Ismét történelmi siker a női vitorlázásban

Kihirdették a 66. alkalommal megrendezett M4 Sport-Az Év Sportolója Gála szavazás győzteseit az Operaházban.

Érdi Mária ismét történelmi sikert ért el azzal, hogy első magyar vitorlázóként vehette át az év női sportolója címet. Miközben január 10-én, szerdán, Argentínában rendezett világbajnokságon ILCA 6 hajóosztályban hetedik helyezést ért el, annak ellenére is, hogy a szervezők által biztosított hajón technikai problémákkal szembesült verseny közben.

"Óriási megtiszteltetés számomra, hogy Magyarországon első vitorlázóként vehetem át ezt a díjat, és úgy érzem, hogy ezáltal újabb magaslatokba repítettük a magyar vitorlázást!" - nyilatkozta Érdi Mária, az MVM SE vitorlázója, aki 2023-ban megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyérmét olimpiai hajóosztályban, az Európa-bajnokságon pedig bronzérmes helyezést vitorlázott.

Érdi Mária mellett érdekelt volt az este folyamán az egyéni sportágak csapatversenyeiben, a Las Palmasban világbajnoki címet szerző vitorlázó-válogatott is. A történelem során nem volt még példa arra, hogy a híres Év Sportolója Gálán két kategóriában is a legjobb háromba kerüljön a vitorlázás sportág. Ez jól mutatja, hogy egy nagyon sikeres évet tudhat maga mögött a magyar vitorlázás. Mondhatni ez a gála megkoronázása volt a 2023-as magyar vitorlázás évének, ugyanis azok mellett, hogy Érdi Mária kvalifikálta magát a Párizsi Olimpiára és a Berecz Zsombor vezette magyar csapat, az SSL Gold Cup csapat világbajnokságon történelmi aranyérmet nyert, megemlítendő, hogy Vadnai Jonatán is olimpiai kvótát érő helyezéssel tért haza a hágai világbajnokságról.

„Nagyon örülök a tavalyi év sikereinek, hatalmas reményekkel és várakozással fordultunk a 2024-es Párizsi Olimpia évére. Már kettő magyar biztosan versenyezhet az ötkarikás játékokon, de nem kizárt további kvalifikációs helyezést érő eredmény a következő hónapokban. Jó jel, hogy Argentínában tegnap ért véget az ILCA 6 világbajnokságon Érdi Mária a szervezők által biztosított hajó technikai problémái ellenére is a remek 7. helyen az élmezőnyben végzett.” – fogalmazott Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, majd hozzátette:

„A felnőttek mellett, büszkék lehetünk a fiatalokra is, ugyanis utánpótlás korosztályban is kiemelkedő eredményeket ünnepelhettünk idén is. A szervezeti struktúrában óriási előrelépés, hogy 2023-ban a Magyar Vitorlás Szövetég Berecz Zsombort és Ian Ainslie-t szövetségi kapitányi pozícióba szerződtette, mellyel el is kezdte a tervezést és a felkészülést  a 2028 és 2032-es olimpiákra.”

  (fotók Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és SSL Team Hungary Facebook-oldala)

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) az Év Sportolója Gálán Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját, a magyar válogatott csapatkapitányát szavazta meg a 2023-as év férfi sportolójának, míg a Magyar Sportújságírók Szövetségének Életműdíját a volt köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Schmitt Pál vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől.