A vadon törvényei – váltsd valóra az álmaidat!

2011. november 22. 15:50 - Bear Grylls: A vadon törvényei ©Ha láttad a tv-ben a sorozatot, akkor tudod, miről van szó.. Ha nem figyeltél föl erre a filmre, akkor pedig elmondom:
Bear Grylls különböző körülmények között – őserdőben, sivatagban vagy csak egyszerűen Izlandon „eltévedt”, egyedül maradt. Azt mutatta be, hogy hogyan lehet életben maradni, hogy lehet eljutni a legközelebbi emberi településre.
Bear Grylls hivatalosan a Brit Királyi Haditengerészet tiszteletbeli parancsnoka. Másrészt mondhatni úgy is, hogy profi „cserkész”. A cserkész természetben otthonosan mozgó, a természetet óvó-védő és jól ismerő ember. Míg a technika rohamosan változik és egyre jobban kiszolgáltatva érezhetjük magunkat tőle, addig a természet törvényei és törvényszerűségei változatlanok. Remekül lehet tájékozódni egy iránytűvel – ha működik, és ha van - de aki ismeri a csillagokat, azok alapján is tud tájékozódni. Annak elég egy felhőmentes éjszakai égbolt. Nem fázunk, ha otthon az ágyunkban ér az álom, de mit kell tenni, ha egy ismeretlen helyen tör ránk a sötét?
 
De túl messzire mentem, alapvetően arról van szó, írja a szerző, hogy ki kell menni a természetbe, a szabadba! Ezeregy kaland vár ránk, ezeregy csoda és látnivaló! Egy a bökkenő: az átlagember elszakadt a természettől. Városok, házak, falak és technikai eszközök között, abban él – az eredeti élőhelye: a vadon, a puszta, a sivatag, az erdő …. – már idegen neki, az abban való élést elfelejtette.
 
A könyv fejezetről fejezetre avat be a „túlélésre”, kezdve azon: milyen felszerelésre van szükségünk. Olyan egyszerű dolgokra is felhívja a figyelmet, hogy „tanácsos betörni a cipőt, mielőtt hosszabb időre a szabadban viselnénk”. Tanácsot ad arra, hogyan csomagoljunk, milyen sátrat vigyünk magukkal. Megtudhatjuk, nemcsak milyen eszközünk legyen, de felhívja a figyelmet, hogy azt karban  is kell tartani. Beavat a tűzgyújtás, a tábori konyha rejtelmeibe, de ugyanilyen egyszerűséggel a profi tájékozódás fontos elemeit is megismerteti. A természet megfigyelése  - akár azért, mert veszélyben vagyunk, akár azért mert csodás pillanatoknak lehetünk tanúi, nagyon fontos – így aztán a nyomok értelmezéséhez, a jelenségek megfigyeléséhez is hasznos tanácsokat kaphatunk.
Mi kell a túléléshez,  illetve egyszerűbben fogalmazva: mi kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a szabadban?  Még egyszerűbben: mi kell, hogy jól érezzük magunkat? Egészség, állóképesség és helyes táplálkozás – írja a szerző. Az egészség a testi, lelki, szellemi egyensúly – amelyet meg kell szerezni, és meg kell őrizni állandó „karbantartással”. Igen, táplálni kell a testet, edzeni - de a lélek egyensúlya is fontos.
 
„Induljunk hát a szabadba! Az élet kaland, amit bátorsággal kell élni.” - írja a könyv elején a szerző.
( .. fogadjuk meg a tanácsát, de azért előtte érdemes elolvasni ezt a könyvet ...)
 
Bear Grylls A vadon törvényei
Jaffa Kiadó
ÍSBN 978 963 9971 73 8
 
 

Hozzászólások (1)

  • anon
    Vadon (nem ellenőrzött)

    Ez egy eléggé jól sikerült könyv. Bear Grylls filmjeiben sok öncélú, veszélyes mutatvány is szerepel, ez a könyv ellenben szerencsére nem ilyen, kifejezetten jó tanácsok vannak benne. Azt viszont szeretném pontosítani a fenti cikkben, hogy ez nem egy túlélőkönyv, sokkal inkább (főleg kezdő, és középhaladó) túrázóknak, táborozóknak írt kézikönyv. Annak viszont elég jó lett.
    Itt olvasható egy hosszabb összefoglaló is:
    http://vadonszava.blog.hu/2011/11/15/bear_grylls_a_vadon_torvenyei

    dec. 02, 2011