Nők, testőrök, vadállatok és politikusok - ma kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok

7 női rendező alkotását és számos díjnyertes filmet láthat a közönség.

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok. A programot a műfaji sokszínűség jellemzi: van benne 5 César-díjat nyert fantasztikus film, Oscar-jelölt animáció, sci-fibe hajló szerzői film, életrajzi tabló, katasztrófafilm, történelmi kalandfilm, több vígjáték, de olyan társadalmi kérdések is szóba kerülnek, mint a női egyenjogúság vagy környezetünk megbecsülése. A válogatásban szereplő 24 film közül 7 női rendező alkotása.

Február 28-án 18.30 órakor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban A három testőr: Milady nyitja a 14. Frankofón Filmnapokat. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil.

Az 5 César-díjat nyert a Mutánsok (lásd fotó) című fantasztikus film Romain Duris-szel a főszerepben március 1-én 20 órakor a Francia Intézetben és 7-én 20 órakor az Urániában lesz látható. Rejtélyes, járvány van terjedőben. Bizonyos emberek átalakulnak: szó szerint előbújik belőlük az állat. Az egész családnak szól az Oscar-jelölt animáció, a Robotálmok március 3-a 15 óra Uránia és 9-e, 14:30, Francia Intézet - egy kutya és egy robot különös barátságáról.

A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált a Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi Léa Seydoux-val, Bertrand Bonello rendezésében. A közeli jövőben, amikor már mindent a mesterséges intelligencia irányít, az érzelmek veszélyforrást jelentenek. A filmet március 2-án 20 órakor az Urániában, majd 9-én 17 órakor a Francia Intézetben vetítik. A Sav című katasztrófafilm Guillaume Canet-val – március 2-án 17:30, Francia Intézet és 4-én 20 óra Uránia – akciódús művészi figyelmeztetés a nem is olyan távoli jövőben a klímaválságra.

A válogatásban szereplő 24 film közül 7 női rendező alkotása. Nadège de Benoit Luthy filmje, az Árral szemben című svájci vígjáték – február 29-én 18 órakor és március 2-án 16 órakor az Urániában - egy igazi feel-good movie, amely azt járja körül, hogyan keresi és találhatja meg a helyét a nő a modern társadalomban. A Falcon Lake című kanadai–francia romantikus-fantasztikus dráma, Charlotte Le Bon rendezésében – február 29-én és március 7-én 18 órakor a Francia Intézetben - egyedi hangvételű film a kamaszszerelemről némi fantasztikus beütéssel, gyönyörű képekben.

A legjobb dokumentumfilmnek járó César-díjat elnyert Négy nővér című tunéziai-francia alkotás, Kaouther Ben Hania rendezésében – március 1-én, 18 órakor és 8-án 20 órakor az Urániában - egy egyszerű tunéziai nőről szól, akinek mind a négy lánya radikalizálódott 2016-ban, s a két idősebb csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. Az iszlamizmust megtagadó két fiatalabb lány önmagát alakítja, míg nővéreiket színésznők játsszák.

Március 1-én 20 órakor az Urániában és 8-án 20:30 -kor a Francia Intézetben vetítik Léa Domenach filmjét, a Bernadette – A főnökasszonyt, melyben Catherine Deneuve alakítja Jacques Chirac feleségét. A film sok humorral bizonyítja, hogy „minden sikeres férfi mögött áll egy nő”, miközben bepillantást enged a francia politika kulisszatitkaiba. Delphine Deloget munkája, a Mindent egy lapramárcius 1-e 18 óra Francia Intézet, és 5-e 20:30, Uránia - Virginie Efira-val a főszerepben Sylvie-ről szól, aki két fiút nevel egyedül. Egy éjszaka a kisebbik egyedül marad a lakásban, és megsérül. A hatóságok kivonulnak és elviszik a gyereket. Sylvie harcba száll, hogy visszakapja a fiát.

Március 5-én 18 órakor a Francia Intézetben vetítik Jeanne Herry kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című megrázó alkotását. A legjobb női mellékszereplő díját Adèle Exarchopoulos vehette át a díjátadón. A helyreállító igazságszolgáltatás rendszere szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. A film vetítését beszélgetés követi magyar és francia szakértők közreműködésével.

Március 8-án, 19:30 órakor az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film. A 38 éves Liv felidézi magában a régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. Kedves, álmodozó hősnőnknek ideje szembenézni a démonaival, és elfogadni, hogy az élet egy hatalmas érzelmi hullámvasút. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Anna Luif-fel.

Előzetes itt.