Mi lesz veled Gotham? - A sötét lovag - Felemelkedés

Már otthon is élvezhető a Nolan-féle Batman filmek befejező része, a Felemelkedés, ahol végre megtudjuk mi t lesz Gotham Cityvel, ha eltűnik belőle a gyilkosnak kikiáltott hős, Batman... Számomra a film több szempontból is kellemes meglepéteseket hozott: Nolan pótolni tudta, sőt talán meg is fejelte az eddigi gonosz karaktereket, a történet most is izgalmas volt. Aki pedig külön pozitív csalódást jelentett az az egykori Neveletlen hercegnő, Anne Hathaway, aki itt mint a "macskanő" kapott szerepet és szépen meg is állja a helyét. Hathaway-nek egyébként igencsak felfelé megy a pályája, egyre jobb szerepeket kap, A nyomorultakban alakított karakter eljátszásáért nemrégiben Golden Globe-ot kapott és sokak szerint Oscarra is van esélye.

Nagyon örülök, hogy Christopher Nolan hozzányúlt és leporolta Batman karakterét, rá fért már egy kis vérfrissítés és szerintem Christian Bale pont jó választás volt ehhez. Bár nekem (Joker karaktere, és Heath Ledger alakítása miatt) a második rész a kedvencem, egyértelmű volt, hogy a befejező(?) résznek fel kell kerülnie a 2012-ben megnézendő filmjeim listájára. Nem is bántam meg, mert izgalmak most sem volt hiány, és fordulatokban is bővelkedett. Extrém hosszúsága ellenére egyszer sem néztem közben az órára, és nem unatkoztam egy percet se. A vége azonban szerintem nem lett teljesen lezárva, így elképzelhetőnek látok valamilyen formában folytatást. Ti mit gondoltok?

Az előző rész (még 2008-ban) azzal zárult, hogy a rendőrfőnök (Gary Oldman) és Batman (Christian Bale) közös megegyezés alapján úgy döntenek, hogy Gotham City érdekében, hősnek kiáltják ki, Harvey Dent-et, míg Batmant gyilkosnak állítják be. Pedig mindannyian (mi nézők) tudjuk, hogy Dent (Aaron Echart) nem tudta feldolgozni, hogy Joker és a bandája miatt Rachel (Katie Holmes) életét vesztette és bosszúszomjasan, és saját fájdalmaitól is szenvedve indul bosszút állni mindenkin, és öl meg rengeteg embert... Azt hiszem ez már nem számít spoiler-nek, hiszen, aki leül megnézni a haramadik és a hírek szerint befejező részt, az már nyilván látta a Kezdődik-et és A sötét lovagot, amiket szintén Nolan rendezett, szerencsére.

Feltűnik egy talán minden eddiginél fenyegetőbb, erősebb, gonoszabb ellenség Gothamben, akinek (szokás szerint) az a célja, hogy átvegye az uralmat a városban. Pontosabban az, hogy visszaadja azt a nép kezébe, elvéve a rendőröktől, politikusoktól. Egyszóval: anarchia. vagy legalábbis ezt mondja, de a célja ennél több, méghozzá Gotham teljes elpusztítása, ami egyszer már nem jött össze Ras'al Ghoul-nak (Liam Neeson) sem. Kiderül, hogy Bane (Tom Hardy) is tagja volt az Árnyak Ligájának és most beakarja fejezni, ami nem sikerült egykori bandájának.

Batman azért már mégsem tűrheti ezt... Tegyük hozzá, hogy egy jó darabig tűri, de amikor betörnek hozzá, és elviszik édesanyja nyakláncát, no meg az ő ujjlenyomatainak másolatát, akkor kezd személyessé válni a dolog. Főleg, hogy Bruce össze is találkozik a csinos rablóval, akit bár nem neveznek nevén, de a Macskanő szerepébe bújik. Anne Hathaway kapta a szerepet, és nagyon kíváncsi voltam, hogy az egykori Neveletlen hercegnőből hogyan lesz majd sunyi tolvaj... De Nolan-nek ez is sikerült, Hathaway megállja a helyét és szerintem teljesen hitelesen alakítja a megélhetési bűnözőt. Nagyon vicces dumája van, amit Nolanék átitattak egy jó adag fekete humorral és Hathaway mimikája csak dob az egészen. Ennek a résznek az egyik legjobb karaktere.

Bruce hanyagsága, nemtörődömsége miatt a Wayne vállalat is a csőd szélén áll, így a részvényesek konkrétan elbocsájtják őt, és szinte minden vagyonától megfosszák. De a mi Bruceunkat ez nem nagyon érdekli, ő csak megakarja védeni a várost és talán bizonyítani is akarja, hogy újra a régi tud lenni. Így Alfred minden ellenkezése hiábavaló, Bruce felhúzza a fekete szerkót és felveszi a kesztyűt Bane. Ám az ellenfél ezúttal igencsak erősnek és kiszámíthatatlannak bizonyul.

Összességében méltó lezárása lett ez egy népszerű és jól sikerült trilógiának, jó rendezővel, jó karakterekkel, és jó színészekkel, na meg persze elképesztő látványvilággal. A sztori néhol egy kicsit kacifántos, néhol egy kicsit összecsapott, de szerintem ezt nézzük el, hiszen összességében így is egy szuperprodukció. Köszönjük Nolan úr!

7/10 pont

A sötét lovag - Felemelkedés (The Dark Knight Rises) - amerikai akciófilm, 165 perc, 2012
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Anne Hathaway, Gary Oldman, Morgan Freeman, Michael Kane

Hozzászólások (1)

  • anon
    vikusz

     Én im ádtam a Nolan féle Batman trilógiát, mondjuk ehhez hozzájárult, hogy Christian Bale jelenleg Hollywood egyik legjobb színésze. Ez az utolsó rész kifejezetten izgalmas volt és a gonoszt teljes szívemből tudtam gyűlölni :). Szóval eléggé eltalálták.

    Joseph Gordon-Levitt örülök, hogy jelentősebb szerepet kapott, szerintem erősen hasonlít a sajnos azót már elhunyt Heath Ledgerre. Ha ügyesen csinálja még nagy karrier állhat előtte.

    Anne Hathaway pedig kellemes meglepetés volt mint Macskanő, bár a trapézszárú latexnadrágot a mai napig nem értem :)

    febr. 06, 2013