MNG Extra - Pannonhalmi Főapátság

Havonta péntekenként egyszer az Magyar Nemzeti Galéria este is kitárja kapuit és egy vendéget is fogad. Ezúttal a Pannonhalmi Főapátság volt az est főszereplője. Előadásokat hallhattunk a Bencés Gimnáziumról, a gyógynövénykertről, a Pannonhalmi Apátsági pincészetről. Kóstolhattunk ételeket a Viator étteremből.

2012. november 23. 20:42 - ©View on Flickr

Este 7 körül érkeztünk a Nemzeti Galériába, ahol a bejáratnál kedvesen invitáltak minket egy tárlatvezetésre. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai rövid tárlatvezetésekkel készültek. Minden vezetés során egy diák kedvenc képéről tartott egy rövid ismertetőt. A mi vezetésünket egy másik diák, Hakkel Tamás szaxofon muzsikája vezette fel.

2012. november 23. 19:18 - ©View on Flickr
Tóth Donát (jobbra) kedvence - Székely Bertalan: Kisfiú vajas kenyérrel
További képekért kattintson a képre

A rövid alig negyed órás vezetés után végre belevethettük magunkat a programok rengetegébe. A Pannonhalmi Apátság a világ örökség része. Falai között működik az ország legjobb vidéki gimnáziuma a Bencés Gimnázium, egy gyógynövénykert, a minőségi borokat készítő Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a prémium kategóriát képviselő Viator étterem.

2012. november 23. 19:33 - ©View on Flickr

A Kupolatérben Kaposi Brúnó, szintén a gimnázium diákja, zongorajátéka fogadott minket. A teremben két stand állt, a bejárattól jobbra a Bencés Kiadó könyveivel, balra az apátság gyógynövénytermékeivel és csokoládéival, amelyről néhány perc múlva egy érdekes előadást hallhattunk a galéria Barokk teremsorában. Pottyondy Ákos, az apátság „füvesembere” a bencés gyógynövénykertekről mesélt, majd az előadás végén a Pannonhalmi Apátság gyógynövénykertjéről és termékeiről. Legfőbb termékük a levendula, aminek nemrég egy lepárló üzemet is építettek. Az apátság levéltárában óriási receptgyűjtemény található. Ezeket a több évszázados recepteket kutatják és válogatják ki egy-egy új termék piacra dobása előtt. Az előadásból azt is megtudhattuk, hogy egy régi recept alapján másnaposságra az aszalt fecske (igen fecske) a legalkalmasabb. Pottyondy Ákos saját bevallása szerint ezt a receptet még nem tesztelték. De ki tudja, micsoda titkokat őriznek ezek a bencés szerzetesek…

2012. november 23. 20:06 - ©View on Flickr

Az előadás után megpihentünk a Viator étterem bárjában. A Viator az apátsághoz tartozó néhány éve nyílt étterem. A prémium kategóriát célozták meg nemcsak gasztronómiában, de építészetileg is. Most is különleges Márton napi finomságokkal szolgáltak. Libaragut gerslivel, ami tulajdonképpen egy libapörkölt volt sárgarépás zöldborsós árpakörettel. (Bevallom ez annyira megízlett, hogy a másnapi otthoni ebéden megpróbáltam reprodukálni, liba híján sertéscombbal.) Megkóstoltuk még a libamellsonkát cékla-chutneyval. Desszertként levendulás sajttortát kínáltak, de már csak egy különleges levendulás szörpöt engedtünk meg magunknak. A szörp kellemes volt, nem volt benne tolakodó a levendula íz. Kedvet is kaptam, hogy ellátogassak valami ünnepi alaklommal a Viator étterembe, akiknek egyébként a honlapja egyszerű, letisztult és nagyon színvonalas, akár egy francia étterem honlapja is lehetne.

2012. november 23. 20:18 - ©View on Flickr

A kis gasztronómiai kitérő után a Bencés Gimnázium jövőjéről, az iskola bővítéséről a tervezett tornacsarnokról, tartott nekünk előadást Hardi Titusz a gimnázium igazgatója, Gutowski Róbert a tervező és Barcza István igazgatóhelyettes, a program koordinátora. Az iskola, a diákok a tanárok és az egész közösség lázasan várják, hogy belevághassanak a tornaterem építésébe, mert az iskolából hiányzik egy gyülekezési tér és a sport igazi kikapcsolódást nyújt a feszített tempójú tanulás mellett. Úgyhogy itt jegyzem meg, hogy a gimnázium várja a befektetőket, vagy támogatókat valamint több pályázaton is részt vesznek, hogy megteremtsék az anyagi feltételeket.

2012. november 23. 21:11 - ©View on Flickr

Záró programként vagy inkább kellemes, hangulatos levezető előadásként Illés Tamás marketingvezető előadását hallgathattuk meg a Pannonhalmi Apátsági Pincészet mindennapjairól, jelenéről, múltjáról és jövőjéről. Egy igen belsőséges előadást hallhattunk. Meg tudhattuk, hogy a Márton nap az egyik legnagyobb ünnep az apátságban és a pincészetben is. Hogyan nevezik el a borokat, hogyan zajlik egy év a pincészetben.

2012. november 23. 21:14 - ©View on Flickr

Tartalmas előadások és a csodálatot héttérül szolgáló múzeumi környezet után kellemes érzéssel hagytuk el a múzeumot, ahol kilépve misztikus köd lengte be a budavári palotát. Mi pedig eltűntünk a budavári ködben.

2012. november 23. 22:13 - ©View on Flickr
A budavári köd