A magyarhangya bemutatja: sound design vetítéssorozat az Urániában

A magyarhangya áprilisban olyan egyedi vetítéseket szervez, amelyek a film szerves kapcsolatát bizonyítják a társművészetekkel.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház tavaszi Filmzene sorozatához kapcsolódva olyan ritkán látható magyarhangya-filmeket vetítünk hetente, amikben a sound design, azaz a hangkulissza, a hangvágás, a hangkeverés és a filmzene elemi erővel teljesítik ki az adott mű hatását. A sound design sorozat szpotját pedig a YouTube-on is eléred.

Manta Ray

Egy partmenti kisvárosban, Thaiföldön, egy halász egy eszméletlen férfit talál az erdőben. Thongchainak nevezi a néma ismeretlent és barátjának fogadja. Amikor a halász egy nap eltűnik a tengeren Thongchai lassan átveszi megmentője életét – beleértve a feleségét, a házát és a munkáját. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti-fődíját (lásd még: Magyarázat mindenre) elnyert filmnek a francia Snowdrops nevű kortárs zongorista-duó írta a zenéjét. A thai-burmai határon zajló embercsempészet tragédiája a burjánzó dzsungel titokzatos zajain és az ezt kísérő hipnotikus jazzy futamok révén jut el a katarzisig.

Április 4. 19:30.  Jegyek itt.

Monos (lásd fotó)

Egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítmény – Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum – azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban könnyűnek hitt, paradicsomi küldetésük pokoljárásba fordul, és nemcsak a feladat teljesítése, de az életük is veszélybe sodródik. A kolumbiai Alejandro Landes filmje, a ködbe burkolózó fennsíkon gyakorlatozó gyerekkatonákról szóló, többszörösen díjnyertes Monos önmagában is egy rendhagyó élmény, ám Mica Levi (Under the Skin, Érdekvédelmi terület) merész filmzenéje új dimenziót kölcsönöz a pusztító végkifejletnek.

 Április 11. 19:30.  Jegyek itt.

Samsara

Egy buddhista fiatal minden reggel meglátogat egy idős nőt, hogy a Tibeti Halottaskönyvből olvasson fel neki, ezzel a halál és a következő élet közötti útra felkészítve őt. Az utolsó napon a fiú a könyv záró sorait súgja az asszony fülébe, becsukja a szemét és vele együtt meditál, miközben a nő lelke útra kel. Lois Patiño Samsara című műve attól vált tavaly az artmozik kedvencévé, hogy a vetítés alatt negyedórán keresztül csukott szemmel kell a vászonra meredni. A reinkarnáció folyamatát a szemhéjunkon áthatoló villódzó árnyak mellett a zajgazdag hangkulissza teszi átélhetővé és felejthetetlen tapasztalássá.

Április 21. 17:00.  Jegyek itt.

Tűréshatár

Amir magányos iráni drogdíler, akinek egyetlen társa a kutyája. A fiatal férfi éjszakánként drogot terjeszt, miközben modern, betépett prófétaként segít bajba jutott ügyfeleinek. Amir a teheráni külváros sötét útjait rója, két meló között pedig blantokat teker, hogy kiszakadjon a valóságból. Éjszakai portyája során folyton szembesül az iszlamista rezsim ordító ellentmondásaival, visszataszító álszentségével. A Tűréshatár című betiltott, a tavalyi Locarnói Filmfesztivál fődíját elnyerő iráni gerilla-film több szempontból is figyelemre méltó mozi. Az immerzív élményhez külön dimenziót ad a ritkán tapasztalt aprólékossággal kidolgozott, markáns sound design, aminek köszönhetően a betépett drogdíler fülével hallgathatjuk a külvárosi, teheráni éjszaka furcsa zörejeit és félelmetes sikolyait.

Április 29. 20:00.  Jegyek itt.