Velencében nagy sikert aratott - Egy őrült szerelem balladája

Eléggé félve ültem be a moziba, na nem azért, mert egy horrorfilmre mentem, hanem, mert bohócok (is) a főszereplők. Én ugyanis gyerekkorom óta tartok (vagy legalábbis irtózok) a bohócoktól. Őszintén szólva ez az alkotás sem hozta őket közelebb a szívemhez, sőt...

Az Egy őrült szerelem balladája egy spanyol-francia horrorfilm, ami 2010-ben készült, de nálunk csak idén júniusban került a mozikba. Egyébként 2010-ben a film óriási siker volt a Velencei Filmfesztiválon, elnyerte a legjobb rendezőnek (Álex De La Iglesia), aki a forgatókönyvet is jegyzi és ezért szintén díjazták. Továbbá ugyanekkor jelölték Arany Oroszlánra is. Na én ünneprontó leszek, de nekem annyira nem tetszett. Sajnálom...

A történet főszereplője Javier (Carlos Areces), a Szomorú Bohóc, aki egy új cirkuszhoz szegődik. Javiernek nem volt könnyű élete, a film ugyanis az 1939-75 közti Spanyolországban játszódik, Franco diktatúrája idején, ami egyébként több rendezőt is megihletett már.

Nem tudom, hogy milyen egy "átlagos" cirkuszi társulat, de ez egy eléggé furcsa társulat, de ennekellenére nagyjából mindenkivel hamar barátságot köt. A filmekben általában van egy jó és rossz karakter, hát itt is van rossz, ráadásul (ironikus módon), pont a Boldog Bohóc az, Sergio (Antonio De La Torre). Sergio folyamatosan megalázza, piszkálja az újoncot, Javiert, bár igazából mindenkivel elég érdekes a kapcsolata. Csakhamar kezd sportot űzni Javier alázásából, szinte már már a többi "családtag" szórakoztatása érdekében szúr ki vele nap, mint nap.

Carolina Bang alakítja a gyönyörű akrobatátCarolina Bang alakítja a gyönyörű akrobatát

Ha mindez nem lenne elég baj Javiernek, még beleszeret a társulat légtornászába, a gyönyörű Nataliaba (Carolina Bang). Ettől fogva Javier mindennapjai az egyébként  kivételes tehetségű akrobata bámulásával telnek. Van itt még csavar, ugyanis Natalie a gonoszkodó  Sergio felesége. Ám a hazasság nem túl jó, a férfi többször meg is veri vagy más módon bántalmazza Nataliet. Javier egyre mélyebb szerelmet érez a rettenetes sorsú Natalia iránt, és elhatározza, hogy megpróbálja megmenteni kegyetlen és erőszakos férjétől.

A dolog persze feltűnik Sergionak is, akinek féltékenysége egyre nagyobb méreteket ölt: és csakhamar kiderül, hogy elkerülhetetlenné válik a két férfi összecsapása. Az "összecaspásra" sor is kerül és váratlan fordulatot vesz, ezzel zárul a történet. Nyilván nem írhatom le, hogy mi történik, de higgyétek el, hogy eléggé drámai és elképesztő.

Nos nem fogok hazudni, nekem nem igazán tetszett a film, így igazából nem is tudom, hogy kinek ajánljam!? Most a cikk írása közben is ezen gondolkoztam, de nem lettem okosabb... Nyilván Álex De La Iglesia rajongóinak tetszeni fog, és talán a cirkuszban dolgozóknak, vagy a bohócok kedvelőinek. Nagyjából ennyi, aki egy jó filmre akar beülni, az (szerintem) ne ezt válassza.

6/10 pont

Egy őrült szerelem balladája - (Ballada triste de trompeta), spanyol-francia horror, 107 perc, 2010

Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára a megtekintés nem ajánlott

Rendező: Álex De La Iglesia

Szereplők: Carlos Areces, Carolina Bang, Antonio de la Torre, Santiago Segura