Antal Nimród: Ragadozók

A ragadozás 1987-ben kezdődött, amikor Arnold Schwarzenegger főszereplésével bemutatták John McTiernan rendező Ragadozó (Predator) című moziját. Három évvel később, a második rész (Predator 2) Stephen Hopkins direktorral és Danny Glover nem kevésbé maradandó munkájával készült el. Most azonban Antal Nimród frissíti fel a történetet, újjászületik tehát a félelem: itt a Ragadozók.

Az első rész során az űrből érkezett idegen lény Schwarzenegger pólófeszítő felsőtestét szaggatta a Közép-Amerikai őserdőben. A sajátos folytatásban Danny Glover alakított egy olyan rendőrt, aki minden áron fényt akart deríteni a városi drogbárók titokzatos eltűnésére (akkor Los Angeles utcáin bukkant fel újra az alvilág uraira vadászó szörnyeteg). A két sci-fi zsánert meghatározó film után, húsz év távlatából, hazánkfia rendezője, Antal Nimród készítette el az új filmet. A Ragadozók nem folytatásként jelenik meg, így viszonylag új körülmények között találkozhatunk az emberfeletti lényekkel. Ám mielőtt megismerkednénk a részletekkel, fontos tudnunk, hogy a magyar Kontroll, illetve további két amerikai film (Elhagyott szoba; A szállítmány) rendezője Nimród, és Robert Rodriguez producer nagy predator-rajongók. Ennek fényében megállapítható a régi klasszikusok iránt érzett tiszteletük, csodálatuk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a Rodriguezzel készült interjú, amelyben úgy vélekedik a neves producer, hogy a rendezővel együtt a „Nimrodriguez” tökéletes predator-fun párost alkotják.

A cselekmény újból a dzsungelben játszódik, nyolc elit harcos érkezik ejtőernyővel, olyan emberek, akik mind gyilkosok és valamilyen formában vadászok. Royce (a magyar származású Adrien Brody) és Isabelle (Alice Braga) vezetik a csapatot, felderítőkörútra indulnak. Egy idegen bolygóra választotta ki őket valaki, ahol fordult a kocka. A vadászokból vadak lettek, az üldözők pedig üldözöttekké váltak ezen a különös planétán. Az eddigiekhez képest itt nem csak egy, hanem számos ragadozóval kell szembenézniük. A ronda idegenek játszanak velük, tesztelik őket, extrém helyzetek között elemzik viselkedésüket. Azok megnyugtatása végett, akik már esetleg ismerik a történetet, Nimród nem húzza sokáig a rejtélyt, pár perc múltán rögtön kiderül, hogy hol is vannak, és, hogy miért kerültek oda a főhősök. A játékidő végéig érezhető a hűség és a tisztelet a régi filmek iránt. A 87-es Predator kommandósaihoz hasonló karaktereket szerepeltet a rendező, az előző részekből már ismert fegyvereket láthatjuk megint, sőt mi több a ragadozók látásának hőkamerás bemutatása is megmaradt, csakhogy izgalmaink a végsőkig feszülhessenek. Büszkén mondhatjuk, hogy Antal Nimród rendezésében nem csak egy szimpla pénzéhes remake-et kell néznünk, hanem egy, a szó legszorosabb értelmében vett feldolgozás tanúi lehetünk.

Hiányolom a film hazai marketingjét, hiszen több nyugati filmes szaklap is nagy terjedelemben foglalkozik az akció-sci-fi világ új alkotásával, itthon azonban elmarad a minőségi blockbusterek piacára immáron biztosan betörő magyar rendező iránti lelkesedés. Úgy tűnik, elmaradnak az óriás molinók, plakátreklámok. Francia nyelvterületen például árulják a régi lemezeket, ajándék mozijeggyel az új filmre. Hiszen senkinek sem kellene lemaradnia egy magyar vonatkozású amerikai szuperprodukcióról. A mozi legnagyobb erénye, hogy hű marad a régi ragadozó-univerzumhoz. Adrien Brodyval hangulatilag csupán néhány lövésnyire Schwarzi anno alaposan besározott testétől, a ragadozók nemcsak áldozataikat, hanem elődjeiket is tisztelik, és még innoválni is tudnak hozzájuk képest. Ezért a film lendülete az utolsó percig kitart, szórakoztat, azaz valóban magával „ragad”.

8/10 pont

Ragadozók (Predators) - amerikai akciófilm, 107 perc, 2010
rendező: Antal Nimród
szereplők: Adrien Brody (Royce), Laurence Fishburne (Noland), Alice Braga (Isabelle), Danny Trejo (Cuchillo), Topher Grace (Edwin)