/99484-hello-world-

A zsűri a kevés beérkezett pályaműre tekintettel nem hirdetett győztest fotó és videó kategóriában, ám két videó pályázatot Elismerő oklevéllel jutalmazott:

Szabados Viktor: you and me!
Sebők Zsolt: Spring Wind

A nyertesek a Scolar kiadó jóvoltából egy-egy könyvet kaptak ajándékba. A díjátadót – ami egyben az első Magyarországi Youthmedia összejövetel is volt - 2010. június 7-én tartották a Most! kortárs bisztróban, kötetlen formában és remek hangulatban.

A nemzetközi nyertesek:
Legjobb fotó: Hanna Svantesson (Fotó 1, Fotó 2)
Legjobb írás: Marco Riciputi: Europa 2009 D.C.
Legjobb videó: Valentina Cala: “This is Europe”
Különdíj: Andrea Scarfo (Fotó 1, Fotó 2, Fotó 3)

A legjobb nemzetközi pályázók egy-egy utat nyertek a Bolognai Transeuropa fesztiválra, ahol a legjobb hang vagy videó és fotó kategória győztese egy-egy Adobe® Szoftver Csomagot (Creative Suite® és Photoshop) kapott ajándékba. A legjobb írott anyag győztese a Bolognai út mellett 250 eurót nyert.