Egy kiállítás megnyitójára

2011. november 29. 22:49 - ferenczy ©A 150 éve született Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítását tekinthetjük meg november 30-ától a Magyar Nemzeti Galériában. Ferenczy a magyar festészet egyik legnagyobb hatású alakja, kifinomult úriember, érzékeny, tépelődő művész, a napfényben fürdő tájak mestere - olvashatjuk az MNG invitáló anyagában.

A sajtó képviselőinek tartott megnyitón Csák Ferenc főigazgató köszöntése után a két kurátor ismertette a kiállítást. Plesznivy Edit művészettörténész elmondta, hogy csaknem egy évszázada voltak így utoljára bemutatva a művész legjelesebb festményei. Nemcsak a 150. születésnap miatt, de már azért is aktuális volt a gyűjteményes kiállítás megrendezése, mert több generáció is felnőtt anélkül, hogy egyben láthatta volna e páratlan életművet. Ferenczy későn kezdett el festeni és korai halála miatt kevés idő állt rendelkezésére, hogy műveit megalkossa. Emiatt csak körülbelül 400 festményt hagyott maga után. Ezen a kiállításon mintegy 150 kép kerül bemutatásra, továbbá 80 grafika, 50 egyéb dokumentum, úgymint fotó, levél, katalógus, könyv. A kiállítótér nem alkalmas arra, hogy kronológikusan bemutassa a műtárgyakat – a hátrányból előnyt kovácsoltak a szervezők: jól elkülöníthető festői motívumok mentén mutatják be a képeket. 8 nagyobb témacsoport különül el, s ezen belül is vannak árnyaltabb témaegységek. Ilyen témacsoport például az „Önarcképek” vagy „A műterem világa”, de említhetnénk „A Ferenczy család” címűt is.

A megnyitót egy 3 évig tartó munka, felkészülés előzte meg. A létrejött eredmény része egy olyan tudományos katalógus megalkotása is, amelyben ezen korszakot kutató művészettörténészek mutatják be a festményeket, grafikákat a teljesség igényével. Ennek az alkotó-munkának kulisszatitkaiba a másik kurátor, Boros Judit avatta be a hallgatóságot. A kiállítás megnyitásával egy időben jelenik meg az a kötet, amely Ferenczy Károly több mint 400 levelét tartalmazza, s amelyet nemcsak részletes tudományos apparátussal láttak el a szerkesztők, hanem egy kulcsszavas keresést is lehetővé tévő CD melléklettel is.

A Magyar Nemzeti Galéria épülete méltó keretet ad a kiállított anyagnak, de fordítottan is igaz: a kiállítás a Galéria szakmai színvonalát méltóképpen prezentálja.

Örök kérdés, milyen legyen egy kiállítás, kihez szóljon? A gyűjteményes kiállítás, a teljes életműt képező festmények és grafikák, valamint a festő levelezésének tudományos feldolgozása elsőként a szakmabelieket, műértőket szólítja meg. De „egyszerű műélvezőknek” is szól, hiszen a témacsoportok magukban rejtik, hogy megtalálják azokat a képeket vagy grafikákat, amelyek közel állnak hozzá – vagy közelebb hozza a művészt.

Az MNG nagyon sokat tesz azért, hogy „becsalogassa” a közönséget.

Vegyük sorba ezeket a Ferenczy kiállításhoz kapcsolódóan:

  • az érdeklődők az interneten is nyomon követhetik a tárlat életét: a ferenczy-mng.blogspot.com-on sok érdekességet lehet látni a kiállítás előkészületeitől a kiállítás épüléséig;
  • MNG Szabadegyetem megnevezés alatt havonta egyszer 17 órakor kezdődő tárlatvezetés után 18 órai kezdettel előadások lesznek, amelynek témái például: Ferenczy Károly városa: Nagybánya vagy Artisták és mutatványosok (az első program időpontja december 15.);
  • minden szombaton 11 órakor tárlatvezetések lesznek ezen kiállításban;
  • múzeum-pedagógia, tárlatvezetés előzetes bejelentkezés alapján minden korosztály számára elérhetővé válhat;
  • apró, de igen figyelemre méltó momentum, hogy gyermekek számára külön kiállítási vezető készült.

Így aztán, aki szereti Ferenczy Károly festészetét, azt arra bíztatom, hogy éljen ezzel a ritka alkalommal, nézze meg a művész összegyűjtött alkotásait!
Akit pedig még nem érintett meg, arra bíztatom, hogy kössön ismeretséget a modern magyar festészet egyik megalapozójával, keresse és találja meg azokat a képeket, amelyek szemének és szívének gyönyörűséget okoznak.
Ecce homo – láthattuk a Munkácsy kiállításon – most pedig a kiállítás földszinti fogadótermében egy 1894-ben készült monumentális vásznon mondhatjuk egy újabb, ősibb „ecce homo”-kép: Ádám. De folytathatjuk így is: ecce Ferenczy, az ember, a művész - ismerkedjünk meg vele!