Minden második vásárló szerint a hazai termék egyet jelent a biztonsággal

Márciusban a magyar termékeké a főszerep a METRO-ban.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaly augusztusban indult, A HAZAIBAN TÖBB VAN címmel futó kampánysorozatának márciusi állomása a METRO Nagykereskedelemmel közös promóciós együttműködés. Ennek részeként egy különleges elő-húsvéti gasztro-workshop keretében öt – Ceres Zrt., Haladás MG Zrt., Mary-Ker Pasta Kft., Mészáros - Borház Kft., Pápai Hús Kft. – Magyar Termék védjegyhasználó rendhagyó módon mutatkozik be. Az idei évben mit sem változott a küldetéstudata a Magyar Termék Nonprofit Kft-nek, vagyis minél inkább fókuszba helyezni a hazai előállítású, megbízható minőségű termékeket. Ennek egyik fontos állomása a METRO Nagykereskedelemmel márciusban zajló közös kampány A HAZAIBAN TÖBB VAN promóciósorozat részeként.

„A HAZAIBAN TÖBB VAN aktivitásunkkal a magyar termékekben rejlő értékekre kívánjuk a figyelmet ráirányítani. A kampány elsősorban arra összpontosít, hogy tudatosítsuk: ezeknek a termékeknek a vásárlása nem csupán egy hazai vállalat számára kedvező fejlemény. Sokkal szélesebb körű a döntésünk, ezáltal például hazai munkahelyek megőrzését, a magyar gazdaság fejlődését támogatjuk. Abban, hogy ezt az üzenetet eljuttassuk a fogyasztókhoz, rendkívül fontos partnerként tekintünk a METRO Nagykereskedelemre, akivel hosszú ideje jó a kapcsolatunk, és a márciusi együttműködésünk fontos mérföldköve a kampánysorozatnak” – hangsúlyozta Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője. (lásd fotó)  

A nonprofit szervezet az elmúlt években a magyaranyero.hu hűségoldalán nagymintás online kérdőíves felméréseket végzett, hogy visszajelzést kapjon a fogyasztói szokások alakulásáról. A tavaly decemberben több, mint 10 000 ember megkérdezésével készült kutatás eredményei például azt tükrözik, hogy az ilyen jellegű munkára szüksége van a fogyasztóknak. A válaszadók csaknem fele (45%) számára ugyanis a hazai termékek egyet jelentenek a biztonsággal. Azokat a termékeket és ételeket jelentik, amiket ismerünk, amiket megszoktunk, amelyekben nyugodt szívvel bízhatunk, hiszen megbízható magyar gyártóktól, termelőktől érkeznek. Nagyon pozitív tehát a honi áruk megítélése, így nem túlzás kijelenteni, hogy a vásárlók a magyar termékeket szívesebben teszik a kosarukba. 

Egy korábbi, hasonlóan nagymintás, 16 085 fő bevonásával készült kutatás eredményeiből a hazai készítésű árucikkekre vonatkozóan szintén nagyon pozitív attitűdöt lehet kiolvasni. Lényegében minden vásárló (96%) fontosnak tartja, hogy a kereskedelmi üzletláncok polcain minél több magyar termék legyen. A tavaly júliusi felmérésben részt vett 7130 válaszadó véleménye alapján pedig 74% keresi a védjegyes áruk promócióit, mely megerősíti azt a szándékot, hogy még erősebb üzletlánci együttműködések valósuljanak meg a Magyar Termék égisze alatt. Érezhetően ezeket a trendeket a gyártók széles köre felismerte, s egyre erősebb az a hozzáállás, hogy bármilyen körülmények is legyenek, biztosítaniuk kell vásárlóikat a termékeik hazai eredetéről és megbízhatóságáról. A Magyar Termék pedig éppen ezt a lehetőséget kínálja számukra.

„Ez abban is megmutatkozik, hogy 2019-hez képest 2023. év végére a Magyar Termék védjegyhasználók csaknem 40 százalékkal, kereken 250-re emelkedett. Éves összárbevételük pedig, a legfrissebb, 2022-es adatok szerint, megközelítette a 4000 milliárd forintot. A munkát folytatni kell, mert a gyártók is elismerik, hogy a védjegy elnyerése előnyt jelent a piacon, az azt használók számára. Ezt figyelembe véve idei terveinkben az szerepel, hogy a hozzánk csatlakozó társaságok száma év végére megközelítse a 300-at, míg a védjegyes termékek portfoliója elérje a 6000-et” – tette hozzá Benedek Eszter.

A HAZAIBAN TÖBB VAN kampány legújabb állomásaként márciusban a METRO áruházlánc kommunikációjában kiemelt szerepet kapnak a védjegyes hazai áruk.  Ehhez kapcsolódóan szervezték meg közösen a budaörsi METRO Gasztroakadémián azt a gasztro-workshopot, amely kifejezetten húsvéti fogások elkészítésére és azok díszítésére koncentrált. Az élményprogramon részt vevő újságírók négyfogásos menüsort készítettek el közösen Varju Viktor séf szakmai irányításával.

