Köszönjük szépen, Georges Méliès - A leleményes Hugo

A rendező, Martin Scorsese neve már igazából biztos sikert garantál, még akkor is, ha korábban nem igazán készített családi filmeket. Scorsese megint jött, látott és győzött, hogy egy ilyen közhellyel éljek. Ha nem is sikerült az Oscart elvinni, mint a legjobb rendező, vagy legjobb film, azért A lelményes Hugo így is sok díjat bezsebelt, és méltó ellenfele volt A némafilmesnek. Nem mellesleg pedig emléket állít egy igazi zseni előtt, aki nélkül talán ez a film sem készült volna el. Ő nem más, mint Georges Méliès.

A leleményes Hugo egy mesebeli történet, bár tele van drámai helyzetekkel. Hogyan lehetséges ez? Nos, Hugo egy kisfiú, de mégis szörnyű dolgokat kell átélnie, ám végig mellette van a szerencse is, ilyen vagy olyan formában és végül mondhatjuk, hogy csoda történik.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre, mert ameddig Hugo sora jobbra nem fordul, addig jó sok perc eltelik és kaland is van bőven. Hugo egy párizsi vasútállomáson lakik, és kisebb-nagyobb lopásokkal próbálja életben tartani magát. Valamiért engem Aladdinra emlékeztetett, csak jobban fel van öltözve, és nincs kismajom a vállán. Szóval Hugo mondhatni megélhetési bűnöző, mivel nemrégiben vesztette el édesapját, így mostanra teljesen egyedül maradt és nem tudná másból fenntartani magát.

Hugonak egyébként van munkája is, mivel apukája (Jude Law) állította be mindig az órákat, így ezt a munkát most ő végzi, hogy legalább a lakásban(?) maradhasson. Amúgy is szereti ezt a munkát, mivel Hugo nagyon szeret építgetni, feltalálni, szerelgetni. Ez is olyan dolog, amit korábban apukájával ketten csináltak, de most már egyedül kell folytatnia. Éppen egy robot elkészítésén munkálkodik, de néhány alkatrészre még szüksége volna pl. egy szív alakú kulcsra.

A helyi játékboltban ismerkedik meg a mogorva öregemberrel, George-al (Ben Kingsley), de Hugo ekkor még nem sejti, hogy ki ez az idős bácsi. Mert George, nemcsak a játékbolt tulajdonosa, hanem egy élő legeneda. Ő maga George Méliès, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja. Aki nem ismerné Méliès nevét, annak elárulom, hogy a Lumiere fivérek találmányát, ő fejlesztette tovább, így mondhatjuk, hogy ő maga is jócskán hozzájárult a mozi, a film feltalálásához. Ráadásul nem elégedett meg a fivérek "hétköznapibb" ötleteivel, mint a vonat megérkezése, ő már többre vágyott. Méliès trükköket vetett be, látványtechnikát alkalmazott, és akár még embert is eljutatott a Holdra. Ez mind megelevenedik A leleményes Hugoban is. A kissrác egyébként megismeri George unokáját is, Isabelle-t (Chloe Grace Moretz). A lánynak fogalma sincs arról, hogy nagyszülei mennyire híresek is valójában, ezekre a dolgokra csak Hugo és egy Méliès rajongó segítségével jön rá.

Eközben azonban Hugo-nak szembe kell néznie a rendőrrel és az állomás felügyelővel is, akit egyébként Sacha Baron Cohen játszik. Ha nem olvastam volna, hogy ő fogja alakítani a karaktert lehet, hogy fel sem ismerem, mert nagyon távol áll ez a szerep, a tőle eddig megszokottól (pl. Borat, Ali G vagy Bruno). De határozottan jól áll neki a féllábú, undok, kicsit butácska felügyelő karaktere, nekem az egyik kedvencem volt a filmben.

A dolgok sűrűsödnek, mert Hugo nyaka körül egyre szorosabb az a bizonyos kötél, a felügyelő egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elkapja. Továbbá kiderül, hogy édesapja vízbe fulladt, így már a lakás és a munka is veszélybe kerül. A robothoz megtalálja a kulcsot, de nem akar beindulni. Az egyetlen jó dolog az, hogy (tulajdonképpen szinte véletlenül), de megmutat egy régi filmet az idős Méliès-nek, akiben felébred végre az élet, és segítséggel, de megszervez egy filmbemutatót.

A leleményes Hugo 5 Oscar szobrocskát gyűjtott be (pl. Legjobb vizuális effekt, Legjobb hangvágás, Legjobb látványvilág kategóriában), és a legtöbb jelölést, tizenegyet kapta meg. Ebből is látszik, hogy Scorsese nemcsak méltó emléket állított egy filmtörténeti "nagyágyúnak", de egy nagyon élvezhető és rendkívül látványos mozit hozott össze. Családi film a besorolása, de azért nagyon kicsi gyerekeket, szerintem nem érdemes elvinni rá, mert lehet, hogy ők annyira nem élvezik. De a 8-10 éves vagy idősebb gyerekeknek nagyon fog tetszeni A leleményes Hugo, és még a szülők is élvezhetik.

8/10 pont

A leleményes Hugo (Hugo) - amerikai családi kalandfilm, 126 perc, 2011
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Martin Scorsese
Szereplők: Asa Butterfield, Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley, Jude Law, Chloe Grace Moretz, Christopher Lee, Emily Montimer

Hozzászólások (1)

  • anon
    Mimi (nem ellenőrzött)

    Kedves Kritikus, nem tudom, hogy az emlékező tehetsége ilyen gyenge, vagy úgy írta a kritikát, hogy nem látta a filmet.... Hugo nem az apukája munkáját folytatja, amikor felhúzza az állomás óráit. Az apja egy tűzvészben hal meg, és részeges nagybátyja veszi magához, aki az állomás óráit állítja be, egyébként hajléktalan. Miután megmutatja a gyereknek, hogyan kell elvégezni a munkát, magára hagyja az állomáson, ahol aztán Hugo a hatalmas órákban, és rejtett zugokban, folyosókon bújkálva él. Ez az elvarázsolt, visszatérő, meseszerű bújkálás annyira karakteres és fontos része a filmnek, hogy nem lehet ennyire mellétrafálni a tartalom leírásnál, ha valaki tényleg látta.

    "Hugo egy párizsi vasútállomáson lakik..."
    "Szóval Hugo mondhatni megélhetési bűnöző, mivel nemrégiben vesztette el édesapját(...)Hugonak egyébként van munkája is, mivel apukája (Jude Law) állította be mindig az órákat, így ezt a munkát most ő végzi, hogy legalább a lakásban(?) maradhasson" "A dolgok sűrűsödnek, mert Hugo nyaka körül egyre szorosabb az a bizonyos kötél, a felügyelő egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elkapja. Továbbá kiderül, hogy édesapja vízbe fulladt, így már a lakás és a munka is veszélybe kerül."

    Mondja, nem tűnt fel, hogy ha apja halála után annak munkáját végzi a gyerek, hogy a lakásban maradhasson, akkor még egyszer nem halhat meg az apa? Egyébként előtte írta, hogy Hugo a pályaudvaron lakik... Hm. És persze, aki a "másodszor" meghal, az nem a már egyszer meghalt apuka, hanem a részeges nagybácsi. A felügyelő pedig az állomásfőnök.

    Az a fura, hogy egyébként nem lenne rossz az írás, csakhogy nagyon furák a belevegyített tévedések, mert a film szempontjából fontos mozzanatokat és részleteket zagyvál össze...

    szept. 04, 2012