Hagyomány újragondolva, koncertek másképp Egyéni hangok, különleges alkotók a Fonóban

Móser Ádám gyimesi kamarazenéje, Heinczinger Mika dalai, Tóth Viktor zenéje képekben.

Március végén más formációkból ismert, neves alkotók próbálják ki magukat új szerepben, illetve új zenei világok felé kitekintve a Fonó színpadán. Móser Ádám (harmonika) és Kovács Márton (hegedű) a nagy gyimesi mesterek zenei hagyatéka alapján kortárs, szabadon áradó kamarazenét alkot. A Misztrál együttesből ismert Heinczinger Mika a Dalnokok dalaikkal sorozatban lép színpadra, ahol a dalnoki hagyományokat, a költészet, népköltészet és zene kapcsolatát járják körül az alkotók. Tóth Viktor jazz-zenész, zeneszerző szólókoncertjén egy szál szaxofonnal kínál elképesztő zenei utazást, amelyhez vetített képeket társít. Részletek és jegyek a Fonó weboldalán.

Móser Ádám kompozícióiban olyan kortárs gyimesi kamarazenét alkotott meg, amely minduntalan az autentikus gyimesi népzene fordulatait idézi, szerkezetében mégis egészen más alapokon nyugszik. Motívumaiban Zerkula, Halmágyi, vagy a Tímár testvérek muzsikája hallható, a darabok azonban olykor a szabadon áradó, improvizatív, máskor pedig a repetitív, kortárs kamarazenéhez állnak közel. A duóban Móser Ádám harmonikázik, Kovács Márton pedig hegedűn játszik. (lásd fotó) Mindketten sok évnyi népzenei múlttal a hátuk mögött vetették bele magukat az improvizatív kamarazene világába. A koncertre március 21-én kerül sor a Fonóban. A koncertet az NKA Hangfoglaló Program támogatja.

Népköltészetünk és költészetünk dalnoki dallá fakasztása a lélek tápláléka. Az égi dalnokká vált Cseh Tamás, Dinnyés József, Kátai Zoltán... földi dalai és a magyar vers, a rímes írás kozmikus nyelvezetének dalolását folytatókkal elindítunk egy sorozatot. Március 23-án délután Heinczinger Mika (ének, gitár, egyéb húrosok, pengetősök) érkezik a Fonó színpadára dalnokként. Jegyek a helyszínen vásárolhatók meg.

Zene és vizualitás a megtörténtről, a jelenről, a megismerhetőről és azon túlról. Tóth Viktor többszörösen az „év jazz zenésze” díjjal kitüntetetett szaxofonos audio-vizuális szólókoncertjén a zene mélységekbe és magasságokba repít, amit a zenész által választott képi világ helyez egy további dimenzióba. „Improvizált zene és film az itt, az ott-on a múlton, jelenen, jövőn túlról” március 28-án a Fonóban.