Barátságokon át utaztat a honvágyban Havas Juli

Megjelent Havas Juli új regénye, a Papírbabák, avagy lehet-e két hazád.

Erdély, nyolcvanas évek.

A boltok polcai üresek, a nejlonzacskó luxuscikk. A fogamzásgátlásért börtön jár. A partot fegyveres katonák őrzik a tengeren át szökni próbálók elől, miközben magyarok és románok elkülönítve napoznak a nudista strandon.

Egy kis magyarok lakta városban, az orvosnak készülő Viola és a lázadó, érzékeny művészlelkű Mimi biztosak benne, hogy örökké barátok maradnak. Ám amikor az életükben felbukkan az első szerelem, a szekuritate és az árulás, a boldog gyerekkornak egycsapásra vége szakad.

Nevezhetjük-e hazának, ahol kilátástalan az élet? Mikor jön el a pont, amikor már minden áron menni kell? És vajon jobb lesz-e az életünk utána? Mit jelent az otthon? Mit bír ki a barátság? És mit a szerelem?

Havas Juli második regényében a tőle megszokott érzékenységgel mesél szeretetről, árulásról és honvágyról, arról, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években miért hagyták el tömegével az orvosok Erdélyt, majd hogyan boldogultak a nagyvilágban, amiközben egy olyan világ részleteit tárja az olvasó elé, amelyről eddig kevesen írtak.

“A barátság történetének szántam a regényt, a régtől kezdődő, az örökké tartó, a gyerekkori, a régi és új és a legújabb barátságok iránti szívből jövő főhajtásom jeléül. Annak tiszteletére, hogy történjen bármi a nagy történelemben, vagy a kis életünkben, ezek az emberek örökkön örökké ott élnek bennünk, általuk többek vagyunk és jobbak” - mondja a szerző, aki Székelyudvarhelyen született, és aki azt hitte, hogy Erdélyről sosem tudna írni, hiszen fiatalon, egyedül hagyta el az otthonát, hogy itthon leljen hazára. Aztán harminc évre elfedte magában a honvágyát, most pedig arra a kérdésre keresi választ könyvében, hogy lehet-e két hazánk. ,,A haza az a hely, ahol nincsen honvágyad - vitatkozom vele. - És apu, nekem még mindig van." - írja egy helyen a kötetben.

“Havas Juli regényének hősei Kelet-Európa huszadik századának sűrű és sötét világából indulnak megtalálni a boldogságot, és értelmet adni az életüknek. A regény pontos látleletet ad a múlt század végének Erdélyéről és Magyarországáról, a történelmi tudatalattiban kavargó indulatokról, amelybe hősei beleszületnek” - vélekedik a könyvről Péterfy Gergely író. “Ki lehet-e törni a kelet-európai lét szorításából, a nacionalizmusok, a diktatúrák embert nyomorító örökségéből, az árulások, a titkok és az elhallgatások körforgásából? Elegendő-e az emberség és a szeretet, hogy megváltsa az egyént? A regényben határozott válaszokat talál az olvasó.”

Havas Juli Székelyudvarhelyen született 1962-ben. Civilben orvos, az irodalmi életben nem a saját nevét használja A Nincs Hold, ha nem nézed című regénye, amely a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díj tízes listájára is felkerült, a Kalligram kiadónál jelent meg 2022-ben.

A Papírbabák bemutatója 2024. május 24-én pénteken 17 órakor lesz a Margó fesztiválon, a margitszigeti Kristály Színtérben, az író a beszélgetés után örömmel dedikál a Kristály teremben.

Havas Juli: Papírbabák

Kalligram, 2024