Tavaszi tárlatok

A 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül négy kiállítás is várja az érdeklődőket Budapest múzeumaiban.

A Balassi Intézetben április 30-ig látogatható a Kikelet című kortárs művészeti tárlat. A fiatal alkotók dadaista, szürrealista és pop-art stílusjegyek, és az újmédia – videó installációk, street art – segítségével, progresszíven reflektálnak és hívják fel a látogatók figyelmét a napjaink társadalmát foglalkoztató kérdésekre. A művekben fellelhető figuralitás és a mindenki által jól ismert szimbólumrendszerek használatával kívánják a kortárs művészetet befogadhatóvá tenni.

1812. február 9-én, kétszáz évvel ezelőtt nyílt meg a pesti Német Színház (1812-1849), a mai Vörösmarty téren. A 3500 nézőt befogadó intézmény elsősorban zenés darabok, operák bemutatását tette alkalmassá, de prózai színműveket is játszottak itt – német nyelven. Az évfordulót a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár közös, a Múzsák a Teátrum téren című kiállítással ünnepli a BTM Vármúzeumában, amely március 20-án, tegnap nyílt, és szeptember 2-áig tart nyitva.

A Bauhaus nevével fémjelzett „klasszikus modern” erős hatását modelláló, elegáns art deco, a magyar közízlést mélyen meghatározó eklektika és népies irányzatok összetett képét rajzolják a korszak lakásművészetének. Az Iparművészeti Múzeum nagyszabású kiállítással mutatja be az 1920-as, 30-as évek művészi igényű, belsőépítészek iránymutatása nyomán létrejött enteriőrjeit, iparművészek alkotta lakberendezési tárgyait, a magyar iparművészet e fényes, nemzetközi sikereket felvonultató időszakát. Az Art deco és modernizmus – Lakásművészet Magyarországon 1920–1940 című összeállítás szeptember 30-ig várja a látogatókat.


Jubileumi, harmincadik évfordulójához érkezik a Magyar Sajtófotó Kiállítás. Az elmúlt években számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a magyar fotográfia klasszikusai mellett mai utódaik is milyen sokat tudnak hozzáadni a magyar és nemzetközi művészet- és kultúrtörténethez. A világ élvonalában című tárlat az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit idézi fel. A Harminc év képekben című kísérőkiállításon az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készült válogatás is látható lesz. Március 24. és május 6. között a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.