Itt Paleolit szakácskönyv II.!

2011. október 19. 15:42 - Szendi Gábor: Paleolit szakácskönyv 2. © Mit ér magában az elmélet? Többet, ha van hozzá gyakorlati útmutató is. Szendi Gábor 2009-ben jelentette meg könyvét a paleolit táplálkozásról, 2010-ben kiadta a Paleolit szakácskönyv I. – és most itt a szakácskönyv folytatása, megjelent a II. is!
Miben más ez a könyv, mint a szakácskönyvek többsége?
Ebben a könyvben a betegségek okai és a gyógyulás javasolt módjai mellett szerepelnek az ajánlott alapanyagokból készített receptek.
A könyv első része általánosságban ismerteti a betegségek keletkezésének okait, hangsúlyosan kitér a kettes típusú cukorbetegségre, az elhízásra, majd jönnek a receptek. A receptek hagyományos csoportosításokban jelennek meg: reggelik, levesek, halak, zöldségek stb. Ami teljesen új, hogy a fő cím (például Reggelik) után 3-3 olyan betegség szerepel, amely kapcsolatba hozható a fő címben szereplővel – azaz reggelire glutént ne együnk, mert a gluténérzékenység egyre nagyobb problémát jelent, mert a pajzsmirigy betegségek oka is valahol a glutén fogyasztással van összefüggésben. Hát akkor mit együnk? – kérdezhetnénk, s a folytatás egyrészt egy ajánlott ételsor, amelynek receptjei e könyvben máshol megtalálhatóak, illetve reggeli receptek sora következik. Ugyanez a felépítés jellemzi a könyv többi fejezetét is.
Címek és alcímek: Rákmegelőzés paleolit táplálkozással, A köszvényes étrendje, A koleszterin-csökkentők veszélyei, a Bélflóra szerepe … sorolhatnám. Azután itt vannak a színes képekkel is illusztrált étkek, mint gombamártás, sült padlizsánszeletek olíviás paradicsomszósszal, bazsalikomos nyúl kaprimártásban, de nem maradunk édesség nélkül sem: meggyes piskóta, madártej …… szóval van itt minden, lehet betegségünk és egészségünk szerint válogatni.
A keresést megkönnyíti, hogy a szövegek színes papírra vannak nyomtatva, míg a receptek fehérek. Persze az eligazítást a könyv elején levő tartalomjegyzék segíti.
Miközben azon törjük a fejünket, mit is főzzünk, mit együnk? – ezt a szakácskönyvet igen hasznos kezünkbe venni, mert ötvözi a gyakorlati tudnivalókat és rögtön ad használható tanácsot, amiből ízletes, tápláló – de a mi a fő: egészségünket szolgáló étel kerülhet az asztalunkra.
 
Szendi Gábor, Mezei Elmira Paleolit szakácskönyv II.
Jaffa Kiadó
ÍSBN 978 963 9971 707