A Szigetnek első élő közvetítése a YouTube-on több mint 4 millió megtekintést hozott

Vasárnap véget ért a jubileumi, huszadik Sziget. A fesztiválon idén először nem csak azok vehettek részt, akik személyesen el tudtak látogatni a Szigetre. A YouTube, a világ legnagyobb videomegosztó oldala 5 napon át, minden nap délután 3 órától késő éjszakáig 3 színpad összesen 55 koncertjét közvetítette élőben világszerte.

A fellépők a Sziget hivatalos YouTube csatornáján összesen több mint 4 millió megtekintést könyvelhetnek el, a legtöbben Európából követték a koncerteket. Ezzel a Sziget élő közvetítése bekerült a legnépszerűbb európai zenei események közé a YouTube-on.

A már hivatalosan is Európa Legjobb Nagyfesztiváljának számító Sziget idén számos fontos mérföldkövet tudhat maga mögött: a fesztivált ebben az évben rendezték meg 20. alkalommal, és a Sziget lehetett az első rendezvény, melyet a YouTube élőben közvetített Magyarországról. Koncertjei az élő közvetítésnek köszönhetően idén 5 nap alatt több mint 4 millió megtekintést értek el világszerte a YouTube-on, mindeközben most köszönthették a Sziget történetének 6 milliomodik helyszíni látogatóját is.

Az élő közvetítés a legnépszerűbb Magyarország mellett Belgiumban, Csehországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Oroszországban és Spanyolországban volt. A Sziget hivatalos YouTube csatornáján létrehoztak egy alkalmazást, ahol a nézők Google+, Facebook és Twitter profiljukon keresztül megjegyzéseket fűzhettek a látottakhoz. A rajongók lelkesedését mutatja, hogy az élő közvetítés 5 napja alatt összesen több mint 60 ezer hozzászólás érkezett.

A világ zenerajongói nem csak olyan nemzetközi sztárok szigetes koncertjeit követhették élőben a YouTube-on, mint a Placebo, a Korn, a Hurts, a Deus, a Ting Tings, Goran Bregovic vagy Emir Kusturica, hanem találkozhattak olyan magyar fellépőkkel is, mint a Tankcsapda, a Quimby, a Compact Disco és Yonderboi. Azok kedvéért, akik lemaradtak volna, vagy csak újranéznék kedvenceiket, a fesztivál hivatalos YouTube csatornáján, a youtube.com/szigetofficial oldalon a koncertek legjobb pillanatai még további 3 hónapig megtekinthetőek lesznek.

„Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy világszerte ilyen sokan nézték élőben a YouTube-on a Sziget három színpadának koncertjeit. Ebből is látszik, hogy a Sziget nem csak a magyar közönség körében népszerű, de komoly nemzetközi rajongótáborral bír szerte Európában, sőt azon túl is” – értékelte az élő közvetítés jelentőségét Gerendai Károly, a Sziget főszervezője.

„Óriási sikert aratott a Sziget élő közvetítése a YouTube-on. Ez volt az első rendezvény, amit a YouTube élőben közvetített Magyarországról, és megtekintéseinek száma máris felülmúlta a hatalmas, 4 milliós számot, amivel a YouTube-on bekerült a legnépszerűbb európai zenei események közé. Mindez pedig még csak a kezdet. Azon dolgozunk, hogy a Magyarországra hangolt YouTube az élőzene elsőszámú színterévé váljon. Szeretnénk lehetőséget adni a hazai előadóknak, rendezvényeknek hogy az egész világ előtt mutatkozzanak be, ezzel együtt pedig teret adni minden olyan nemzetközi kezdeményezésnek, mely szólni kíván a Magyarországon élőkhöz is” – értékelte az élő közvetítést és összegezte a cég jövőre vonatkozó törekvéseit Bíró Pál, a Google Magyarország YouTube-ért felelős szakembere.

A YouTube majd fél éve indította el Magyarországra hangolt változatát. Az ennek nyomán megkötött megállapodások teszik lehetővé, hogy több professzionális tartalommal bővüljön, még több magyar videó, zene legyen az oldalon. Fontos lépés mindebben a Sziget élő közvetítése.

A YouTube a világ legrangosabb fesztiváljait közvetíti, az internetezők élőben követhették többek között a belga Tomorrowland-et, a spanyol Sónar-t és az amerikai Coachella-t is.

Hozzászólások (1)

  • anon
    viki (nem ellenőrzött)

    Jó lehetőség volt, hogy lehetett nézni a Szigetet, ráadásul jó minőségben. Viszont a Bebel Gilberto koncert közben egyszer csak megszakadt az adás és utána már nem is mutattak semmit.

    aug. 21, 2012