Alfons Vansteenwegen: Sokévnyi együttlét után

2012. november 16. 4:05 - sokév ©Az író belga származású pszichoterapeuta, aki ebben a könyvében az ötven év felettiek, pontosabban az 50-75 év közötti korosztály párkapcsolatát boncolgatja.
Maga a szerző a könyv előszavában elismeri, hogy már nem könnyű az ötven év felettieknek újat mondani, ismerik az életet, nagy részük rendelkezik józan belátással.

Ötven év felett az élet drasztikusan megváltozik: meghalnak a szülők, kirepülnek a gyerekek, az emberek a szakmai karrierjük végén járnak vagy éppen véget ért nekik.

A könyv első fejezetének első mondata ez a kérdés: milyen az ötven év felettiek élethelyzete a Németalföldön?

Könyv vagy csak elegánsan elsiklik afelett a tény felett, hogy a gazdasági válság bizony ezt a korosztályt is erősen sújtja – vagy arról van szó, hogy ebben különbözik a németalföldi és a magyar helyzet. Ott ez nem probléma.

Az előbbi helyzettől eltekintve a könyv csokorba foglalja a főbb problémákat: így a hosszú, együtt töltött évek alatt felszínre került különbségekről beszél, amelyek elviselése nehéz, és egyre nehezebb az évek múlásával. Hacsak nem jutunk el addig, hogy belássuk, mindenki másképp látja a dolgokat. Nem kell folyamatosan harcolni az igazságomért – írja a szerző. Kitér arra, mit tegyenek a párok az állandóan jelenlevő problémáikkal, mit tanácsol, hogy lehet ezekkel együtt élni? Ha tudjuk az akcióra a reakciót, az lehet unalmas is, de lehet éppen az örömadás forrása is: nem kell sokat gondolkodni egy ötven felettinek, hogy adjon kellemes perceket a társának, hogyan kapcsolódjanak ki.

Röviden boncolgatja a szexualitás jellemzőit, amely erre a korra jellemző: beszél a tényekről, statisztikai adatokra hivatkozik, bővebben részletezi a nők és a férfiak között e téren kimutatható különbségeket.

Mi a házasság illetve milyen lehet egy hosszú évekig tartó házasság – tehetnénk fel a kérdést. Willem Elsschot A házasság című versét idézi a szerző. Borzalom, mondhatnánk a verset elolvasva: két ember kapcsolata, akiket számos dolog láncol össze, ezért kénytelenek együtt élni. Vagy éppen egy csoda, egy ajándék, a sors kegye, hogy együtt lehetnek ily sokáig: Herman de Coninck Egymásnak című verse ezt sugallja a könyv zárszavában.

……de alapvetően rajtunk és kettőnkön múlik, hogy milyen a mi házasságunk ötven év felett (is)……

Alfons Vansteenwegen: Sokévnyi együttlét után, 2012
Ursis Libri Kiadó, ISBN: 978 963 9718 50 0