Remixelt Sikolyok - Sikoly 4.

Mostanában mindent lenyomnak a csapból is folyó franchise-folytatások. A Sikoly 4 is ilyen, csak van benne egy turbó adag irónia és önreflexió, ha szabad ilyet mondani.

Wes Craven újra elővette a régi lemezt, és megnézte mi újat lehetne kihozni belőle. Rájött, hogy semmit, viszont ekkor jött a fantasztikus ötlet, hogy csináljon ebből a tényből filmet. Úgyhogy fogta a korábbi Sikoly filmek dramaturgiáját, és egy az egyben megismételt mindent, ráadásul ezt még az orrunk alá is dörgöli a szereplők száján keresztül.

Kapnak egy adag kritikát az elmúlt évtizedek horrorfilmjei, ahogy maga a Sikoly széria korábbi részei is. Persze nem biztos, hogy kritika ez, lehet, hogy főhajtás. Igazából édes mindegy, melyik sablonnal jellemzem azt, ami történik, ugyanis teljesen sablonosan történik ez is.


Száz százalék pontossággal azt kapjuk, amit egy ilyen filmtől várunk. Ami dönteni szokott, hogy ezt nézhető, vagy nézhetetlen módon adja. Ez esetben az előbbi. Mondják még erről a negyedik részről, hogy behozza a 21. századot a facebookkal meg twitterrel. Ez egy bullshit.

Vicces módon mindig előre szól a film, hogy mi lesz a következő riadalom tárgya, de aztán mégis megijedünk, amikor megtörténik. A színészi játék pedig igen jó. Persze érdekes ezt mondani egy horrorfilm tekintetében, de mégis. A hülyék nagyon ügyesen hülyék, a meghalások sokkolóan igaziak. A forgatókönyvben pont akkora mértékben vannak logikátlanságok és elfogadhatatlan fordulatok, amelyek még pont színesítik a történetet, a mozi elhagyására késztetés helyett.

Azt hiszem a legjobb egy Sikoly-maraton végén lenne megnézni a filmet. Most ott hibáztam el, hogy nem vittem magammal óriáspopcornt, kólát és csajt.

7/10 pont

Sikoly 4. (Scream 4) - színes, feliratos, amerikai thriller, 103 perc, 2011
Rendezte: Wes Craven
Szereplők: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette