16. Lelkes Ásványbörze a MOM Sportban február 24-25-ig

Ismerje meg az év ásványát, a korundot; vagyis a rubint és a zafírt; és elsőként láthat frissen talált meteorit maradványokat is!

Véget ért a január, már sokat süt a nap, nyílnak a hóvirágok, és mindjárt itt van február utolsó hétvégéje, az első idei Lelkes Ásványbörze a MOM Sportban! Ahogy már megszokhattuk és megszerettük; ásványok, drágakövek, ősmaradványok, kész ékszerek, ékszerkészítési alapanyagok, mindenféle dísztárgyak hatalmas választékban 120 hazai és külföldi kereskedőnél, 2000 négyzetméteren várja Önöket.

A Magyarhoni Földtani Társulat, 2016-tól évente kihirdeti az „Év ásványa” cím nyertesét, ami 2024-ben a korund lett. A korund (alumínium-oxid), a gyémánt után a legnagyobb keménységű ásvány. Mind a zafír, mind a rubin a korund ásványok családjába tartozik, és mindkettőből gyönyörű ékszereket is készítenek. Az ásvány a színét a kémiai szerkezetében lévő nyomelemekből kapja. E szennyeződések nélkül színtelen lenne. A króm nyomai vörös színt adnak a korundnak, rubin lesz belőle; míg egy sor más nyomelem többféle színt ad a korundnak, amik a zafírok. De a színtelen korundok is zafírok. Fotó- és ásvány kiállítás mutatja be az év ásványát rendezvényünkön.

2024. január 21-én egy kb. 1-1,2 méter átmérőjű meteoroid/aszteroida lépett Földünk légkörébe Németországban, Berlinhez közel. A kisbolygót a becsapódás előtt a magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel. A Magyar Meteoritikai Társaság expediciója a helyszínre utazott, és 4 darab maradványt talált.  A nagyközönség ezeket a meteoritokat nálunk láthatja először egy rögtönzött kiállítás keretében.

Kiállítások és programok:

            3D vetítés barlangokról.

                  Interaktív földtudományos játszóházak és bemutató.

                        Kígyósimogató fotózási lehetőséggel.

                        Drágakő-határozás.

                        Szakmai előadások.

                        Aranymosás.

            Kreatív játszóház.

                        Arcfestés, henna és csillámtetoválás.

                        Kőszobrászat, kőcsiszolás.

                        UV lámpás ásványbemutató.

                        Egészségsziget.

2024.február 24-25.

Nyitva tartás:

Szombaton: 10-19 óráig

Vasárnap: 10-18 óráig

1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.

Jegyelővétel itt.    Bővebb információ itt.