Márciusi zsongás a Ráth-villában

Beporzók napja március 10-én.

Idén először az Iparművészeti Múzeum is csatlakozik a beporzók napjához, amelynek célja felhívni a figyelmet minden olyan élőlényre, amelyek a növények beporzását segítik a természetben. A Ráth György-villa március 10-i Beporzás és lepkeszárny című eseményén szecessziós gyűjteményének darabjaival az erdők-mezők felfedezésére hívja vendégeit. Ezen a napon kézműves program, múzeumpedagógiai workshop és tematikus tárlatvezetés is várja az érdeklődőket a természetvédelem jegyében. Ráadásul a jegyek is különleges kedvezménnyel vásárolhatók meg ezekre a programokra a villa pénztárában és online is. Aki a tematikus tárlatvezetést választja, félárú jeggyel léphet be a kiállításra, a múzeumpedagógiai programok pedig egységesen 1000 forintba kerülnek személyenként.

Beporzás és lepkeszárny – Családi programok a beporzók napjára

2024. március 10., vasárnap, 10.00-17.00

Ráth György-villa

10.00-13.00 A Villa virágai és színes szárnyakkal szárnyalók

     Alkotóműhely gyerekeknek

Készítsünk együtt csipeszből pillangót, szitakötőt gyöngyből, tavaszt idéző színpompás virágokat a Ráth György-villa műhelyében!

11.00-12.00 Illatos színkavalkád

     Múzeumpedagógiai foglalkozás gyerekeknek A mi szecessziónk című kiállításban

Elrejt vagy figyelmeztet, színjátszó vagy tompafényű, a színek nemcsak gyönyörködtetnek, hanem fontos feladatuk is van a természetben. A rovarok és virágok színeit „elirigyelve” a szecesszió mesterei is igyekeztek visszaadni tárgyaikon ezeket a szépségeket. Erről szól „kitapintós”, „illatozó” vezetésünk!

14.00-16.00 Tavaszi lakásdekoráció készítése Horkai Dianával

     Igazi tavaszi zsongást idéző alkotói folyamat részesei lehetünk ezen a programon: kerámiacsempére rovaros-virágos illusztrációt tervezünk, festünk. Az elkészített lakásdekorációkat mindenki hazaviheti.

15.00-16.30 Tárlatvezetés lepkeszárnyon a Szecessziós kiállításban

     Tárlatvezető: Marosi Eszter (adattár vezetője)

Tavaszi sétára hívjuk a látogatókat, amelynek során megelevenedik a természet a polgári világ műalkotásain. Fedezzük fel együtt a Ráth György-villa szecessziós műtárgyait: Powel virágszál alakú, hajlékony díszkelyheit, Minton vázáin a mezei katángot, Zsolnay kerámiákon a változatos, színes lepkeszárnyakat. Megtudhatjuk, miért volt fontos a szecesszióban a természet megjelenítése a műtárgyakon, és mit szimbolizál a rajtuk feltűnő botanika és állatvilág.

Hogy az intézmény minden korosztályhoz szól, kisebbektől az idősekig, példa rá a múzeum méltán népszerű szeniorprogramja. A március 15-i ünnep apropóján az 1848-49-es évek műtárgyfotóinak vetítésével várják nyugdíjas látogatóikat a Ráth-villában. A március 19-i teadélutánon a forradalmi évek olyan jellegzetes tárgyai közé barangolhatnak vendégeik, amelyek kapcsolódnak a hősökhöz, valamint az ikonikus helyszínekhez. A vetített képes előadás az 1848-49-es eseményeket eleveníti fel, ezt követően kokárdát is készíthetnek az alkotni vágyók.

Ahány ember, annyi nézőpont: a Ráth-villában tartott szubjektív tárlatvezetések az Iparművészeti Múzeum közkedvelt eseményei. A közismert személyek, írók, költők, rendezők, színészek, zenészek sorában most Eleni Korani műkereskedő, az Ernst Galéria tulajdonosa vezeti körbe a látogatókat A mi szecessziónk című állandó kiállításban március 22-én. Eleni osztrák férjével, Ernst René Wastllal közösen nyitott belvárosi galériát több mint húsz éve azzal a céllal, hogy felkutassa és bemutassa az elveszett magyar kulturális értékeket.

Részletek és jegyek itt.