„A METRO Nagykereskedelem idén éppen 30 éve, az első nagy nemzetközi kereskedelmi láncok egyikeként lépett be a magyar piacra. Azt tapasztaljuk, hogy a professzionális vásárlók (mint a két kulcs célcsoportunk, a független kiskereskedők és a vendéglátóipari szereplők) körében is keresettek a magyar termékek, hozzáadott értékként kezelik a termék hazai gyártást, termelést. A hazai piacra szánt saját márkás termékeink között is igyekszünk növelni a magyar termelésből származók arányát, ezzel is rövidítve a szállítói útvonalakat.  A Magyar Termék védjegyes termékekkel szemben egyértelműen nagy a bizalom, ezért sok közülük szerepel népszerű Többet olcsóbban! termékkosarunkban. Büszkék vagyunk rá, hogy közel tíz éve veszünk részt a Magyar Termék kampányokban. A mostani együttműködéssel a hazai gasztronómia élet egyik tudásközpontjaként működő METRO Gasztroakadémiába is betekintést nyújtunk.” – hangsúlyozta Dr. Kápolna Beáta, a METRO beszerzési igazgatója.

A két szervezet által tartott gasztro-workshopon öt védjegyhasználót – Ceres Zrt., Haladás MG Zrt., Mary-Ker Pasta Kft., Mészáros – Borház Kft., Pápai Hús Kft. – a szokásoktól eltérő környezetben mutattak be, termékeik a húsvéti fogásokat fókuszba állító menüsor meghatározó összetevőiként szolgáltak. Az esemény során a résztvevő cégek egybehangzóan kiemelték a magyar gazdaságon túl számukra elemi érdek, hogy a vásárók tisztában legyenek a boltban hozott döntéseik hatásaival és következményeivel. Annak érdekében, hogy a fogyasztót „helyzetbe hozzák” a Ceres Zrt. részéről kiemelték: magyar gyártóként olyan széles termékpalettát kínálnak, a napi cipótól az előre csomagolt kenyereken és kalácsokon át, mely szinte egyedülálló.Többek között ennek is köszönhetően a Kantar-Hoffmann 2023. évi „TOP 25 legválasztottabb márka között Magyarországon” felmérésében a Ceres a nyolcadik helyet szerezte meg.”

A dunaegyházi Haladás Mezőgazdasági Zrt. egyik legfőbb missziója az étkezési burgonya diverzitásának bemutatása és a fogyasztók edukálása. A társaság márkája, az idén öt éves GoldenBurg, a kezdetek óta integrált kommunikációval igyekszik bemutatni a burgonya sokszínű felhasználhatóságát és ötletekkel, ismeretekkel ellátni vásárlóit, ezáltal kereskedelmi partnereit is támogatva. A cég büszke arra, hogy saját termőföldjei megmunkálása mellett honi integrátor termelőkkel is együtt dolgozik. Saját burgonyaföldjeit a Duna vizével öntözi, figyelve ezzel az ökológiai lábnyom csökkentésére. A márka széles termékportfóliónak köszönhetően a vásárlók adott ételhez, a megfelelő fajtájú burgonyát választhatják, amely lehetővé teszi, hogy minden GoldenBurg burgonyából készült fogás méltó fényben tündököljön akár egy ünnepi asztalon is.

A Mary-Ker Pasta Kft. részéről hozzátették, hogy hazai gyártóként legnagyobb előnyeik között a megbízhatóság, a minőség és a frissesség biztosítását látják. Emellett olyan hagyományos ízeket kínálnak, amelyek külföldi konkurensek palettáján nem, vagy nem úgy szerepelnek. Ráadásul a gyártástól az asztalig náluk annyira rövid az „életút”, ami a határon túli vetélytársakhoz képest a cégnek jóval alacsonyabb ökolábnyomot biztosít.    

A Mészáros-Borház Kft. kitért arra, hogy a borászati termékeknél kifejezetten fontos a teljes nyomon követhetőség, lekérdezhetőség. Mivel a Mészáros borok egytől-egyig itthon készülnek, a vásárlók bármikor könnyedén utánajárhatnak annak, hogy a társaság palackjaiba csak és kizárólag magas minőségű haza alapanyagokból előállított, minőségi borok kerülnek. Emellett a piaci jelenlétben látják előnyüket, ugyanis a külföldi gyártókkal szemben a hazai borászatok, nemcsak időszakosan, hanem egész évben képesek azt a volument és minőséget nyújtani, amire a fogyasztóknak szüksége van.  

A Pápai Hús Kft.-nél úgy vélik, hogy idén 111 éves magyar gyártóként az egyik legfontosabb előny, amit nyújtani tudnak a frissesség. Minél távolabbról érkezik ugyanis egy termék – mutatnak rá -, annál hosszabb szavatossági idővel kell rendelkeznie. Ez nem minden fogyasztó rokonszenvét nyeri el. Fontosnak tartják azt is, hogy honi gyártóként magyar szakemberek számára tudnak folyamatosan munkalehetőséget biztosítani. Ezen felül hiszik, hogy olyan generációkon át öröklődő recepteket, technológiákat használnak, amelyek a magyar emberek ízlését tükrözik, sokkal inkább, mint a külföldi vállalatok által biztosított ízvilágú termékek.

A Magyar Termék és a METRO Nagykereskedelem közös eseményére meghívott vendégek végül a legismertebb gasztroreality műsorokhoz hasonló verseny keretében mérhették össze tudásukat, ahol többek között Varju Viktor chef adott szakmai tanácsokat, iránymutatásokat. Az esemény részeként pedig arra is fény derült, hogyan lehet egy ünnepi asztalt valóban díszessé, lenyűgözővé varázsolni.