Arany utak – Evliya Çelebi emléke

Az oszmán birodalmat egykoron bejáró, a törökök egyik legnagyszerűbb történetírója, Evliya Çelebi előtt tiszteleg az „Arany utak” (Golden Routes) programsorozat, amelyen megidézik a mai kor olvasója előtt is megelevenedő színes, varázslatos világot lejegyző írót. A “Golden Routes – Interkulturális Dialógus”, az Isztambul 2010 Európa Kulturális Fővárosa kulturális ügynöksége által támogatott esemény.

Az évek óta zajló Golden Routes programban korábban Jules Verne világának, s az Amerikát 1513-ban térképen rögzítő, török tengernagynak, Piri Reisnek is adtak szerepet, s bejárva Európa városait az eseménysorozattal. Az idei sorozatot Evliya Çelebi világutazónak szentelik, aki keresztül-kasul bebarangolta a birodalmat, negyven esztendőt töltött utazással. Pécsre 1663 tavaszán érkezett, s ahogy ezt írásai is tanúsítják, lenyűgözte a különleges város, hiszen virágzó kereskedelemmel, iskolákkal, kolostorokkal, dzsámikkal rendelkezett, s rózsaligetben daloló fülemülék és zenészek hangja szállt tulipánokkal övezett utcákon, kutak és fürdők mentén.

A történetírónak köszönhetően rendkívül értékes adatok, leírások maradtak az utókorra.

A 2010-es programmal – amely Isztambulban zárul október közepén - Evliya Çelebi előtt kívánnak tisztelegni, s ezzel erősíteni meg örökségét. A program másik eleme az, hogy a zene nyelvén mutassák be a tradicionális török időktől a modernségig vezető utat. A „Bezmara” és a „Három nő” együttesek koncertjei a török író által is emlegetett dervisfuvola hangjától elindulva jutnak el mai Isztambul, Pécs és Essen mellett Európa kulturális fővárosának népszerű, keleti hangzású dallamaihoz.

A „Három nő” koncert október 6-án 19 órakor lesz a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. Az Üç Kadın-projekt tehetséges török énekeseket, név szerint Özlem Tanert, Yasemin Göksut és İmran Türkoğlut hozza össze a török zenei örökséget feldolgozó koncertere, amelyen különböző nyelveken - törökül, kurdul, görögül, ladinoul, örményül, arabul, románul - hangzanak el dalok hagyományos hangszerek kíséretében.

A Művészetek és Irodalom Háza ad otthont október 7-én a “Evliya Çelebi és a zene” címet viselő pódiumbeszélgetésnek, majd 19 órától ugyanitt a „Bezmara” zenekar játszik. A három húros hangszer, a kemence virtuóza, Fikret Karakaya Bezmara alapította az Pécsett fellépő együttest, amely szintén különleges hangzásvilágú hagyományos török hangszereken játszik. A zenekar egyediségét az adja, hogy az általuk megszólaltatok hangszerek egykori leírások, miniatűrök alapján készültek el, s az előadóknak a kezdetekben maguknak kellett újra felfedezniük a játékot azokon. A koncert előtt a vendégeket 18 órától török ételkóstolóval várják. A programokra a belépés díjtalan.