Nem könnyű a tinik élete - Merida, a bátor

Adva van egy hétköznapi helyzet, egy királyi skót család, és egy leendő, kikényszerített érdekházasság. De mitől válik ez egy Disney mesévé? Természetesen a csodától, és a varázslattól. . Szerencsére Merida már nem hasonlít a korábbi Disney hercegnőkre, viselkedése alapján egy 2012-ben élő tini mindenapi viselkedésére hajaz, ezáltal még inkább szerethetővé válik és szinte biztos vagyok benne, hogy kislányok ezrei öltöznek ezután Meridának farsangkor. Az eredeti címén Brave című mozit Golden Globera jelölték és a pletykák szerint az Oscarért is nagy eséllyel indul.

Ebben a moziban a Némó nyomában, a WALL-E és a Fel! készítői egy teljesen új egészestés animációs filmmel kalauzolnak minket a csodálatos skót tájakon. Merida személyisége szerintem elég sokunkhoz áll közel, legyen az lány vagy fiú, vagy legalábbis emlékeztet tinikori viselkedésünkre. Amikor utáltuk, ha megmondják mit csináljunk, és mit ne. Utáltuk, ha olyan ruhát kellett felvenni, amit egyáltalán nem akartunk, nem szerettük, ha megmondják milyen frizura áll jól nekünk. Meridának ezeken kívül még azzal is szembe kell nézni, hogy édesanyja mielőbb férjhez akarja adni.

Miután Merida rájön, hogy észérvekkel nem tudja meggyőzni anyját, és már a kérők is megérkeznek az udvarba, hogy összemérjék erejüket és a győztes nyerje el a hercegnő szívét, vagy kezét, akkor Merida összetalálkozik egy boszorkánnyal. Az idős nő segítséget nyújt, de nem árulja el, hogy a varázslatért cserébe Meridának nagy árat kell fizetnie

Merida csak annyit szeretne, hogy anyukája változtassa meg nézőpontját, értse meg kicsit jobban őt és semiképp se akarja akarata ellenére férjhez adni. Beadja neki a varázsszert és vár, de édesanyja csakhamar rosszul lesz, majd pedig elég durva átalakuláson megy keresztül. A királynő hatalmasat változik, de nem úgy, ahogy arra a kislány számítana és innentől kezdve felgyorsulnak az események. Meridának és a királynőnek el kell hagyniuk a várat és megtalálni a boszit, hogy visszafordítsák az átkot. De már késő...

Merida és a királynő maguk próbálnak boldogulni, de az idő vészesen fogy, ráadásul a királynak is feltűnik néhány furcsaság és kerestetni kezdi kedvenc hölgyeit. Eközben Merida édesanyja inspirálásából tart egy kis beszédet arról, hogy milyen rossza rendszer és mindenkinek magának kellene férjet/feleséget választani. Szerelemből. A fiatal kérők is egyetértenek vele, így végül az idős vezetők is beletörődnek. összefoglalva Merida tehát eléri a célját, de mi van, ha emiatt elveszti az édesanyját?!

Lola énekli a film végefőcímdalát, amihez klip is készült Lengyelországban. Lola elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt számára ez a felkérés és mindent megtette, hogy a lehető legjobban teljesítsen.

Összességében ajánlom a filmet a mese vagy animációkedvelőknek, a Disney filmek rajongóinak, és mindenkinek, aki látni akar egy nagyon szép vidéken játszódó, izgalma, fordulatos és varázslatos történetet. Különösen ajánlanám, anya-lánya estékre, mert tanulságos.

8/10 pont

Merida, a bátor (Brave) - amerikai animációs kalandfilm, 100 perc, 2012
Korhatár besorolás: 6 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Brenda Chapman és Mark Andrews
Szinkronhangok: Lamboni Anna (Merida hercegnő magyar hangja), Menszátor Magdolna (Elinor királynő magyar hangja), Takátsy Péter (a fiatal MacGuffin magyar hangja), Harsányi Gábor (Lord Dingwall magyar hangja), Hirtling István (Lord Macintosh magyar hangja)