A halálos páros újra száguld - Halálos iramban: Ötödik sebesség

Toretto és O’Conner egy utolsó dobásra készülnek Rio de Janeiroban. A nyomukban a helyi rendőrség, és egy elit csapat, akiknek a vezetője bármire képes csak azért, hogy elkapja a már kétszeresen szökött rabot. Az öt rész közül nálam toronymagasan ez a befutó!

Az van a Halálos iramban filmekkel, hogy mindig tartok tőlük egy kicsit. Az első részt imádtam, aztán kicsit csalódás volt, hogy a Halálosabb iramban filmben már nem szerepelt Vin Diesel. A harmadik rész a Tokiói hajsza nem igazán tetszett, mert nagyon hiányzott a megszokott páros. Aztán jött a Halálos iram és feledtette a harmadik rész hiányosságait. Most pedig Ötödik sebességbe kapcsoltak a film készítői és azt hiszem csúcsformába hozták a filmet. Számos európai országban, és Amerikában is óriási siker az ötödik rész, minden országban a lehető legjobb eredményeket produkálta. Csütörtök óta már nálunk is látható az ötödik rész, és várhatóan nálunk is hatalmas sikere lesz.

A rendező nagyon jó döntést hozott, amikor Toretto azaz Vin Diesel nyomába eresztette Dwayne Johnsont. Hihetetlenül jó párost alkotnak ők ketten, egy kicsit el is nyomják a rendőrből bűnözővé vált Brian O’Connert azaz Paul Walkert. Több olyan rész van a filmben, ahol a két izompacsirta egymásnak feszül, és higgyétek el nekem, hogy csakúgy dől belőlük a tesztoszteron. Az biztos, hogy tuti recept egy jó akciófilmhez, ha gyönyörű autókat, és miniszoknyás bombanőket keresztezünk. De az a jó a Halálos iramban szériával, hogy a női nézőkre is gondolnak: mindenféle pasi megtalálható benne, így mindannyian kedvünkre választhatunk. Én mondjuk Vin Diesel mellett rakom le a voksomat, aki a film kedvéért 15 kiló színtiszta izmot szedett fel, a már amúgy sem vékonyka testére.

A Halálos iramban Ötödik sebesség különlegessége, hogy az előző négy film karaktereit is újra láthatjuk benne, hiszen Domnak és Briannek egy csapatot kell összehoznia az utolsó balhé kedvéért. Így jelen lesz a második részben megismert „nagydumás” Tej azaz Ludacris, és a mindent könnyedén elintéző, széfszakértő, Roman Pearce azaz Tyrese Gibson. A Tokiói Hajszában autóbalesetben elhunyt Han (Sung Kang) valamilyen csoda folytán most ismét jelen van. Egy kicsit utána olvastam és úgy tűnik, hogy ez úgy lehetséges, hogy a negyedik és ötödik rész időben a harmadik előtt játszódik. Ez azért is lehetséges, mert a Tokiói Hajszában utalnak rá, hogy Toretto ismerte Hant.
A negyedik részből Gisele Harabo (Gal Gadot) érkezik, az első részből pedig Vince (Matt Schulze). Szóval mindenki itt lesz, aki valaha fontos szerepet játszott a Halálos iramban széria egyes epizódjaiban. Természetesen Dom húga, Brian szerelme: Mia Toretto (Jordana Brewster) is szerepel a filmben, sőt egy meglepő bejelentést is tesz, amitől mindkét rosszfiúnak leesik az álla. Új szereplő pedig: Luke Hobbs azaz Dwayne „The Rock” Johnson és társa a rendőrnő, Elena Neves (Elsa Pataky).

A csapat célja, hogy a helyi drogkereskedő és a rioi bódéváros lakóit kizsákmányoló "üzletembert kirabolják. A tét nem kevesebb, mint 100 millió dollár, ami lehetővé tenné Domnak és Briannek, hogy új életet kezdjenek egy olyan országban, ahol nincs kiadatás. A gond csak az, hogy a rosszfiú széfje a helyi rendőrkapitányságon van, aki mellesleg olyan zabos a párosra (akik korábban felgyújtják a pénze egy részét) hogy vérdíjat tűz ki a fejükre. Így a helyi rendőrség, az elit kommandó mellett már a rioi bűnözők is Toretto fejét akarják. A mindig hidegvérű Domot ez nem igazán érdekli, felveszi a kesztyűt mindenkivel!

Mit gondoltok vajon összejön a fiúk utolsó nagy dobása? Vajon le tudnak számolni a korrupt drogkereskedővel és megváltják a szabadságot? Vajon el tudnak menekülni Hobbs elől? Annyit elmondhatok, hogy minden kérdésre választ fogtok kapni, sőt kiderül, hogy Dom megtalálja szíve hölgyét és az is, hogy milyen bejelentést tesz Mia.

Összességében azt tudom mondani, hogy bárkinek szívesen ajánlom, aki kedveli az autós rosszfiús akciófilmeket. Ajánlom még a Vin Diesel vagy Dwayne Johnson rajongóknak, a Halálos iramban kedvelőinek pedig kötelező darab!

9/10 pont

Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) - amerikai akcióthriller, 130 perc, 2011
Rendező: Justin Lin
Szereplők: Vin Diesel (Dominic Toretto) Paul Walker (Brian O'Conner), Dwayne "The Rock" Johnson (Luke Hobbs), Jordana Brewster (Mia Toretto), Elsa Pataky (Elena Neves), Tyrese Gibson (Roman Pearce), Ludacris (Tej), Gal Gadot (Gisele Harabo), Sung Kang (Han), Matt Schulze (Vince)