Egy igazán gyerekeknek való előadás - Nils Holgersson csodálatos utazása

2012. február 7. 12:51 - Nils ©Nils
Nils Holgersson meghódította a világot, egyúttal a hazai közönséget is. Mesekönyv, film, 52 részes rajzfilm, képregény készült belőle. S egyedülálló módon még pénzérmét is díszít Svédországban. Magyarországon a rajzfilm 1988-as bemutatójakor szinte mindenkinek hamar kedvencévé váltak a főszereplők (Nils, a szőke kisfiúcska, valamint barátja, a Márton névre hallgató lúd), s sokan dúdolták a kísérő dalt.

Azóta eltelt 24 év, de a történet és annak hősei iránti szeretet nem csökkent itthon. Végre a történet színpadi változatát is megtekinthetjük Magyarországon, a fővárosi Fogi Színház előadásában. A mesejáték  fővárosi premierjére  2012. február 12-én,  a Karinthy Színházban kerül sor.

Az előadásról: Nils teljesen hétköznapi kisfiú, eltekintve attól a rossz tulajdonságától, hogy rendszeresen kínozza családi gazdaságuk állatait. Amikor egy napon a szülei elmennek otthonról, egy kismanó bukkan fel, akit Nils ugyancsak elkap és kínozni kezd. A manó hiába rimánkodik, Nils nem engedi szabadon. Gonoszsága elnyeri méltó büntetését: a manó törpe méretűvé varázsolja, és ettől kezdve megérti azt is, miről beszélnek az állatok. Amikor Nils rájön, hogy korábbi gonoszságai miatt a háziállatok nagyon dühösek rá, elmenekül előlük. Házuk felett vadludak repülnek és Nils csatlakozik hozzájuk Márton lúddal és Pocokkal együtt, mellyel kezdetét veszi csodálatos utazása a vadludakkal. Izgalmas kalandjaik során megtanulja szeretni, tisztelni az állatokat és a természetet.

A zenés mesejátékot Selma Lagerlöf azonos című regénye nyomán írta Benedek Gyula. Zene: Rossa László..

Fantasztikus történet, mese, zene. Igazi hazai meseszínházi csemege a Fogi Színház jóvoltából.

A Fogi Színház – alapította: Fogarassy András - az elmúlt tíz évben több tucat színdarabot állított színpadra és vitte el a színműveket különböző városokba, kulturális intézményekbe, művelődési házakba, városi színházakba. További részletekről a honlapjukon, a www.fogiszinhaza.hu oldalon lehet olvasni.

.