Könnyűzenei legenda és a legnagyobb magyarok a Tisza-parton

A Hegy’ nagyszínpada előtti terület hatalmas tánctérré alakul, mikor színpadra lép az elektronikus zenei alapvetés, a londoni Stereo MCs. A Connected című, több generációt megtáncoltató slágert megalkotó csapat új albumát elhozva érettebb, összetett, rockosabb hangzását is megvillantja a fesztiválozóknak.

Az óriási buli Irie Maffia fellépésén is folytatódik, a Csík Zenekar megmutatja, milyen a nagyszínpados népzenés mulatság, alternatív rockkal érkezik a Kiscsillag, a 30Y, hiphoppal Akkezdet Phiai, a Punnany Massif és a Hősök is erősítik a fesztivál-felhozatalt. Persze a keményebb vonalból is lesz több korosztálynyi rajongót felölelő a Borsodi Hegyalja Fesztiválon: az USA-beli Hatebreed nehézfém-szállítmánnyal állít be a fesztiválterületre. Szintén az Államokból jön a Suicide Silence, a finnek power metállal készülnek, jön a Sonata Arctica. Persze a súlyos zenéket a hazai csapatok közül is képviselik a legjobbak, többek közt a Subscribe, a Blind myself, az Ektomorf és a Road.

Óriási terepet táncolhatnak majd be a Stereo MCs rajongói Rakamazon: az 1985 óta zenélő formáció a Hegy’ Nagyszínpadról pörgeti majd a fesztiválozókat, akikből bizonyosan rengeteg gyűlik majd a londoni csapat fellépésére, hogy együtt táncoljanak három évtizednyi, generációkat és különféle ízlésű zenerajongókat egy hatalmas, partyzó baráti társasággá kovácsoló, sodró zenére. A Connected című dallal óriásit robbantó banda ütemeire ugyanúgy beindulnak azok, akik a ’80-as években voltak tinédzserek, és azok is, akik ma koptatják a középiskolák padjait. Évről-évre a Stereo MCs dallamaira jön fel a nap a fesztiválhajnalokon, amikor a DJ-k pultjai előtt a legkülönfélébb koncertek után együtt buliznak az elektro-fanok, a glamrockerek és a fémzenék istenítői is – nem hiába mondja a dalszöveg, hogy „make yourself connected”. Most végre itt az alkalom, hogy élőben hallgathassa mindenki a halhatatlan számokat, és az újabb hangzásokkal és dallamokkal kísérletező, tavaly kiadott új album, az Emperor's Nightingale anyagát. A korongon a tőlük megszokott elektróba némi rockos hangzást is vegyítettek a fiúk, akik a 13. Hegyalján végigvezetik majd’ 30 évnyi zenei munkásságukon a magyar közönséget.

Hazai bulidiktátorok, modern rock titánok és karcos fémek
A folyton pörgő közönségkedvenc 30Y tagjai nagy projekten dolgoznak, őszre tervezik Szentimentálé lemezük megjelenését, amire hosszú évek óta gyűlő, akusztikusabb zenei anyagot pakolnak fel, fúvósok kíséretével – közben persze eljönnek zenélni a hegyaljásoknak, akiket, mint azt tavaly is bizonyították, különösen szeretnek. Egypár című számukhoz még áprilisban jön a klip, ami segít kibírni a koncertjükig hátralévő időt. A Kiscsillag a Néniket a bácsiknak album anyagával és persze régebbi slágerdarabjaival fényeskedik a fesztivál egén, a Kowalsky Meg a Vega pedig az Évtized lemezét hozza magával. A Csík Zenekar a Borsodi Nagyszínpad előtt táncoltatja meg a közönséget, de garantált a testmozgás az Irie Maffia és a Copy Con fellépésén is, a közönség hosszútávú helyben futtatásáról a P.A.S.O. gondoskodik. Aki a fejbiccentő izmát edzené, az a legmenőbb ritmusokra bólogathat a 13. Hegyalján: Akkezdet Phiai, a Hősök és a Punnany Massif adják majd ehhez az ütemet. A koncerteket – természetesen hajnalig tartó tánccal – Palotai Zsolt és Cadik szetjein lesz érdemes levezetni, két buli között pedig egy jéghideg Furmint-fröccs a legjobb feltöltődés.

A legifjabb generációra nagyon érdemes odafigyelni a Hegy’en: a NoAlibi zenekar, ami idén a legjobb új előadó címért száll harcba egy zenei csatorna díjátadóján, 2007-ben, egy táborban alakult. A három srác, Hámos Bence, Simon Kolos és Vándor Ádám most forgattak klipet egy angol nyelvű számhoz Londonban, az eredményt hamarosan, a modern rockot játszó bandát élőben pedig majd őrületes zenés nyaralásukon láthatják a hegyaljások.

Messzi földről érkezik a metálrakomány Rakamazra: a Connecticut-i Hatebreed hardcore metált hoz a hegyaljásknak júliusban. Az év végére, vagy jövő év elejére új albumot tervező csapat fellépésébe garantáltan beleremeg majd a fesztiválterület. Északi testvéreink, a finnek is küldenek hasító fémzenét a fesztiválra, a Sonata Arctica tolmácsolásában. Nevével ellentétben az amerikai Suicide Silence sem csönddel készül a Hegy’re. Persze a magyar csapatok is tesznek majd arról, hogy kő kövön ne maradjon a Hegy’en: a Subscribe, a Blind Myself, az Ektomorf, az Insane, a Road és a Leander is zúz majd a júliusi, Tisza-parti négy napon.

Borsodi Hegyalja Fesztivál – a szerencsés tizenhármas
A Hegy' az a hely, ahol nem kell választanod a víz és a bor között, mert a legjobb zenék és a legjobb társaság mellé mindkettőt megkapod. A Borsodi Hegyalja Fesztivál az ország egyetlen olyan négynapos bulija, ahol a fesztiválélményeid a világörökség részévé válnak. Július 18-22. között, 13. alkalommal élvezhetik a hegyaljások a Tiszát, a tokaji borokat, a legizgalmasabb külföldi csapatok és magyar zenészek koncertjeit egyszerre. Ha unod már a semmibe tartó világvége jóslatokat, ott a helyed a Lucky 13 Hegy'en, hiszen a 13. garantáltan életed legszerencsésebb Hegyalja Fesztiválja lesz.

A 13. Borsodi Hegyalja Fesztiválon mindenki ott lesz, aki számít: Rakamaz-Tokaj az elmúlt 13 év alatt az egyetemisták, a menő főiskolás arcok legmozgalmasabb nyári találkozóhelyévé vált. De persze a keleti oldal legnagyobb nyári fesztiválján nem csak velük találkozhatsz: a külföldi fellépők mellett idén is itt lesznek a legjobb hazai zenészek, a legviccesebb stand-uposok, sőt ez az a fesztivál, ahol a legtöbb magyar borásszal találkozhatsz. A Borsodi Hegyalja Fesztiválon együtt készítheted a halászlét, vagy együtt sörözhetsz, Furmint-fröccsözhetsz a kedvenc íróddal, énekeseddel. De sőt, a Lucky 13 Hegy'en idén még az is megtörténhet, hogy főzhetsz annak a fellépőnek vagy akár annak a srácnak / lánynak, akit az elmúlt években csak messziről istenítettél.

Több mint 200 fellépő, evezés, színház, strandolás, boros pincék, izgalmas beszélgetések, az ország legjobb arcaival. A megzenésített nyaralás Rakamaz-Tokajban a színpadokon és a színpadok előtt is vár.