Készpénz helyett Fesztiválkártya a Sziget fesztiváljain

A Sziget Szervezőiroda nyári fesztiváljain a hivatalos fizetőeszköz - az idei évtől - a Fesztiválkártya. A Sziget Iroda és a Metapay készpénzmentes, érintésnélküli kártyával működő rendszerével, kísérleti jelleggel már tavaly találkozhattunk a fesztiválokon.

Teljes üzemben az idei Budai Gourmet-n mutatkozott be a rendszer, s idén már a Szervezőiroda további rendezvényein is kizárólag ezzel a Fesztiválkártyával lehet fizetni. Az új fizetési módszer gyorsabb és biztonságosabb, mint a készpénz. A sikeres működést számos Fesztiválkártya feltöltő pont, helpdesk, több tucat szakember és hostess segíti elő.

Sikerrel debütált a Fesztiválkártya a Budai Gourmet rendezvényen. A látogatók közt végzett kutatás eredménye szerint a kártyahasználók 80%-a kényelmesebbnek és gyorsabbnak ítélte a kártyás fizetést a készpénzesnél. A megkérdezettek 78%-a szerint a Fesztiválkártya biztonságosabb is.

A Fesztiválkártya - a Sziget Szervezőiroda nyári fesztiváljainak hivatalos, készpénzmentes fizetőeszköze - a VOLTon, a Heineken Balaton Soundon és a Szigeten is egyaránt használható lesz. Egy Fesztiválkártya érvényes mind a 3 fesztiválon, azonban az egyenlegek nem átvihetőek egyik fesztiválról a másikra. Tehát, például a VOLT-on használt kártyán maradó pénzt, a Heineken Balaton Soundon nem lehet felhasználni, ezért fontos visszaváltani a kártyán maradó egyenleget, minden fesztivál végeztével, viszont a kártya – újra feltöltve ismét használható.

A Fesztiválkártya a - Szervezőiroda rendezvényeit támogató – MasterCard PayPass rendszeréhez hasonló fizetési élményt nyújt a felhasználóknak. Világszerte 92 millió érintésnélküli PayPass kártya van forgalomban, az elfogadóhelyek száma pedig ma már meghaladja a 311 ezret, így nem ismeretlen ez a fizetési mód a fesztiválozó fiatalság körében sem. A kártyatársaság innovációjának köszönhetően mára számos, több tízezres közönséget vonzó, sikeres, teljesen készpénzmentes fesztivál valósult meg Európa több nagyvárosában is.

Lássuk csak röviden, miért is jó a Fesztiválkártya? Egyrészt gyors, hisz gördülékenyebb kiszolgálást tesz lehetővé, fizetéskor a kártyát csupán hozzá kell érinteni a kártyaolvasó terminálhoz. Egy fizetés mindössze 2 másodpercet vesz igénybe! Másrészt kényelmes és higiénikus, mert a sok visszajáró apró, az elázott vagy elszakadt papírpénz sem okoz több kényelmetlenséget. És nem utolsó sorban biztonságos, hiszen a látogatóknak nem kell állandóan a pénztárcájukat és az összes készpénzüket maguknál hordaniuk. A kártya elvesztése esetén (amennyiben előzetesen regisztrált) a tulajdonos pillanatokon belül letilthatja a kártyáját, a letiltás pillanatában a kártyán lévő egyenlegét pedig egy új kártyára átírathatja.

Minden fesztiválra látogató a belépéskor, a karszalagjával együtt kapja meg az első, ingyenes kártyáját. A kártya egyenlegét bármely, az adott fesztiválon üzemelő Fesztiválkártya feltöltő ponton készpénzzel vagy akár bankkártyával is fel lehet tölteni, tetszés szerinti Forint összeggel.
Az aktuális egyenleget minden tranzakció után automatikusan kiírja a fizető terminál, de igény esetén a kereskedőknél kihelyezett kártya terminálokon, a tranzakció előtt is könnyen lehet ellenőrizni, hogy van-e elegendő pénzünk a kártyánkon.

A kártya a regisztráció nélkül is használható fizetésre, ám a regisztráció kifejezetten ajánlott, hiszen kizárólag az előzetesen regisztrált kártyák tilthatóak le, illetve csak a regisztrált kártyákon megmaradt egyenleget lehet az új kártyára átvezettetni.

Mivel a Fesztiválkártya a kizárólagos fizetőeszköze a Sziget nyári fesztiváljainak, így a helyszínen a kereskedőknek nem áll módjukban készpénzt elfogadni. Az utolsó pont, ahol még készpénzzel lehet fizetni, azok a jegypénztárak lesznek. A Fesztiválkártya egyenlege az adott fesztivál zárása után kb. fél napig – tehát a kiköltözés napján 18 óráig - váltható vissza, viszont a fesztivál nyitvatartási ideje alatt bármikor ez megtehető.