Hawaii-i történet - Utódok

„Azért mert Hawaii-n lakom, azt hiszik a barátaim, hogy egy folyamatos paradicsomi üdülésben, koktél iszogatással telnek a mindennapjaim...hülyék ezek? Miért gondolják, hogy az én családomnak nincsenek problémái? Talán mi immunisak vagyunk az életre?”

Teszi fel a költői kérdést Matt King (George Clooney), a film elején, miközben felesége mellett ül a kórházban, aki motorcsónak balesete után kómába esett. A családi teendők – két kamasz lányának (Alexandra és Scottie) nevelését beleértve – mellett egy a Kauai szigeten megörökölt hatalmas földterület eladásával is meg kell bírkóznia Mattnek. Hirtelen megváltozott helyzete, családjával addigi eltöltött - vagy éppen el nem töltött – idejének átértékelésére ösztönzi. A sors azonban közbeszól és megtudja hogy felesége már soha nem fog felépülni a kómából, mi több fény derül felesége félrelépésére is. Matt elindul két lányával – és egyikük barátjával – Kauai szigetére hogy kiderítse a történteket, illetve lebonyolítsa a családi földbirtokkal kapcsolatos üzletet.

Az utazás során egyre árnyaltabb képet kapunk Matt családjáról és érzelmeik mibenlétjéről, el- és befogadjuk őket, ahogy ők is elfogadják saját sorsukat. Matt számára egyre fontosabbak lesznek a családi kötelékek illetve a több száz éves örökölt hawaii-i földbirtok is. A cselekmény drámaiságát megfelelő mennyiségben oldja a humor, amit legtöbbször - Alexandra fiúja - Sid kissé bunkó ”ami a szívemen, a számon” hozzáállásával teremt meg. Például amikor Sid kineveti Matték Alzheimer-kóros rokonát. Ez a ”dramedy” arány kellőképpen és természetesen egyensúlyoz a filmben, anélkül hogy erőltetett vagy ízléstelen lenne.

2012. február 16. 11:06 - George Clooney, Shailene Woodley és Nick Krause ©George Clooney, Shailene Woodley és Nick Krause
George Clooney, Shailene Woodley és Nick Krause

Clooney játéka a középkorú, gondjaival hirtelen magára maradt hawaii-i apa szerepében teli találat, akinek megindító, keserédes kiútkeresése talán élete legjobb alakítása. A másik legerősebb szerep, Matt lányáé Alexandráé (Shailene Woodley), aki egy dühös 17 évesből, felelősségteljes érzelmi támasszá válik apja mellett.
A film hangulatát legjobban Hawaii és Kauai csodálatos, mesés tájai határozzák meg, ami remek kontrasztot teremt a történet súlyosságával. Alexander Payne-nek sikerült ízlésesen megtalálni ezt a határt – amit a hollywoodi nagystúdiók oly sokszor könnyedén átlépnek – és hétköznapi, emberi sorsokat ábrázolni, hol szívszorítóan, hol humorosan, de mindvégig nagyon is emberien. Ritka kincs az ilyen.

9/10 pont

Utódok (The Descendants) - színes, amerikai filmdráma, 115 perc, 2011
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Alexander Payne
Szereplők: George Clooney (Matt King), Shailene Woodley (Alexandra), Beau Bridges (Hugh), Robert Forster (Scott Thorson), Judy Greer (Julie Speer), Matthew Lillard (Brian Speer), Nick Krause (Sid), Amara Miller (Scottie), Patricia Hastie (Elizabeth)