Badacsonyi borok zajos sikere a New Yorkban

A Badacsonyi borvidék legnagyobb szabású eseménye immáron tizenharmadik alkalommal költözött Budapestre egy napra és az előző évekhez hasonlóan ismételten hatalmas sikert aratott.

A március 23-án a patinás New York-palota Róma termében megrendezett Badacsony New Yorkban seregszemle évről-évre a Badacsony és az itt készült borok rajongóinak széles táborát mozgatja meg. Az idén rekordszámú kiállítóval megrendezett színvonalas esemény népszerűsége már a kezdetektől töretlen. Ékes bizonyítéka ennek, hogy már a kora délutáni órákban a sajtó és a szakma képviselőivel, majd ezt követően a nagyközönséggel telt meg a Róma terem. A komoly múltra visszatekintő nagyszabású Badacsony New Yorkban rendezvényre a borászok pincészetük legjellemzőbb, legszebb borait hozták el, így a badacsonyi borok szerelmesei 38 pincészet több mint 200 kiváló borát kóstolhatták meg. A pezsgéssel teli helyszínen a látogatók közben megismerkedhettek a borász szakma kiemelkedő képviselőivel is. Az összetartozás szimbólumaként létrejött rendezvényen - ahol az elhelyezett kivetítőn a vendégek a borvidéki fotókból készült rövid filmeken keresztül ízelítőt kaphattak Badacsony hangulatából és az itt gazdálkodó kiváló borászatokból - a látogatók a borokon kívül számos helyi termelőt, turisztikai szolgáltatót, kézműveseket is megismerhettek, akik kínálatukkal kiegészítették és színesítették a seregszemlét.

Rekordszámú kiállító és bővített helyszín

A Badacsony New Yorkban esemény – amelyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szerveznek meg az őket tömörítő és koordináló Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke, illetve az idén 20 éve városi rangját ünneplő Badacsonytomaj meglátogatásához. Hiszen bort kóstolni ott a legjobb, ahol ez születik, másrészt a Badacsonyi borvidék a kiváló borok mellett egész évben számos felejthetetlen élményt és felfedeznivalót kínál.

„A Badacsony New Yorkban esemény népszerűségét jól mutatja, hogy idén az előző évhez hasonlóan nemcsak rekordszámú látogató, hanem rekordszámú kiállító is részt vett, amelynek köszönhetően bővítettük a helyszínt, így szellősebbé vált a terem és kényelmesebben lehetett a pincészetekhez is hozzáférni. A badacsonyi közösség a Badacsony New Yorkban esemény létrehozásával már kezdettől fogva maradandót tudott alkotni. Jó látni, hogy ennyi év után egyre nagyobb sikernek örvend a rendezvény, közben a pincészeteknél már megjelent egy új generáció, amely bekapcsolódva a szülők és nagyszülők által megkezdett munkákba, megújult erővel viszik ezt tovább. Mint kiállító és szervező elmondhatom, hogy az idei seregszemle sikerült a legjobban, hiszen sok programot tudtunk biztosítani a vendégeknek és a terem bővítése miatt hangulatosabb is lett. Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan a látogatók is úgy ítélték meg, hogy az esemény méltó módon képviselte a Badacsonyi borvidéket. Kifejezetten jó volt tapasztalni, hogy élénk érdeklődés volt a szakma részéről is. – mondta Szászi Endre a szervezőbizottság részéről.

Izgalmas mesterkurzus színesítette idén is a Badacsony New Yorkban eseményt

A megfelelő minőség biztosítása érdekében az elmúlt évekhez hasonlóan a seregszemlén résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstolás során előminősítette, így a New York Palota Róma termében minden vendég kizárólag a borvidék legkiválóbb boraival találkozhatott.   A sétáló kóstolón túl, folytatva az eddigi hagyományokat a Vivaldi teremben idén is egy teltházas, egyedülálló mesterkurzus színesítette a Badacsony New Yorkban eseményt: az informatív és finom humorral megfűszerezett Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat című mesterkurzuson Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja, valamint Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.

„A Badacsony New Yorkban a borvidék életében a legkiemeltebb rendezvény és ez tetten érhető volt a kiállítók számából is. A seregszemle mindannyiunk számára nagy presztízzsel bír, amelynek keretében szeretnénk megmutatni, hogy Badacsony egy előremutató és fejlődő borvidék, mely mind a borok, mind pedig a borászok elhivatottságában komoly potenciállal bír. Külön örültem annak, hogy más borvidék borászai is jelen voltak, valamint annak, hogy visszatérő vendégekkel találkoztam. Az, hogy van egy elkötelezett, lojális vendégkör, aki nemcsak a tájban, hanem a borban is látja a többletet, nagyon pozitív számomra. Nem sok borvidék mondhatja el magáról, hogy hosszú évek óta képes ekkora érdeklődés közepette megmutatni saját magát.” – mondta Istvándy Gergely, a Badacsony New Yorkban esemény kiállító borásza.

Badacsony, Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidéke

A vendégekhez hasonlóan a Badacsonyi borvidék szereplői is minden évben várják a Badacsony New Yorkban eseményt, mely kiváló alkalmat biztosít a borrajongóknak, a szakmának és a borászatok üzleti partnereinek, hogy elsőkézből megismerjék a pincészetek újdonságait. Az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar borvidék, a kétezeréves szőlő-és borkészítési hagyományokkal rendelkező Badacsony nem véletlenül lett az elmúlt években a hazai borfogyasztók körében az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidék. Ezt komoly és céltudatos munka előzte meg, hiszen a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négyévszakos desztinációról beszélhetünk, ahol egész évben nyitvatartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. A turisztikai látványosságok, minőségi szállások és vendéglátóhelyek mellett az olyan rendezvények, mint például a május 14-én hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Kéknyelű Piknik, vagy az évtizedes múlttal rendelkező rendezvénysorozatok, mint a Bortriatlon, mind-mind hozzájárultak és hozzájárulnak a borvidék sikeréhez.