Sophie Collins: A kutyatartás kézikönyve

Kutyabarát kalauz kedvenceink gondozásához és neveléséhez.

2011. február 2. 15:37 - Sophie Collins: A kutyatartás kézikönyve ©Sophie Collins: A kutyatartás kézikönyve

Szóval én miért vettem a kezembe a könyvet? Egyértelmű, mert a címlapon olyan trikolor kutya van, mint a miénk, s a következő lapról pedig mintha csak a mi beagle kutyánk nézne. Hát ezért. Aztán beleolvastam, majd elolvastam, mert nálam ez valahogy így megy.

Először is annak ajánlom a könyvet, aki erősen gondolkodik rajta, hogy bővítse-e lakótársainak körét egy kutyával. Aki panelben lakik, az pedig úgy tegye fel a kérdést, hogy akarok-e egy új családtagot a lakásba? A válaszadáshoz a könyv első fele úgy ad segítséget, hogy először is körbejárja a „kutya” fogalomhoz tartozó fontosabb témákat, úgymint: kutyakutyafalka, kutyák a természetben, ír a viselkedésükről, szaglásukról, testbeszédükről – s nem utolsósorban arról, hogy jelentős szemléletváltozás történt az utóbbi 50 évben. Míg régebben egy kutyatartásról szóló könyv a kutyák engedelmességre való szoktatását részletezte, manapság inkább az a lényeg, hogy a kutya-ember kapcsolat minél örömtelibb legyen. Minél jobban megértjük a kutyák viselkedését – valamint tisztában vagyunk a saját magunk igényeivel és lehetőségeivel, annál nagyobb az esély, hogy nem fog csalódást okozni egy jól megválasztott kutya.

Ha a könyv első részei alapján már sok mindent tudunk a kutyáról, ha ismerjük a főbb szempontokat, hogy mi alapján válasszunk ebet, akkor jöhetnek a konkrétabb tanácsok. A könyv igen hasznos és gyakorlatias tanácsokat ad a gondozással, tanítással kapcsolatosan.

Az utolsó fejezete „Az egészséges kutya" címet viseli, amelyben ilyen témák is vannak: hogyan válasszunk állatorvost, hogy tartsuk távol az élősködőket, mit lehet tenni az idős és beteg kutyákkal, milyen a diétás kutyaétrend, hogyan válasszunk új kutyát?

Nagyon sok, jó, megszívlelendő tanácsot és ötletet kaphatunk.

A könyv is jó és szép kivitelű. A színvilága, a képeinek a minősége, a szöveg és a kép elrendezése profi munkára utal – a „beltartalmi” értékhez igazodik.

Ajánlom a könyvet annak, aki kutyát szeretne, és annak, akinek már van kutyája!

Sophie Collins: A kutyatartás kézikönyve, 2011
Corvina kiadó, ISBN: 978 963 13 5954 1