Az Aegon művészeti díj társdíja 2012-ben

2012. szeptember 25. 14:33 - aegon ©aegon
Szabó Balázs népzenész kapta 2012-ben az Aegon művészeti díj társdíját, és a vele járó nettó 2 millió forintot. A díjra 2012 Aegon művészeti díjasa, Grecsó Krisztián jelölte.
Szabó Balázs egy észak-alföldi kistelepülésen, Tetétlenben született.
Grecsó Krisztián egy dél-alföldi kistelepülésen, Szegváron született.

A két falu közötti távolság nagyjából 150 km. Ez a 150 KM-nyi távolság nem csak attól tűnt el, hogy ma már mindketten Budapesten élnek és zenélnek-írnak. Sokkal inkább attól, hogy ez a díj összehozta őket. Krisztián nem ismerte Balázst személyesen, egy véletlenül jött közös fellépésen figyelt fel rá. A pár hónapig tartó keresgélés, hogy ki is legyen a társdíjazott, filmszerűen kerek történetté állt össze. Két hasonló sors, hasonló indíttatás, útkeresések, Budapest „bevétele” és a népzene iránti mindvégig meglévő elköteleződés ismeretlenül is ismerőssé tette őket, mára pedig még egy dolog köti össze őket: 2012-ben ők lettek a művészetet támogató két Aegon-díj, az Aegon művészeti díj és az Aegon társdíj díjazottjai.

Mi a társdíj?
A társdíjra az adott év művészeti díjasa önállóan, saját döntése és ízlése alapján jelöl díjazottat, a díj összege nettó 2 millió forint, és a jelölt nem az irodalom területén tevékenykedik.

2012. szeptember 25. 14:33 - aegon ©aegon

Ki jelölhette 2012 társdíjasát?
Grecsó Krisztián, mert 2012-ben a Mellettem elférsz című regényéért egy szakmai zsűri őt jelölte az Aegon művészeti díjra.
Szabó Balázs 2012. november 27-én 19.00-kor veszi át az Aegon társdíját, az erre az alkalomra a Katona József Színházban megrendezett műsoros esten.
Az esten fellép Elek Ferenc, a Katona József Színház színművésze, részleteket hallunk Grecsó Krisztián műveiből és a Cigányok című előadásból. Szabó Balázs és zenésztársai zenélnek és ősbemutatót tartanak egy megzenésített Grecsó-versből. Bemutatjuk a két díjazottról szóló kisfilmeket, és fellép az Aegon Zrt. által is támogatott Matehetsz program egyik fiatal zenei tehetsége.
Moderátor: Winkler Nóra

A korábbi díjazottakról és az estről információk: www.aegondij.hu, facebook.com/aegondij